Exif data

exif data
Exif data worden automatisch vastgelegd in foto's uit digitale camera's: interessante informatie voor fotografen. Je kunt de gegevens lezen, en zonodig ook aanpassen of verwijderen.Kijk voor het toevoegen van een watermerk: Watermerk in foto's plaatsen

Wat zijn Exif metadata?

Exif - Exchangeable image file format - is een specificatie voor metadata: gegevens die - onzichtbaar - worden opgeslagen in digitale fotobestanden. Exif informatie kan o.a. bestaan uit:
 1. Datum en tijd van de opname.
 2. Plaats van de opname (als de camera GPS gebruikt).
 3. Merk en model van de camera.
 4. Naam van de eigenaar van de camera.
 5. Camera-instellingen zoals belichtingstijd, diafragma, brandpuntsafstand, flits.
 6. Een thumbnail van de opname.
 7. Beschrijving, auteur en copyright informatie.
 8. De laatste bestandswijziging.

Exif data verwijderen?

In Exif data wordt informatie vastgelegd over de camera, en over de locatie van een foto (als de foto op een GPS-toestel is gemaakt). Om te vermijden dat er privé-informatie uitlekt kun je de Exif data verwijderen, bijvoorbeeld wanneer je een foto op een website plaatst.
Sociale media: op de meeste platforms worden Exif data automatisch verwijderd bij het plaatsen van een foto of video. Dit is o.a het geval op Facebook, Instagram, X (voorheen Twitter), LinkedIn en Marktplaats.nl

Online Exif editor

The eXif.er
Bij deze online Exif tool kun je een foto of video uploaden en de Exif data lezen, bewerken of verwijderen. De gegevens worden in overzichtelijke tabbladen getoond. Deze editor kan ook alle cameragegevens wijzigen of verwijderen. Om in één keer alle gegevens te strippen klik je op het vinkje bij "If checked all the tags will be cleared". Klik daarna onderaan op de button Go.eXifing. Je kunt de opgeschoonde foto nu downloaden via Download.me. Deze Exif editor werkt o.a. met JPG, PNG, GIF en MP4 bestanden.
Platform: Online. Werkt ook in browsers op telefoons.
Taal: Engels.
Limiet: Max. 20 bestanden tegelijk, tot 100 MB.
Gratis: Ja.

Exif data in Windows 10 en 8

  Exif data bekijken en aanpassen
 1. Via de Windows Verkenner kun je ook Exif data bekijken en bewerken. Alleen cameragegevens en data die ingevoegd zijn door sommige programma's (zoals Photoshop Lightroom) zijn niet te wijzigen.
 2. Ga naar de Windows Verkenner (Windows-toets + e) en zoek de foto op.
 3. Klik op het bestand met de rechtermuisknop en kies Eigenschappen.
 4. Ga naar het tabblad Details.
 5. Ga met de muis over de gegevens die je wil wijzigen of toevoegen.
 6. Bij de data die aangepast kunnen worden verschijnt er een tekstveld.
 7. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.
  Exif data wissen
 1. Met Windows Explorer kunnen Exif data grotendeels worden verwijderd. Sommige cameragegevens of data die ingevoegd zijn door programma's (zoals Photoshop Lightroom) zijn niet te verwijderen.
 2. Ga naar de Windows verkenner (Windows-toets + e) en kies een foto waarvan je de Exif data wil verwijderen. Je kunt ook in één keer een aantal foto's selecteren.
 3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Eigenschappen.
 4. Ga naar het tabblad Details.
 5. Klik op de link Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen.
 6. Er opent een venster met opties. Je kunt een kopie maken zonder Exif data, of de Exif data verwijderen uit hetorigineel. Daarbij kun je aangegeven welke gegevens precies verwijderd worden.
 7. Om het origineel geheel te strippen klik je op De volgende eigenschappen uit de bestanden verwijderen en Alles selecteren. OK.

Exif data op een Mac

  Exif data bekijken
 1. Sleep de foto naar het icoon van Voorvertoning in Dock of Finder.
 2. Klik op CMD + I (Of ga naar Extra's > Toon infovenster).
 3. Kies Exif.
 4. Een aantal gegevens is ook te zien in Foto's/iPhoto door met de rechtermuisknop op een open foto te klikken, en Toon Info te kiezen. Maar Voorvertoning blijft de beste Exif viewer.
  Locatie van een foto verwijderen op een Mac
 1. Sleep de foto naar het icoon van Voorvertoning in Dock of Finder.
 2. Ga naar de menubalk, en kies Extra's > Toon locatie-info.
 3. Klik onderaan op Verwijder locatie-info.
ImageOptim
ImageOptim is een slim programma voor het verwijderen van Exif data, en het kleiner maken van fotobestanden op een Mac. Na het installeren van deze gratis tool kun je fotobestanden op het ImageOptim icoon slepen, waarna de gegevens worden gestript. Via de instellingen is te regelen wat er met de bestanden wordt gedaan.
Platform: Mac.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Open Source software.

Exif data op de iPhone

Exif data bekijken
De iPhone voegt Exif data - waaronder de locatie - toe aan elke foto die je maakt. Je kunt deze data niet bekijken op de iPhone. Dat kan wel via apps: Photo Investigator is een prima app om Exif data te lezen op een iOS toestel. Ook ViewExif kan Exif gegevens bekijken en aanpassen.

Geotagging uitschakelen op de iPhone
Als je niet wil dat de iPhone locaties vastlegt dan kun je deze functie uitschakelen. Bedenk wel dat je dan ook zelf geen gebruik meer kan maken van geotags. Je kunt foto's dus niet meer sorteren op locatie, of op een kaart zien waar een bepaalde foto is genomen.
Uitschakelen: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Camera > Nooit.
Als je meerdere foto-apps gebruikt moeten ook daarvan de instellingen worden aangepast.

Exif data op Android telefoon

Exif data bekijken
Een Android telefoon voegt Exif data - waaronder de locatie - toe aan elke foto die je maakt. Je kunt deze data gemakkelijk bekijken via Foto's, door onder een foto op de Info-button te tikken. Voor meer opties kun je een app installeren. Photo Exif Editor biedt inzicht in uitgebreide Exif data, en maakt het mogelijk om gegevens - zoals datum en locatie - te wijzigen of te verwijderen.

Geotagging uitschakelen in Android
Als je niet wil dat de mobiel de locatie van foto's vastlegt dan kun je deze functie uitschakelen. Bedenk wel dat je foto's dan niet meer kunt sorteren op locatie, of opzoeken waar een bepaalde foto is genomen.
Uitschakelen: Camera app > streepjes-icoon > wiel-icoon > GPS/geotag uizetten.
Als je meerdere foto-apps gebruikt moeten ook daarvan de instellingen worden aangepast.

Geotagging software

GeoSetter
GeoSetter is een handige tool voor geotagging: als een foto geotags bevat kun je direct op een Google Map zien waar de foto is genomen. Je kunt locatiegegevens lezen, wijzigen en toevoegen, en ook andere Exif data bewerken. GeoSetter kan ook de Exif gegevens van meerdere foto's tegelijk aanpassen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.