PDF openen

pdf
Om een PDF bestand te openen heb je op de meeste computers geen aparte software meer nodig. Ingebouwde PDF lezers, browsers en compacte viewers - online en offline - hebben inmiddels de plaats ingenomen van Adobe Acrobat Reader.Ingebouwde PDF-lezers

De meeste computers, laptops, telefoons en tablets hebben inmiddels meegeleverde software - of diensten - aan boord om PDF's te openen.

Windows 10 en 8: Microsoft Edge of de Reader-app.
Mac OS X Voorvertoning.
Android: Google Drive.
iPhone en iPad: iCloud Drive of iBooks.

De meeste browsers hebben ook een viewer om PDF's te lezen: Chrome, Firefox, Microsoft Edge en Safari hebben een PDF-lezer aan boord. Deze browsers zijn ook beschikbaar voor iOS en Android toestellen.

Kijk voor het maken van PDF bestanden op: PDF maken
Samenvoegen van meerdere PDF-bestanden: PDF samenvoegen

Compacte PDF viewers

Foxit Reader
Deze kleine, veilige PDF-lezer start veel sneller op dan Adobe Acrobat Reader. Foxit Reader kan PDF's openen en printen, en maakt het ook mogelijk om aantekeningen en links aan PDF's toe te voegen.
Platform: Windows 10, 8, Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Skim
Uitstekende PDF lezer voor de Mac. Je kan o.a. aantekeningen maken in een PDF, pagina's bookmarken en tekst exporteren.
Platform: Mac OS X 10.5 of hoger.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Sumatra PDF Reader
Zeer compacte reader voor PDF's, ebooks, stripboeken en andere bestanden. Sumatra PDF is zeer lichtgewicht, en kan ook portable gebruikt worden vanaf een USB stick. Met sneltoetsen kun je gemakkelijk door documenten navigeren.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Gratis open source software.

Online PDF lezen

DocsPal
Met deze viewer is een PDF online te bekijken. Je upload het bestand, en het document wordt direct geopend in de browser. Je hoeft dus geen PDF-lezer op de computer te hebben.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Geen registratie nodig.