Fotoherkenning

fotoherkenning app
Apps voor fotoherkenning geven informatie over wat je voor je lens hebt. Handig als je meer wilt weten over een gebouw of schilderij of voor het determineren van planten, bomen of dieren.
Kijk voor het zoeken naar foto's die op elkaar lijken op: Zoeken op afbeelding
Groot overzicht van gratis fotowebsites: Rechtenvrije foto's zoeken

Hoe werkt het?
Bij afbeelding herkenning wordt een foto die je maakt direct geanalyseerd: indien mogelijk wordt in tekst aangeven wat erop te zien is, en je krijgt links naar informatie over soortgelijke objecten. Verschillende apps en websites bieden deze functie aan, en hun capaciteiten voor beeldherkenning worden steeds beter. Dit kan handig zijn voor het zoeken van informatie over gebouwen, kunstwerken en voorwerpen - zoals boeken of cd's - of het determineren van dieren en planten. Tenminste, als de gegeven informatie klopt. Gelukkig zijn er een paar beeldherkennings apps die al ver zijn op dit gebied, en die je prima kunt gebruiken om je foto's te laten voorzien van achtergrondinformatie. In dit overzicht lees je welke programma's je hiervoor het best kunt gebruiken.

camfind
CamFind (Android) | CamFind (iOS)
CamFind is een zeer uitgebreide beeldherkenning app. Wanneer je een foto neemt of een eerder genomen foto uploadt, wordt deze geanalyseerd. Vervolgens presenteert de app een uitgebreid en meestal accuraat overzicht van gerelateerde afbeeldingen en links met informatie over het gefotografeerde voorwerp. Hier kan ook een advertentie tussen staan, waarmee je het gefotografeerde object meteen kunt aanschaffen. De app slaat de plank ook weleens mis, bijvoorbeeld door een advertentie van een zwart-witte poef te plaatsen na analyse van een foto van een zwart-witte poes. CamFind biedt veel extra mogelijkheden: je kunt zien waar andere gebruikers op gezocht hebben, je zoekgeschiedenis blijft bewaard en je kunt favorieten aanmerken.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

goggles
Google Goggles (Android)
Google Goggles is een app waarmee je Google kunt laten zoeken op een object waar je een foto van hebt gemaakt. Je kunt ter plekke een foto nemen of een eerder genomen foto uploaden. Vervolgens krijg je de resultaten van Google te zien, precies zoals je gewend bent: je krijgt links naar relevante websites, afbeeldingen, video's en Google Shopping. De app werkt het best met foto's van producten, monumenten, tekst, logo's en streepjescodes. Voor het zoeken op foto's van dieren en meubels is Goggles minder geschikt. Je kunt de app ook gebruiken voor het vertalen van een gefotografeerde tekst.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

PlantNet (Android) | PlantNet (iOS)
PlantNet is een app om planten te determineren door het nemen of uploaden van een foto. Je kunt kiezen welk gedeelte van de plant geanalyseerd wordt: het blad, de bloemen, de vruchten of de stam. De app geeft vervolgens aan om welke plant het gaat en laat afbeeldingen zien van andere gebruikers die dezelfde plant gefotografeerd hebben.
Platform: iOS, Android, Online.
Taal: Nederlands (deels) en Engels.
Gratis: Ja.

leafitLeafsnap (iPhone) | Leafsnap (iPad)
Met Leafsnap kun je bomen determineren met behulp van online beeldherkenning. Wanneer je een foto maakt van een blad, stelt de app vast van welke boom dit blad afkomstig is. Er zijn twee verschillende versies van de app beschikbaar: voor het Verenigd Koninkrijk en voor de Verenigde Staten. Een Nederlandse editie is er nog niet. Voor wie de smaak te pakken heeft, zijn er van dezelfde maker ook nog de apps Dogsnap en Birdsnap.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Obsidentify Plant (Android) | Obsidentify Insecten (Android)
Een bijzondere plant gespot, of een mooie vlinder? Deze apps zijn bedoeld om planten en insecten te herkennen in het veld. Na het maken van een foto wordt je vondst automatisch vergeleken met honderden soorten uit Nederland en België. Zo kun je je ontdekking determineren, of wordt - als de soort nog niet in de database zit - in ieder geval een soortnaam gegeven. De foto's kunnen direct worden doorgeplaatst op een website voor natuurobservaties: Waarneming.nl of Waarneming.be.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

What Dog (Online) | What Dog (iOS) |
What Dog is een app om hondenrassen te herkennen. De app maakt gebruik van software en beeldgegevens van Microsoft, en werkt prima. Naast het analyseren van foto's van honden kun je op de app ook bladeren door een catalogus van hondenrassen.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

The Wolfram Language Image Identification Project
Deze tool voor online beeldherkenning is onderdeel van The Wolfram Language, een uitgebreide programmeertaal met veel verschillende functies. Op deze website kun je een foto uploaden, die vervolgens wordt geanalyseerd met behulp van de Wolfram Language voor beeldherkenning. Na analyse krijg je informatie over de afbeelding die je hebt ingezonden. De tool is nog in ontwikkeling, dus de uitkomst klopt nog niet altijd. De meeste kans op succes heb je met foto's van de natuur of van dieren. Je kunt helpen de beeldherkenningssoftware te verbeteren door feedback te geven na de analyse.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.