Fotoherkenning

Apps voor fotoherkenning geven informatie over wat je voor je lens hebt. Handig als je meer wilt weten over een gebouw, schilderij, product of voor het determineren van planten, bomen of dieren.
Hoe werkt het?
Bij fotoherkenning wordt een foto die je zelf maakt direct geanalyseerd, door deze te vergelijken met andere foto's. Indien mogelijk wordt in tekst aangeven wat erop te zien is, en je krijgt links naar informatie over soortgelijke objecten. Verschillende apps en websites bieden deze functie aan, en hun capaciteiten voor beeldherkenning worden steeds beter.
Bestaande foto's herkennen
Als je de herkomst van een bestaande foto wilt opzoeken, kijk dan op: Zoeken op afbeelding
Je vindt daar een overzicht van de mogelijkheden om met Google, Bing en andere websites te zoeken naar websites met dezelfde of vergelijkbare foto's.
Wat kan ik laten herkennen?
Fotoherkenning is bijvoorbeeld handig bij het zoeken van informatie over gebouwen, kunstwerken en voorwerpen - zoals boeken of cd's - of het determineren van dieren en planten. Gelukkig zijn er een paar beeldherkennings apps die ver zijn op dit gebied, en al bruikbaar om je foto's te laten voorzien van achtergrondinformatie. In dit overzicht lees je welke programma's je het beste kunt gebruiken.
Algemene beeldherkenning apps

CamFind (Android) | CamFind (iOS)
CamFind is een zeer uitgebreide beeldherkenning app. Wanneer je een foto neemt of een eerder genomen foto uploadt, wordt deze geanalyseerd. Vervolgens presenteert de app een uitgebreid en meestal accuraat overzicht van gerelateerde afbeeldingen en links met informatie over het gefotografeerde voorwerp. Hier kan ook een advertentie tussen staan, waarmee je het gefotografeerde object meteen kunt aanschaffen. De app slaat de plank ook weleens mis, bijvoorbeeld door een advertentie van een zwart-witte poef te plaatsen na analyse van een foto van een zwart-witte poes. CamFind biedt veel extra mogelijkheden: je kunt zien waar andere gebruikers op gezocht hebben, je zoekgeschiedenis blijft bewaard en je kunt favorieten aanmerken.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Google Lens
Lens is een slimme dienst van Google waarmee je informatie kunt opzoeken over alles waar je een foto van maakt. Je krijgt zoekresultaten van Google te zien, precies zoals je gewend bent: links naar relevante websites, afbeeldingen, video's en Google Shopping. Lens werkt o.a voor producten, monumenten, logo's, streepjescodes, planten en hondenrassen. Je kunt deze dienst ook gebruiken voor het vertalen en opslaan van teksten, zoals opschriften, adressen en telefoonnummers.
Lens is voor Android toestellen beschikbaar als app, en voor iOS toestellen - iPhone en iPad - zit het in de Google app


Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.
The Wolfram Language Image Identification Project
Deze tool voor online beeldherkenning is onderdeel van The Wolfram Language, een uitgebreide programmeertaal met veel verschillende functies. Op deze website kun je een foto uploaden, die vervolgens wordt geanalyseerd met behulp van de Wolfram Language voor beeldherkenning. Na analyse krijg je informatie over de afbeelding die je hebt ingezonden. De tool is nog in ontwikkeling, dus de uitkomst klopt nog niet altijd. De meeste kans op succes heb je met foto's van de natuur of van dieren. Je kunt helpen de beeldherkenningssoftware te verbeteren door feedback te geven na de analyse.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.
Fotoherkenning van planten en dieren
PlantNet (Android) | PlantNet (iOS)PlantNet is een app om planten te determineren door het nemen of uploaden van een foto. Je kunt kiezen welk gedeelte van de plant geanalyseerd wordt: het blad, de bloemen, de vruchten of de stam. De app geeft vervolgens aan om welke plant het gaat en laat afbeeldingen zien van andere gebruikers die dezelfde plant gefotografeerd hebben.
Platform: iOS, Android, Online.
Taal: Nederlands (deels) en Engels.
Gratis: Ja.
Obsidentify (Android) | Obsidentify (iOS)
Een bijzondere plant gespot, een paddenstoel of een mooie vlinder? Deze apps zijn bedoeld om flora en fauna te herkennen in het veld. Na het maken van een foto wordt je vondst automatisch vergeleken met honderden soorten uit Nederland en België. Zo kun je je ontdekking determineren, of wordt - als de soort nog niet in de database zit - in ieder geval een soortnaam gegeven. De foto's kunnen direct worden doorgeplaatst op een website voor natuurobservaties: Waarneming.nl of Waarneming.be.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.
Picture This (iOS) | Picture This (Android)
Handige app voor het herkennen van planten en bloemen uit de hele wereld. Foto's uit de camera - of in je fotogalerie - worden vergeleken met meer dan 4000 planten in een database. Als je op Match klikt wordt een plant automatisch opgegenomen en in een kalender gezet, zodat je kunt bladeren door je waarnemingen. Door in te loggen kun je je foto's delen en informatie uitwisselen met andere gebruikers van de app.
Platform: iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.