Hostels en couchsurfing

hostels
Goedkope overnachtingsplekken zijn goed te vinden via internet: deze websites vergelijken hostels of bemiddelen bij het vinden van onderdak bij mensen thuis.

Hostels


Hostelz.com
Grote zoekmachine voor hostels in de hele wereld. Deze website pretendeert de meeste hostels in de database te hebben. Je kan beoordelingen van reizigers zien, en direct de prijzen voor een bed of kamer vergelijken op verschillende boekingswebsites. Voor het boeken wordt je doorgelinkt naar de betreffende boekingssite.
Taal: Engels en andere talen.

Hostelbookers.com
Overzichtelijke boekingswebsite voor hostels, guesthouses en andere goedkope accomodatie in de hele wereld. Alles wordt op prijs en waardering gesorteerd, en je kan direct boeken via de website.
Taal: Engels en andere talen.

Natuurvriendenhuizen
Zoekwebsite voor natuurvriendenhuizen: rustige hostels in de natuur, die ook geschikt zijn voor groepen en families met kinderen. De meeste huizen liggen in Europese landen, vooral in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. De website biedt alleen beschrijvingen: voor reserveringen wordt doorverwezen naar het betreffende huis.
Taal: Duits, Engels.

Nivon accomodaties
De natuurvriendenhuizen van Nivon liggen in Nederlandse natuurgebieden, en bieden rustige accomodatie voor reizigers, gezinnen en groepen. Iedereen - leden en niet-leden - kunnen een kamer of een bed reserveren.
Taal: Nederlands, Engels.

Berghutten in Europa
Overzicht van ruim 500 hutten voor bergwandelaars in heel Europa, met beschrijvingen en contactinformatie.
Taal: Nederlands, Duits, Engels.

Couchsurfing


Couchsurfing
Couchsurfing is een wereldwijd netwerk van reizigers die andere reizigers een slaapplaats aanbieden. Alles gaat met gesloten beurs, maar aanbieders van onderdak worden niet graag behandeld als een gratis hostel. Het wordt op prijs gesteld als je op de website een persoonlijk profiel invult, en - bijvoorbeeld - een maaltijd kookt of de gastheer/vrouw trakteert. Overal in de wereld zijn actieve couchsurfers te vinden.
Taal: Engels.

BeWelcome
Wereldwijd netwerk voor gastvrijheidsuitwisseling, waar leden aan andere leden gratis onderdak aanbieden, of maaltijden, of bijvoorbeeld een rondleiding. Je maakt een profiel aan op de website en geeft aan wat je te bieden hebt en wat je verwacht van eventuele gasten. De profielen op BeWelcome worden door vrijwilligers geverifieerd, om oplichters te weren.
Taal: Nederlands, Engels.

Hospitality Club
Wereldwijd sociaal netwerk voor reizigers die onderdak, tips en koffie uitwisselen. Net als bij Couchsurfing ligt de nadruk op gastvrijheid en culturele uitwisseling. Er zijn geen kosten verbonden aan Hospitality Club.
Taal: Engels.

Warm Showers
Warm Showers is een wereldwijde community van langeafstandfietsers die andere fietsers een gratis slaapplaats of kampeerplek aanbieden tijdens trektochten, gewoonlijk voor 1 nacht. Net als bij couchsurfing ben je zelf verantwoordelijk het leggen van het contact met de aanbieder, en voor je eigen veiligheid.
Taal: Engels en andere talen.