Gratis bellen via internetGratis bellen via internet
Bellen via internet is in veel gevallen gratis, en kan soms ook met een gewone telefoon. Vooral voor internationaal bellen zijn er aantrekkelijke diensten.

Kijk voor bellen en chatten via internet ook op: Messaging apps

Skype
Met Skype kun je wereldwijd gratis bellen met mensen die ook Skype hebben. Er zijn speciale Skype telefoons die aangesloten worden op de internetaansluiting. Dan kun je ook bellen en gebeld worden als de computer uit staat. Tegen betaling via een tegoed - Skypekrediet - kan voor voordelige tarieven worden gebeld met mensen die geen Skype hebben: zowel vast als mobiel. Met een webcam kun je ook videogesprekken voeren. Alle telefoongesprekken via Skype worden versleuteld: niemand kan meeluisteren.
Platform: Online, Windows (alle versies), Mac OS X, Linux, Android, iPhone/iPad, Nokia.
Benodigdheden: computer met headset of Skype telefoon.
Nederlands: Ja.
Gratis bellen naar: Skype gebruikers.
Betaald bellen naar andere nummers: Ja, tegen voordelige tarieven.

Gmail
Vanuit Gmail kun je rechtstreeks bellen en videogesprekken voeren. Er kan niet gratis worden gebeld, maar tegen zeer lage kosten naar álle telefoonnummers in binnen- en buitenland. De betaling verloopt via Google Checkout met een beltegoed, dat kan worden opgewaardeerd met een creditcard.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Benodigdheden: computer met headset en Gmail adres.
Nederlands: Ja.
Tarieven: de tarieven verschillen per land, en voor het bellen naar vaste en mobiele telefoons.

Viber
Met Viber kun je gratis (video)bellen en chatten op een smartphone, tablet of computer. Registreren is snel, en na de installatie zie je direct een lijst met de mensen uit je adressenboek die ook Viber gebruiken.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone, Blackberry, Nokia, Bada.
Benodigdheden: smartphone, tablet of computer met headset.
Nederlands: Nee.
Gratis bellen naar: Viber gebruikers.
Betaald bellen naar andere nummers: Ja, tegen lage tarieven.

VoipBuster
Via VoipBuster kun je gratis bellen naar vaste lijnen in Nederland, Frankrijk, Spanje en een aantal andere landen. Het werkt met een klein programma dat op de computer wordt geinstalleerd. Via een creditcard moet je een klein beltegoed aanschaffen. Dit beltegoed kun je gebruiken om naar niet-gratis nummers te bellen, bijvoorbeeld mobiele nummers.
Met VoipBuster is het ook mogelijk om te bellen met een gewone telefoon. Hiervoor moet je vaste nummer geregistreerd zijn bij Voipbuster. Je kan het gesprek tot stand brengen via de computer - door nummers op te geven op de website - of geheel via de telefoon, door een lokaal toegangsnummer te bellen en daar het nummer op te geven dat je wil bellen. Aan deze diensten zijn - lage - kosten verbonden.
Platform: Windows, Android, iPhone/iPad, Blackberry.
Benodigdheden: computer met headset, mobiele of vaste telefoon.
Nederlands: Ja.
Gratis bellen naar: vaste nummers in o.a. Nederland, Frankrijk en Spanje.
Betaald bellen naar andere nummers: Ja, tegen lage tarieven.

Wire
Wire is een app waarmee je kan bellen, berichten sturen en foto's uitwisselen. Het werkt net zo eenvoudig als WhatsApp, maar biedt ook de mogelijkheid om te bellen met goede geluidkwaliteit. Wire heeft een mooi, elegant design.
Platform: iOS, Android, OS X.
Benodigdheden: computer met headset, smartphone.
Nederlands: Nee.
Gratis bellen naar: Wire gebruikers.
Betaald bellen naar andere nummers: Nee.