Zoeken op afbeelding

zoeken op afbeelding
Alles over reverse image search: het zoeken naar foto's met een foto. Zo kun je afbeeldingen of producten vinden die lijken op een bepaalde afbeelding met Google, Bing, Pinterest en TinEye.Hoe werkt het?
Geavanceerd zoeken naar foto's die op elkaar lijken wordt reverse image search genoemd. In plaats van dat je zoekt naar foto's van een bepaald onderwerp, voer je een bestaande afbeelding in (of je kiest een foto op internet). Deze afbeelding wordt geanalyseerd op eigenschappen zoals kleur, grootte en helderheid. Ook worden de metadata van de afbeelding geanalyseerd. Deze gegevens worden vergeleken met de gegevens van foto's op internet die de zoekmachine al heeft geindexeerd. Zo kan de zoekmachine afbeeldingen presenteren die sterk lijken op een bepaalde afbeelding.

Rechtenvrije foto's zoeken? Kijk voor een lijst met foto-databases op: Gratis afbeeldingen zoeken
Kijk voor fotoherkennings apps op: Fotoherkenning

Foto's opsporen en producten vinden
Reverse image search kan je veel nuttige informatie opleveren. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om te achterhalen waar je dat leuke meubelstuk of mode-item kunt vinden dat je op een foto hebt gezien. Ook is het een nuttig hulpmiddel als je de bron van een afbeelding wilt achterhalen, bijvoorbeeld om te checken of iemands profielfoto op social media wel echt is. Voor fotografen is deze manier van afbeeldingen zoeken zelfs onmisbaar: het wordt veel gebruikt om te zoeken naar foto's die zonder bronvermelding op internet worden geplaatst.

Google Afbeeldingen
Via Google Afbeeldingen kun je heel gemakkelijk naar vergelijkbare foto's zoeken. Klik hiervoor op het google camera iconcamera-icoontje rechts in het zoekvak. Je kunt dan een afbeelding van je computer uploaden of de link plakken van een afbeelding die je op internet hebt gevonden. Google geeft vervolgens een overzicht van vergelijkbare afbeeldingen en van pagina's waarop deze afbeeldingen voorkomen. Wanneer je de browser Google Chrome gebruikt, kun je naar vergelijkbare afbeeldingen zoeken door simpelweg met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en te kiezen voor de optie 'Afbeelding zoeken in Google'.

TinEye
Ook op deze fotowebsite kun je een foto - of een link naar een foto - uploaden om na te gaan waar de foto vandaan komt, en zoeken naar een bestand in het oorspronkelijke formaat. De dienst is ook te gebruiken om te speuren naar het gebruik van eigen foto's op internet.

Bing Images
Bij zoekmachine Bing kun je een afbeelding zoeken door in het zoekscherm op het zoeker-icoon te klikken. Er opent dan een venster Visual Seach. Hierin kun je een foto uploaden, of een link opgeven. Ook is het zoeken naar foto's die op elkaar lijken al ingebouwd in het scherm met zoekresultaten. Zodra je in de zoekresultaten op een afbeelding klikt wordt er een lijst met vergelijke afbeeldingen getoond.

Pinterest
Ook Pinterest heeft een functie ingebouwd waarmee je kunt zoeken op visueel vergelijkbare afbeeldingen. Wanneer je een op een afbeelding hebt geklikt zie je rechtsonder een vergrootglas-icoontje. Klik hierop en er verschijnen direct een aantal vergelijkbare pins voor je. Wel zit hier vaak meerdere malen dezelfde afbeelding tussen, maar dan gepind door andere gebruikers.

Zoeken op afbeelding op een iPhone, iPad of Android toestel

Via Chrome
Voor het opsporen van foto's op een tablet of telefoon kun je de Chrome-browser gebruiken, de webbrowser van Google. Druk langdurig op de afbeelding waar je vergelijkbare afbeeldingen van wilt vinden, tot er een lijst met opties verschijnt. Kies voor de optie zoeken op Google naar deze afbeelding. Je krijgt dan een overzicht van vergelijkbare afbeeldingen.

Via Google Foto's
Als je gebruik maakt van de app Google Foto's kun je bij elke foto in je galerij - in de grote weergave - drukken op het Google Lens-icoon google lens icon Er wordt direct een lijst getoond met visueel vergelijkbare afbeeldingen.