Sociale netwerken


sociale netwerken
Naast Facebook zijn er andere sociale netwerken zonder opvallende reclame, die de privacy respecteren. Ook zijn er thematische communities, mailgroepen en virtuele werelden.
Voor het vinden van een baan of een date, en het delen van informatie en creativiteit: sociale netwerken zijn de spil geworden van het internet.

Down To Lunch Android | iOS
Met deze app kun je heel eenvoudig je vrienden uitnodigen voor - bijvoorbeeld - lunch of een biertje. Down To Lunch is een enorm succes onder Amerikaanse studenten.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Ello
Nieuw sociaal netwerk dat zich presenteert als een alternatief voor Facebook. De layout is strak, rustig en geheel zonder reclame. Ello wordt vooral bevolkt door hipsters en creatieven en heeft nog niet veel gebruikers.
Taal: Engels.

Facebook
Het grootste sociale netwerk heeft meer dan 1 miljard gebruikers. Ook in Nederland en België is Facebook toonaangevend: je kan een profiel onderhouden, mails en uitnodigingen versturen, chatten, evenementen delen en deelnemen aan groepen. Naast een platform om contact te houden met vrienden en familie is Facebook uitgegroeid tot een podium voor bedrijven en netwerkers. Privacy staat hierbij vaak onder druk: de persoonlijke gegevens van gebruikers zijn voor Facebook een bron van inkomsten. Met enige moeite kun je wel zelf instellen wie er toegang heeft tot jouw informatie.
Taal: Nederlands.

Geni | MyHeritage | WeRelate
Websites voor genealogie waarop je informatie kunt vinden en toevoegen over familieleden: een stamboom maken, foto's plaatsen en contacten leggen met verwanten.
Taal: Nederlands.

Jott
App om tekstberichten te sturen met mensen in je directe omgeving, bijvoorbeeld op school. Jott werkt op de korte afstand ook zonder internetverbinding, en de chats zijn afgeschermd voor buitenstaanders (binnen je eigen netwerk zie je iedereen die er ook op zit).
Taal: Engels.

Ask.fm
Sociaal netwerk voor (anonieme) vragen en antwoorden. Dit netwerk wordt vooral gebruikt door jongeren om contacten te onderhouden met bekenden, op een minder zichtbare manier dan - bijvoorbeeld - een post op Facebook. Je kan je aanmelden met een Facebook of Twitter account, of een apart profiel aanmaken. Vervolgens kun je benaderd worden, en zelf vragen stellen aan andere mensen op Ask.fm
Taal: Nederlands.

Google Plus
Het sociale netwerk van Google is nooit echt doorgebroken, en inmiddels op zijn retour. Anders dan - bijvoorbeeld - Facebook is Google Plus geen profielenwebsite waar je naar toe gaat om te zien wat je vrienden doen. Het netwerk is op de achtergrond aanwezig in Google diensten zoals Gmail, YouTube en Google Agenda. Daar biedt het mogelijkheden om persoonlijke - of zakelijke - contacten te versterken. Kijk voor een uitgebreide uitleg op What is Google Plus? A Complete User Guide.
Taal: Nederlands.

Instagram
Snelgroeiend netwerk voor het delen van hippe selfies. Instagram is begonnen als foto app die een nostalgisch sausje over foto's legt, en uitgegroeid tot een netwerk waar miljoenen gebruikers foto's met elkaar delen.
Platform: iPhone, Android.
Taal: Nederlands.

LinkedIn
Internationaal netwerk voor het het onderhouden van zakelijke contacten. LinkedIn is gericht op mensen die werk of werknemers zoeken, hun bedrijf willen promoten, of contacten onderhouden met (ex)collega's. In een LinkedIn profiel ligt de nadruk op werk en opleiding. Je bouwt aan je netwerk door contacten te leggen met - bijvoorbeeld - collega's en klasgenoten. De contacten van die mensen worden zichtbaar als ze je als 'connectie' accepteren. Mensen geven elkaar ook aanbevelingen. Er wordt niet gechat in LinkedIn.
Taal: Engels.

MySpace
Grote, internationale profielen website die een flinke inzinking heeft gehad. MySpace is wel sterk in muziek: veel artiesten hebben een MySpace pagina met muziek, foto's en concert info. Wereldwijd heeft MySpace meer dan 100 miljoen gebruikers.
Taal: Nederlands.

Remembr.
Nederlandse webdienst voor het aanmaken van een herdenkingspagina voor een overledene, om herinneringen te delen. De pagina krijgt een eigen webadres, en je wordt op de hoogte gehouden als er een bericht is geplaatst.
Taal: Nederlands.

Second Life
Virtuele wereld voor volwassenen, waarin je rondloopt met een avatar. In Second Life kun je o.a. chatten, uitgaan, virtuele sex hebben, winkelen, huizen bouwen, games spelen, vliegen, racen en zaken doen. Er is ook een nagebouwde versie van Amsterdam, en een Belgische omgeving: The Villa Belgium. Om Second Life te spelen heb je een krachtige computer nodig. Registreren is eenvoudig, maar bewoner worden vraagt veel: Second Life is groot, en het kost veel tijd om de mogelijkheden te leren kennen. Een basis account is gratis. Een betaald abonnement biedt meer opties.
Taal: Engels.

Seen.is
Dit nieuwe sociale netwerk is gevestigd in IJsland, en respecteert de privacy van zijn gebruikers. Het design is rustig, minimalistisch en vooralsnog zonder reclame. Seen.is presenteert zich als een alternatief voor Facebook en heeft nog niet veel Nederlandse gebruikers.
Taal: Engels.

Snapchat
Snapchat is bedacht door studenten van de Stanford University: een app waarmee je foto's en video's kan rondsturen die een paar seconden te zien zijn, en daarna gewist worden. Communiceren via Snapchat is wereldwijd een enorm succes, vooral bij jongeren.
Taal: Engels.

TurklerinMekani
Netwerk voor Turks-Nederlandse jongeren, ouderen en Turkije liefhebbers. Naast forums met discussies over allerlei onderwerpen wordt er o.a. muziek, video, literatuur uitgewisseld. In de rubriek "Digitaal Reizen" kun je foto's uploaden van mooie plaatsen in Nederland en Turkije, en hierop reageren. Leden kunnen ook chatten met online vrienden en oproepen en events plaatsen. Een profiel aanmaken is gratis, en via credits zijn extra opties te verkrijgen, zoals jezelf 'in de spotlight' zetten.
Taal: Nederlands, en Turks.

Twoo
Deze Belgische profielenwebsite is inmiddels actief in 200 landen. De nadruk ligt op het leren kennen van nieuwe mensen in de buurt door te chatten en foto's te plaatsen. Het aanmaken van een profiel aanmaken is gratis, en via in-app aankopen zijn extra opties te verkrijgen. Ook beschikbaar als app voor iPhone en Android.
Taal: Nederlands.

Twitter
Wereldwijd platform voor berichten van maximaal 140 tekens. Twitter wordt volop gebruikt voor nieuws, en het volgen van bekende personen. Politici, artiesten, media, bedrijven en overheid maken steeds meer gebruik van Twitter voor promotie en het onderhouden van contacten met het publiek. Voor privé-gebruikers lijkt Twitter enigszins op zijn retour.
Taal: Nederlands.

Yahoo Groups
Mailgroepen dateren nog uit de begintijd van het internet: mensen die via e-mail informatie uitwisselen en contacten leggen. Nog steeds zijn er groepen over alle onderwerpen - van abortus tot zen-boeddhisme - maar het aantal actieve deelnemers is sterk gedaald. Er zijn langlopende groepen waarvan de leden elkaar ook echt ontmoeten, en er zijn groepen die heel anoniem zijn. Aan het aantal leden en verzonden mails kun je zien of een groep nog actief is.
Taal: Er zijn ook Nederlandstalige groepen.

Zenly
Handige app om contact te houden met vrienden als je - bijvoorbeeld - op een festival bent. Je deelt je locatie voor een korte tijd, en kan op de kaart zien waarin de anderen zijn. Zo kun je iedereen terugvinden, en zelfs zien of hun telefoon (bijna) leeg is.
Taal: Engels.