Online factuurprogramma's

factuurprogramma
Online factuurprogramma's zijn vooral handig voor ZZP'ers: ze nemen werk uit handen en maken de administratie inzichtelijk vanaf elke computer. Ook betaling via Ideal, PayPal en automatische incasso hoort er inmiddels gewoon bij.Wat is een online factuurprogramma?
Online factuurprogramma's - ofwel facturatieprogramma's - zijn ontwikkeld om het verzenden van facturen te vergemakkelijken: het opmaken, verzenden en beheren van facturen kun je er vlot mee regelen. Je hebt geen gedoe met opmaak in Excel of Word, en een aantal gegevens wordt al automatisch ingevuld. Dat is sneller, en minder foutgevoelig.
Als je er naast het factureren ook je financiële administratie mee kunt bijhouden spreek je over online boekhoudsoftware. De meeste factuurprogramma's gaan die richting op, omdat hun functionaliteit steeds verder wordt uitgebreid.

Kijk voor BTW rekenvoorbeelden op: BTW berekenen
  Voordelen:
 1. Factureren gaat sneller (dan handmatig via Excel of Word).
 2. Minder foutgevoelig: dubbele factuurnummers zijn niet mogelijk.
 3. Facturen voldoen automatisch aan de eisen van de Belastingdienst.
 4. Inzicht in je financiën vanaf elke computer, tablet en mobiel.
 5. Bij een computercrash gaat er niets verloren: alles staat online.
  Nadelen:
 1. Je bent afhankelijk van een internetverbinding.
 2. Meestal zijn er maandelijkse kosten aan verbonden.
 3. Online diensten kunnen storingen hebben (bijvoorbeeld DDoS aanvallen).
 4. Het inlezen van gegevens - zonder automatische bankkoppeling - kan tijdrovend zijn.
 5. Als de online dienstverlener ermee stopt ben je de sigaar, tenzij je zelf backups hebt gemaakt.

Hoe vind ik een factuurprogramma dat bij mij past?

Iedere ZZP'er is anders: de één stuurt veel facturen, de ander weinig. Weer een ander heeft te maken met meerdere valuta of het verleggen van BTW. Een programma dat de ene ondernemer 'heel compleet' noemt, vindt de ander 'nogal complex'. Kortom, wat een goede keuze is hangt sterk af van je situatie en persoonlijke wensen.
  Vergelijken van factuurprogramma's
 1. Stel een lijstje op met de functies die je essentieel vindt. Bijvoorbeeld: facturen verzenden per mail én post, PayPal betalingen, automatisch herinneringen versturen, automatische bankkoppeling.
 2. Vergelijk een aantal dienstverleners op die punten. Let op: vergelijkingswebsites zijn vaak niet up-to-date, dus check vooral zelf de websites van factuurprogramma's. Hierdoor krijg je meteen een goed beeld van de kwaliteit van de servicepagina's.
 3. Maak een proefaccount aan bij de dienstverleners die het beste naar voren komen, en doe - als je in het systeem bent - een test op de eisen die je hebt gesteld. Neem de tijd om uit te proberen of het systeem prettig werkt.

Online factuurprogramma's

Er is een groot, groeiend aanbod van online factuurprogramma's, die sterk in ontwikkeling zijn: dagelijks worden er functionaliteiten toegevoegd en wordt er gesleuteld aan gebruiksgemak, service en koppelingen met andere administratieve diensten. Omdat de innovaties zo snel gaan heeft dit lijstje niet de pretentie om hier 'de beste' facturatie-software op een rijtje te zetten. Wat we wel over deze keuze kunnen zeggen is dat de vermelde dienstverleners al jaren actief zijn in Nederland (en soms in België).

e-Boekhouden.nl
e-Boekhouden.nl heeft alles in huis om te online te factureren: facturen opmaken, verzenden en beheren. Daarnaast is het een degelijk online boekhoudpakket met uitgebreide mogelijkheiden voor ondernemers, verenigingen en stichtingen. De rapportages van e-Boekhouden.nl zijn aan de technische kant; het kan wat ingewikkelder zijn om hier de weg te vinden. Je kunt bij deze dienst ook een apart facturatie-abonnement afsluiten (dit is kleiner dan een abonnement om te boekhouden).
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee. Diverse abonnementen, waaronder apart facturatie-pakket.

FactuurSturen.nl | FactuurSturen.be
FactuurSturen.nl is begonnen als een online factuurprogramma: facturen maken, verzenden en beheren. Het verzenden van facturen gaat per e-mail, zelf printen, of via een print-en-post service.Ook deze software is inmiddels uitgegroeid tot een compleet online boekhoudprogramma. FactuurSturen.nl is vooral gericht op gebruiksgemak voor (startende) ondernemers.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Beperkt gratis abonnement, onbeperkt betaald abonnement.

Informer
De online boekhoudsoftware Informer komt voort uit een boekhoudpakket voor de computer. Alle technische mogelijkheden - zoals bankkoppelingen, scanapps - en informatie over het bijhouden van een financiële administratie zijn hier voorhanden, en je kunt er ook nog steeds voor kiezen om offline te werken. Informer staat bekend om zijn uitstekende helpdesk.
Platform:Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee. Kleine en grote abonnementen.

Jortt
Jortt is gefocused op het zo makkelijk mogelijk maken van factureren en boekhouden. Er wordt hier op een andere - niet klassieke - manier omgegaan met boekhouden, en gebruik gemaakt van innovatieve automatisering om - bijvoorbeeld - bankafschriften te matchen met facturen. Wie een online programma zoekt voor het aanmaken van facturen kan hier terecht voor een onbeperkt gratis factuur- en offerteprogramma. Dit omvat alles wat een ZZP'er nodig heeft om nette facturen uit te zenden.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis abonnement voor facturen en offerte, betaald boekhoud-abonnement.

MoneyBird
MoneyBird startte in 2007 als een online factuurprogramma, maar is uitgegroeid tot een compleet online boekhoudprogramma voor kleine ondernemers. De kracht ligt hier vooral in overzichtelijkheid en eenvoud. Factureren en offertes maken werkt zeer vlot met dit pakket. Als je je banktransacties laat inlezen via een automatische bankkoppeling kun je snel nagaan of rekeningen zijn voldaan, en of er openstaande facturen zijn. Moneybird verzend vervolgens automatisch de herinneringen.
Platform:Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee. Kleine en grote abonnementen.

Silvasoft
Deze Nederlandse aanbieder van online business software biedt online factuurprogramma's, zowel voor Nederlandse als Belgische gebruikers. Dit programma biedt alle gebruikelijke mogelijkheden voor het opmaken, versturen en beheren van facturen. De software is een module in een complete business suite die ook programma's biedt voor - onder andere - boekhouden, projectmanagement en CRM. Silvasoft heeft een uitstekende reputatie, en het factuurprogramma is ook geschikt voor kleine ondernemingen.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee. Abonnement per module.