Slideshow maken

slideshow maken
Het maken van een mooie slideshow (diavoorstelling) is nog nooit zo eenvoudig geweest. Online slideshow programma's werken snel en hebben veel opties: spectaculaire overgangen, muziek en achtergronden.

Online slideshow makers

Op deze websites zet je snel een flitsende fotoshow in elkaar. Het werkt gemakkelijk, en je kunt gebruik maken van kant-en-klare templates. Heel handig als je een slideshow wilt maken om aan anderen te laten zien op je mobiel, of om te posten op sociale media. Er kleven ook nadelen aan: met een gratis account is het meestal niet mogelijk om je slideshow te downloaden, en is je slideshow niet beschikbaar in hoge resolutie (dus niet schermvullend).
Animoto  Android | iPhone
Animato maakt automatisch een fotoshow van je foto's, met glossy overgangen en muziek. Met de apps voor Android en iPhone kun je gemakkelijk een leuke presentatie maken. Er is keuze uit diverse thema's, waaronder Instagram vintage stijlen. Het hele proces werkt zeer vlot. Je kunt je presentatie downloaden op je mobiel, of direct mailen en posten op sociale netwerken. Animato is ook beschikbaar voor desktop, maar alleen met betaalde abonnementen.
Platform: Android, iPhone.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.
Registreren: Ja.
Picovico
Deze online dienst maakt van je foto's een mini-filmpje met titels en muziek: heel geschikt om op sociale media te plaatsen. Er is keuze uit verschillende thema's: rustig, of met spectaculaire overgangen. De foto's worden geupload of geimporteerd (uit Facebook en Flickr) en de muziek kun je uitkiezen of zelf uploaden. Als het klaar is volgt e een link naar de fotopresentatie ontvangen of het bestand downloaden als MP4-bestand.
Platform: Online, Android.
Taal: Nederlands, Engels.
Gratis: Ja, met maximaal 25 foto's. Betaald abonnement met meer opties.
Registreren: Ja.

Slidely Gallery
Op deze website worden foto's automatisch verwerkt tot een beeldvullende slideshow met muziek en beweging. Je kunt de foto's en de muziek zelf uploaden, of importeren uit sociale media. Ook onderschriften zijn toe te voegen, en verder verloopt alles automatisch. Een Gallery kan openbaar zijn - dan kan hij gevonden worden via de Slidely homepage - of privé. Een privé-album kun je delen op sociale media, of de link zelf doorsturen. Voorbeeld van een fotoalbum: Slidely Gallery
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Er geldt een maximum van 90 foto's.
Registreren: Ja.

Slideshow maken met Windows Movie Maker

Movie Maker is de standaard video software in oudere versies van Windows. Daarin kan het nog gebruikt worden, maar het programma kan niet meer gedownload worden. Movie Maker heeft wat minder opties dan online slideshowmakers - die elkaar aftroeven met flitsende overgangen en thema's - maar je kunt uitstekende slideshows met geluid maken. Een groot voordeel is dat je in hoge resolutie werkt, zodat je het resultaat schermvullend kan afspelen.

Movie Maker gebruiken in Windows 10 en 8:
In Windows 10 en 8 is Movie Maker niet standaard aanwezig. Als onderdeel van het pakket Windows Essentials kun je het gratis downloaden bij Microsoft. Je hoeft niet het hele Essentials pakket te installeren. Bij de installatie kun je aangeven dat je zelf de programma's wilt kiezen die geïnstalleerd worden. Kies dan voor Photo Gallery en Movie Maker.

Movie Maker gebruiken in Windows 7 en Vista
Windows Movie Maker is standaard aanwezig in Windows 7 en Vista. Om het programma te openen ga je naar Start, en typ je in het zoekveld: Windows Movie. Het programma zal dan in de lijst verschijnen. Let op: in de onderstaande handleiding wordt gebruik gemaakt van Movie Maker versie 2012.

  Slideshow maken in Windows Movie Maker:
 1. Open Movie Maker.
 2. Klik op Video of foto toevoegen.
 3. Blader naar je map met foto's, selecteer alle bestanden, en klik op Open.
 4. Ga naar Start en kies een thema bij Thema's voor 1-klikfilms.
 5. Er wordt nu automatisch een slideshow gemaakt. Je kunt eenvoudig foto's verwijderen met Delete, en foto's slepen om de volgorde te veranderen.
 6. Ga naar Start > Titel om de titel te wijzigen.
 7. Andere beeldovergangen zijn te vinden via Animaties.
 8. Beelden sneller of langzamer afspelen? Ga naar Bewerken. Selecteer de foto's en wijzig de Weergaveduur.
 9. Muziek toevoegen? Ga naar Start > Muziek toevoegen en kies muziek van je computer, of van een online muziekdienst.
 10. Voor een voorbeeld klik je op Beeld > Voorbeeld op volledig scherm.
 11. Je kunt de slideshow opslaan op de computer door via File > Film opslaan of Film publiceren. Je kunt daarbij kiezen voor het apparaat of de online opslagdienst waar je de slideshow wil plaatsen.
 12. Opslaan op DVD: sla de slideshow bij File > Film opslaan op in High-Definition. Open daarna een DVD-programma om de DVD te gaan maken. Voor meer informatie: DVD maken.