Fotoherkenning

fotoherkenning app
Apps voor fotoherkenning geven informatie over wat je voor je lens hebt. Handig als je meer wilt weten over een gebouw, schilderij, product of voor het determineren van planten, bomen of dieren.Kijk voor het zoeken naar foto's die op elkaar lijken op: Zoeken op afbeelding
Groot overzicht van gratis fotowebsites: Gratis afbeeldingen zoeken

Hoe werkt het?
Bij afbeelding herkenning wordt een foto die je maakt direct geanalyseerd, door deze te vergelijken met andere foto's. Indien mogelijk wordt in tekst aangeven wat erop te zien is, en je krijgt links naar informatie over soortgelijke objecten. Verschillende apps en websites bieden deze functie aan, en hun capaciteiten voor beeldherkenning worden steeds beter.


Wat kan ik laten herkennen?
Fotoherkenning is bijvoorbeeld handig bij het zoeken van informatie over gebouwen, kunstwerken en voorwerpen - zoals boeken of cd's - of het determineren van dieren en planten. Gelukkig zijn er een paar beeldherkennings apps die ver zijn op dit gebied, en al bruikbaar om je foto's te laten voorzien van achtergrondinformatie. In dit overzicht lees je welke programma's je het beste kunt gebruiken.

Algemene beeldherkenning apps

camfind
CamFind (Android) | CamFind (iOS)
CamFind is een zeer uitgebreide beeldherkenning app. Wanneer je een foto neemt of een eerder genomen foto uploadt, wordt deze geanalyseerd. Vervolgens presenteert de app een uitgebreid en meestal accuraat overzicht van gerelateerde afbeeldingen en links met informatie over het gefotografeerde voorwerp. Hier kan ook een advertentie tussen staan, waarmee je het gefotografeerde object meteen kunt aanschaffen. De app slaat de plank ook weleens mis, bijvoorbeeld door een advertentie van een zwart-witte poef te plaatsen na analyse van een foto van een zwart-witte poes. CamFind biedt veel extra mogelijkheden: je kunt zien waar andere gebruikers op gezocht hebben, je zoekgeschiedenis blijft bewaard en je kunt favorieten aanmerken.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

lens
Google Lens (Android) | Google (iOS)
Google Lens is een app waarmee je Google informatie kunt laten opzoeken over objecten waar je je camera op richt. Vervolgens krijg je de resultaten van Google te zien, precies zoals je gewend bent: links naar relevante websites, afbeeldingen, video's en Google Shopping. De app werkt o.a voor producten, monumenten, logo's, streepjescodes, planten en hondenrassen. Je kunt de app ook gebruiken voor het vertalen en opslaan en van teksten, zoals opschriften, adressen en telefoonnummers.
Voor iOS toestellen - iPhone en iPad - is Google Lens aanwezig in de Google app. Om Lens in deze app te gebruiken klik je boven het zoekvenster op het Lens-icoon.google lens
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

The Wolfram Language Image Identification Project
Deze tool voor online beeldherkenning is onderdeel van The Wolfram Language, een uitgebreide programmeertaal met veel verschillende functies. Op deze website kun je een foto uploaden, die vervolgens wordt geanalyseerd met behulp van de Wolfram Language voor beeldherkenning. Na analyse krijg je informatie over de afbeelding die je hebt ingezonden. De tool is nog in ontwikkeling, dus de uitkomst klopt nog niet altijd. De meeste kans op succes heb je met foto's van de natuur of van dieren. Je kunt helpen de beeldherkenningssoftware te verbeteren door feedback te geven na de analyse.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Fotoherkenning van planten en dieren

PlantNet (Android) | PlantNet (iOS)
PlantNet is een app om planten te determineren door het nemen of uploaden van een foto. Je kunt kiezen welk gedeelte van de plant geanalyseerd wordt: het blad, de bloemen, de vruchten of de stam. De app geeft vervolgens aan om welke plant het gaat en laat afbeeldingen zien van andere gebruikers die dezelfde plant gefotografeerd hebben.
Platform: iOS, Android, Online.
Taal: Nederlands (deels) en Engels.
Gratis: Ja.

Obsidentify Plant (Android) | Obsidentify Insecten (Android)
Een bijzondere plant gespot, of een mooie vlinder? Deze apps zijn bedoeld om planten en insecten te herkennen in het veld. Na het maken van een foto wordt je vondst automatisch vergeleken met honderden soorten uit Nederland en België. Zo kun je je ontdekking determineren, of wordt - als de soort nog niet in de database zit - in ieder geval een soortnaam gegeven. De foto's kunnen direct worden doorgeplaatst op een website voor natuurobservaties: Waarneming.nl of Waarneming.be.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Picture This (iOS) | Picture This (Android)
Handige app voor het herkennen van planten en bloemen uit de hele wereld. Foto's uit de camera - of in je fotogalerie - worden vergeleken met meer dan 4000 planten in een database. Als je op Match klikt wordt een plant automatisch opgegenomen in een kalender gezet, zodat je kunt bladeren door je waarnemingen. Door in te loggen kun je je foto's delen informatie uitwisselen met andere gebruikers van de app.
Platform: iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

What Dog (Online) | What Dog (iOS)
What Dog is een app om hondenrassen te herkennen. De app maakt gebruik van software en beeldgegevens van Microsoft, en werkt prima. Naast het analyseren van foto's van honden kun je op de app ook bladeren door een catalogus van hondenrassen.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.