Internetten in het buitenland


internetten in het buitenland
Wereldwijd online: van internetcafé tot mobiel internet. Het wordt steeds gemakkelijker om te internetten in het buitenland, maar de kosten kunnen sterk verschillen.

Internetcafé's

Over ter wereld zijn internetcafé's, waar je tegen betaling per uur - of kwartier - kan internetten. Ook hotels en campings beschikken vaak over publieke internetcomputers.

Bescherm je privacy op openbare computers
Openbare computers zijn vaak onveilig: je kan ze beter niet gebruiken voor vertrouwelijke zaken. Als het niet anders kan, maak dan gebruik van het Schermtoetsenbord.

E-mail ophalen

Voor het ophalen van e-mail kun je gebruik maken van webmail, zoals Gmail of Outlook.com. Het is ook mogelijk om de mail op je 'gewone' e-mailadres op te halen via de website van je internetprovider. Daarvoor heb je de logins van de mailbox nodig: zorg dat je die meeneemt op vakantie.

WiFi hotspots

Hotels, café's, vliegvelden en campings bieden meestal WiFi aan, om draadloos op internet te gaan met een laptop, tablet of smartphone. In veel gevallen zijn deze diensten gratis voor klanten. Parijs heeft een gratis WiFi netwerk. Kijk voor een lijst van hotspots in andere plaatsen op Free hotspot.

Pas op voor onbetrouwbare WiFi hotspots
Vermijd onbekende gratis netwerken die zich zomaar aandienen op je laptop. Iedereen kan zo'n netwerk opzetten, en daarmee vertrouwelijke gegevens - zoals de logins van je mail - onderscheppen.

Mobiel internetten in het buitenland


Mobiel internet abonnement: een laptop (of mobiel) met mobiel internet werkt uiteraard ook in het buitenland. Half 2017 worden de roamingkosten - extra kosten voor het gebruik van mobiele netwerken in het buitenland - in de EU afgeschaft. Tot die tijd is het slim om op de website van je telecomaanbieder te kijken welke tarieven er gelden. Deze kunnen flink oplopen omdat ze per MB dataverkeer worden berekend. Om verrassingen te voorkomen kun je een dag- of weekpas kopen voor het buitenland, of overschakelen op een speciaal abonnement met lagere kosten voor het buitenland.

Prepaid kaart: als je internet via een simlockvrije smartphone kun je in het buitenland een prepaid simkaart kopen met een databundel. Deze zijn in meeste landen verkrijgbaar, en de kosten zijn overzichtelijk. Je krijgt wel een ander telefoonnummer. Voor meer informatie over tarieven in verschillende landen: Pay as You Go Wiki

USB-stick: je kan ook een USB-stick huren of kopen die internettoegang biedt voor je laptop, zonder abonnement. In bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje zijn deze te koop in supermarkten en telecomwinkels. Ook via internet zijn USB-sticks te huren voor meerdere landen: MyPrivateHotspot

Lokale inbelverbinding

Als je langere tijd in het buitenland verblijft kan het voordelig zijn om een inbelabonnement te nemen bij een lokale provider. Je moet dan beschikken over een vaste telefoonaansluiting. Een inbelabonnement is in alle landen verkrijgbaar, meestal binnen één dag. Naast de kosten van het abonnement betaal je dan alleen lokale telefoonkosten.