PDF openen

pdf
Om een PDF bestand te openen heb je op de meeste computers geen aparte software meer nodig. Ingebouwde PDF lezers, browsers en compacte viewers - online en offline - hebben inmiddels de plaats ingenomen van Adobe Acrobat Reader.Ingebouwde PDF-lezers

De meeste computers, laptops, telefoons en tablets hebben inmiddels meegeleverde software - of diensten - aan boord om PDF's te openen.

Windows 10 en 8: Microsoft Edge of de Reader-app.
Mac OS X Voorvertoning.
Android: Google Drive.
iOS: iCloud Drive of iBooks.

De meeste browsers hebben ook een viewer om PDF's te lezen: Chrome, Firefox, Microsoft Edge en Safari hebben een PDF-lezer aan boord. Deze browsers zijn ook beschikbaar voor iOS en Android toestellen.

Kijk voor het maken van PDF bestanden op: PDF maken
Samenvoegen van meerdere PDF-bestanden: PDF samenvoegen

Compacte PDF viewers

Foxit Reader
Deze kleine, veilige PDF-lezer start veel sneller op dan Adobe Acrobat Reader. Foxit Reader kan PDF's openen en printen, en maakt het ook mogelijk om aantekeningen en links aan PDF's toe te voegen.
Platform: Windows 10, 8, Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Nitro Reader
Nitro Reader kan PDF's openen, converteren en aanmaken. Om een document om te zetten naar PDF sleep je het in het venster van Nitro (of bovenop het Nitro icoon op de desktop). Dit programma kan ook tekst of afbeeldingen uit een PDF halen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Skim
Uitstekende PDF lezer voor de Mac. Je kan o.a. aantekeningen maken in een PDF, pagina's bookmarken en tekst exporteren.
Platform: Mac OS X 10.5 of hoger.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Online PDF lezen

DocsPal
Met deze viewer is een PDF online te bekijken. Je upload het bestand, en het document wordt direct geopend in de browser. Je hoeft dus geen PDF-lezer op de computer te hebben.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Geen registratie nodig.