Vertaalmachines


colleges online
Vertaalmachines zijn een uitkomst bij het lezen van e-mails en websites in een vreemde taal. En ze worden steeds slimmer: de beste vertaalapps kunnen ook spraak en opschriften vertalen, en maken het mogelijk om live te chatten in een vreemde taal.

Online vertaalmachines


Google Translate (online) | Google Translate (apps)
De vertaalmachine van Google kent de meeste talen, en vertaalt o.a. webpagina's, documenten en teksten terwijl je typt. Bij de vertaling wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van eerdere, door mensen gemaakte vertalingen van de gevraagde woordcombinaties. Volgens vertaalspecialisten levert Google Translate op dit moment de beste resultaten, vooral bij grote talen. De kwaliteit van de vertalingen uit kleine talen is minder betrouwbaar.
De Google Translate app heeft nog meer opties, zoals het vertalen van spraak, en het vertalen van berichten in WhatsApp, Twitter en andere messaging apps. Ook kun je direct een vertaling zien van opschriften waar je de camera op richt (dit is nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels).
Platform: Online, iOS, Android.
Aantal talen: Meer dan 100.

IATE
Deze vertaal-database is gemaakt voor EU instituties, om de vertaling van documenten voor de EU-lidstaten te ondersteunen. Je vindt hier correcte vertalingen van juridische, economische, politieke en maatschappelijke termen in alle officiële talen van de EU. Geen huis-tuin-en keukenwoorden dus, maar wel begrippen zoals 'emissiehandel' en 'intellectueel eigendom'.
Aantal talen: 24.

Lingro
Lingro is geschikt voor het lezen van webpagina's in talen die je enigszins beheerst, maar waarbij je af en toe een woordenboek nodig hebt. Na het opgeven van een webadres wordt de pagina opnieuw getoond, waarbij elk woord aanklikbaar is: bij het aanklikken opent er een klein venster met de vertaling.
Talen: Engels > Nederlands. Spaans > Engels, Italiaans > Engels en andere talen.

Linguee
Linguee bevat een miljard vertalingen waarin je kunt zoeken naar woorden en uitdrukkingen. Bij elke zoekopdracht krijg je als resultaat stukjes tekst te zien waarin je woorden voorkomen. Zo zie je de context, en kun je voorbeelden vinden van vertalingen van andere mensen.
Platform: Online, iOS, Android.
Aantal talen: Meer dan 20.

Microsoft Translator | Translator (Android) | Translator (iOS)
Microsoft Translator kan teksten en hele webpagina's omzetten in een andere taal. De kwaliteit van de vertalingen is - voor een vertaalcomputer - heel behoorlijk. De Translator app biedt een aantal slimme opties, zoals koppeling aan smartwatches en standaardzinnen in meer dan 50 talen. De nieuwste innovatie is de conversatie modus, waarmee het mogelijk wordt gesprekken te voeren met iemand die een andere taal spreekt (dit is nog niet beschikbaar in het Nederlands).
Platform: Online, Edge, iOS, Android, Windows Phone.
Aantal talen: Meer dan 50.

Mobile Translator
Eenvoudige vertaalmachine, bedoeld voor het vertalen van losse woorden en frasen op mobiele telefoons.

Welke taal is dat?

Google Translate
De vertaalmachine van Google herkent meer dan 100 talen. Plak een stukje tekst in het venster - of een webadres - en klik op Taal herkennen. De taal wordt direct geïdentificeerd. Hoe langer de tekst, hoe beter het resultaat.

LingQuest (Online) | LingQuest (iOS)
Educatief spel waarin je kunt proberen om vreemde talen van elkaar te onderscheiden. Na het luisteren naar een audiofragment moet je proberen om dezelfde taal te kiezen uit andere geluidssnippers. Lukt dat, dan zie je welke taal het is. Je leert hiermee goed luisteren, en krijgt inzicht in de enorme diversiteit van gesproken taal. LingQuest is ontwikkeld door taalonderzoekers.
Platform: Online, iOS.
Gratis: Ja.