Zoeken op afbeelding

foto zoeken op internetAlles over reverse image search: het zoeken naar foto's met een foto. Zo kun je afbeeldingen of producten vinden die lijken op de foto die je hebt met Google, Bing, Pinterest en TinEye.

Hoe werkt het?
Zoeken naar foto's die op elkaar lijken wordt reverse image search genoemd. In plaats van dat je zoekt naar foto's van een bepaald onderwerp, voer je een bestaande afbeelding in (of je kiest een foto op internet). Deze afbeelding wordt geanalyseerd op eigenschappen zoals kleur, grootte en helderheid. Ook worden de metadata van de afbeelding geanalyseerd. Deze gegevens worden vergeleken met de gegevens van foto's op internet die de zoekmachine al heeft geindexeerd. Zo kan de zoekmachine afbeeldingen presenteren die sterk lijken op een bepaalde afbeelding.

Gratis afbeeldingen zoeken op internet (rechtenvrij)
Apps voor het herkennen van objecten, planten en dieren

Foto's opsporen en producten vinden
Reverse image search kan je veel nuttige informatie opleveren. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om meer te weten te komen over een leuk meubelstuk of mode-item dat je op een foto hebt gezien. Ook is het een nuttig hulpmiddel als je de bron van een afbeelding wilt achterhalen, bijvoorbeeld om te checken of iemands profielfoto op social media wel echt is. Voor fotografen is deze manier van afbeeldingen zoeken zelfs onmisbaar: het wordt veel gebruikt om te zoeken naar foto's die zonder bronvermelding op internet worden geplaatst. Je kunt deze manier van zoeken ook gebruiken om een andere versie van een afbeelding te vinden, bijvoorbeeld een andere maat of een andere uitsnede. Kortom, het is handig om te weten hoe je omgekeerd zoekt, en het is zeker niet ingewikkeld.

Google Afbeeldingen
Via Google Afbeeldingen kun je heel gemakkelijk naar vergelijkbare foto's zoeken. Klik hiervoor op het google camera iconcamera-icoontje rechts in het zoekvak. Je kunt dan een afbeelding van je computer uploaden of de link plakken van een afbeelding die je op internet hebt gevonden. Google geeft vervolgens een overzicht van vergelijkbare afbeeldingen en van pagina's waarop deze afbeeldingen voorkomen. Om de herkomst van een foto te onderzoeken kun je doorklikken op Afbeeldingsbron zoeken. Wanneer je de browser Google Chrome gebruikt, kun je naar vergelijkbare afbeeldingen zoeken door simpelweg met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en te kiezen voor de optie 'Afbeelding zoeken in Google'.

TinEye
Ook op deze fotowebsite kun je een foto - of een link naar een foto - uploaden om na te gaan waar de foto vandaan komt, en zoeken naar een bestand in het oorspronkelijke formaat. De dienst is ook te gebruiken om te speuren naar het gebruik van eigen foto's op internet.

Bing Images
Bij zoekmachine Bing kun je een afbeelding zoeken door in het zoekscherm op het bing visual search zoeker-icoon te klikken. Er opent dan een venster Visual Seach. Hierin kun je een foto uploaden, of een link opgeven. Ook is het zoeken naar foto's die op elkaar lijken al ingebouwd in het scherm met zoekresultaten. Zodra je in de zoekresultaten op een afbeelding klikt wordt er een lijst met vergelijke afbeeldingen getoond.

Pinterest
Ook Pinterest heeft een functie ingebouwd waarmee je kunt zoeken op visueel vergelijkbare afbeeldingen. Wanneer je een op een afbeelding hebt geklikt zie je rechtsonder een vergrootglas-icoontje. Klik hierop en er verschijnen direct een aantal vergelijkbare pins voor je. Wel zit hier vaak meerdere malen dezelfde afbeelding tussen, maar dan gepind door andere gebruikers.

Zoeken op afbeelding op een iPhone, iPad of Android telefoon

chrome visual search Met Chrome
Voor het opsporen van foto's op een tablet of telefoon kun je de Chrome-browser gebruiken, de webbrowser van Google. Druk langdurig op de afbeelding waar je vergelijkbare afbeeldingen van wilt vinden, tot er een lijst met opties verschijnt. Kies voor de optie Afbeelding zoeken met Google. Je krijgt dan een overzicht van vergelijkbare afbeeldingen.

google photos Met Google Foto's
Als je gebruik maakt van de app Google Foto's kun je bij elke foto in je galerij - in de grote weergave - drukken op het Google Lens-icoon google lens icon Er wordt dan direct een lijst getoond met afbeeldingen die erop lijken.
Gratis afbeeldingen zoeken

Zo zoek je rechtenvrije afbeeldingen met Google en andere zoekmachines.

Foto's inkleuren

Deze apps kunnen oude zwart-wit foto's automatisch inkleuren.

Oude foto's zoeken op internet

Fotoarchieven en beeldbanken maken miljoenen foto's beschikbaar.

Gratis fotoshoppen

Overzicht van de beste gratis software, apps en websites om foto's te bewerken.

Gezichten bewerken

Snel het gezicht op een foto retoucheren en mooier maken.

Foto vergroten

Zo beperk je kwaliteitsverlies bij het vergroten van foto's.

Foto's pimpen

Pimp je foto's: de leukste apps voor filters, tekstballonnen, make-up en lollige accessoires.

Foto's kopiëren

Alles over het kopiëren van een afbeelding van internet.

Foto achtergrond veranderen

Deze app wijzigt met één klik de achtergrond van een foto.

Foto's verkleinen

Tips en tools om foto's te verkleinen.

Foto's comprimeren

Zo maak je JPG en PNG-bestanden zo klein mogelijk.

Karikatuur maken

Zo maak je van een portretfoto een leuke karikatuur.

Foto's samenvoegen

Snel 2 foto's combineren met een online programma of een app.

Gezichten blurren

Snel een gezicht onherkenbaar maken op een foto.

Fotomozaiek maken

Maak met gratis software een fotomozaiek om uit te printen.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy