Duurzaam eten

duurzaam eten

Eten met oog voor dierenwelzijn en milieu: deze apps en sites geven praktische tips voor wie duurzaam wil eten. Over etiketten en keurmerken, de herkomst van producten en het vermijden van voedselverspilling.
Duurzaam eten kan op veel manieren. Je eet duurzaam wanneer je minder vlees eet, rekening houdt met milieu en dierenwelzijn, oog hebt voor seizoensproducten en probeert om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Goed voor de planeet, maar in de praktijk is het niet altijd makkelijk. Gelukkig bestaan er veel initiatieven die je hierbij kunnen helpen. Apps en websites die je helpen met het lezen van etiketten en keurmerken, die je meer informatie geven over de herkomst van producten of tips geven om nog iets lekkers te maken met restjes. In onderstaande lijst proberen we de beste initiatieven te verzamelen.

Minder eten weggooien

Afgeprijsd (iOS) | Afgeprijsd (Android)
Deze app brengt je op de hoogte van artikelen in supermarkten die zijn afgeprijsd omdat de houdbaarheidsdatum in zicht is. Er doen nog lang niet genoeg supermarkten mee, maar als je het geluk hebt om in de buurt te wonen van een deelnemende supermarkt is dit een handige app die voedselverspilling tegengaat én kosten bespaart.
Platform: Online.

koken & tafelen algemeen

Emptythefridge.be
Restjes weggooien? Niet meer doen! Op Emptythefridge vind je een schat aan tips waarmee je jouw restjes kunt verwerken in een lekker gerecht. Je kunt zoeken op de ingrediënten die je nog in je koelkast hebt liggen of op productcategorie. Behalve recepten vind je op deze website ook handige lijstjes met bewaartips en seizoensgroenten.
Platform: Online.

Prakkie eten over
Er zijn verschillende groepen op Facebook met de naam 'Prakkie eten over' en een netnummer. Iedereen met dit netnummer kan lid worden van de groep, waar leden een bericht plaatsen als zij een portie eten over hebben. Leden die dit 'prakje' goed kunnen gebruiken, kunnen hier vervolgens op reageren. Zo wordt er minder eten weggegooid.
Platform: Online, Facebook.

Slim koken (iOS) | Slim koken (Android)
Uitstekende app van het Voedingscentrum met honderden recepten, ook - bijvoorbeeld - zonder vlees, koemelk of gluten. Als je de gegevens van je huishouden opgeeft zijn de hoeveelheden in de recepten exact op maat, en met een tik op de knop staan ze op een boodschappenlijstje. Omdat een slimme kok niets weggooit geeft deze app bij alle ingrediënten aan hoe je ze het beste kunt bewaren, en hoe lang. Zo kook je zuinig en duurzaam.
Platform: iOS, Android en web.

Gezondheid algemeen

Too Good To Go (iOS) | Too Good To Go (Android)
Too Good To Go brengt restaurants en winkels in contact met mensen die overgebleven maaltijden en levensmiddelen willen kopen. Aan de hand van je locatie zie je wat lunchrooms, bakkerijen, saladebars, hotels en andere bedrijven vandaag voor een zacht prijsje van de hand doen, in plaats van het in de kliko te deponeren. In Amsterdam en Gent doen veel zaken mee, maar dit is lang niet overal het geval. Too Good To Go is een initiatief uit Denemarken dat inmiddels actief is in meerdere Europese landen.
Platform: iOS en Android.

Weggooitest
Met deze eenvoudige test van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kom je er snel achter of je te veel eten weggooit. Je hoeft alleen maar zes vragen te beantwoorden. Wanneer blijkt dat je inderdaad te veel weggooit en je hier iets aan wilt doen, kun je meteen doorklikken naar het Invulformulier Voedselverspilling. Op dit formulier kun je twee weken lang invullen wat je allemaal weggooit, zodat je meer inzicht krijgt in je eigen weggooigedrag.
Platform: Online.

Duurzaam voedsel

Kijk voor apps en websites met groenterijke recepten op: Gezonde recepten apps

Eicode (iOS) | Wat staat op het ei? (Android)
Deze app geeft informatie over de herkomst van eieren door middel van de code die op elk ei staat. Wanneer je deze code invult, kun je zien bij welk bedrijf het ei vandaan komt, welke kwaliteitssystemen van toepassing zijn en hoe de kippen gehuisvest worden. Helaas is niet alle informatie volledig en worden niet alle codes door de app herkend.
Platform: iOS en Android.

Groente- en fruitkalender (iOS) | Groente- en fruitkalender (Android)
De schappen met groente en fruit liggen het hele jaar door vol met allerlei producten, maar lang niet alles is even vriendelijk voor het milieu. De Groente- en fruitkalender biedt maandelijks een overzicht van de milieubelasting van vele groente- en fruitproducten. Hierbij wordt rekening gehouden met het transport, de teelmethode (op het land of in een kas) en het verpakkingsmateriaal.
Platform: iOS en Android.

KeurmerkenWijzer (iOS) | KeurmerkenWijzer (Android)
De app KeurmerkenWijzer van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal helpt je een weg te vinden in het woud van verschillende keurmerken. Je kunt zoeken op trefwoord of op alle keurmerken in een bepaalde categorie. De app geeft veel informatie over de verschillende keurmerken en geeft deze overzichtelijk weer.
Platform: iOS en Android.

Sport algemeen

Meldpunt Verpakkingen
Hier kun je terecht met vragen over verpakkingen. Wanneer je vindt dat een product niet duurzaam verpakt is, kun je hier melding van maken. Het Meldpunt Verpakkingen stuurt de melding dan door naar de fabrikant. Eenvoudige vragen beantwoordt het Meldpunt zelf. Alle inzendingen en antwoorden worden op de website gepubliceerd.
Platform: Online.

Questionmark | Questionmark (iOS) | Questionmark (Android) |
Questionmark onderzoekt supermarktproducten op duurzaamheid. Producten krijgen een score op het gebied van milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid. Met de app kun je een product scannen en direct de score te zien krijgen. De scores zijn niet altijd volledig, maar de resultaten zijn overzichtelijk en handig in het gebruik.
Platform: Online, iOS en Android.

VISwijzer (iOS) | VISwijzer (Android)
De app VISwijzer geeft informatie over de duurzaamheid van vis. Fabrikanten zijn verplicht om informatie over de vang- of kweektechniek te vermelden op het etiket. Met behulp van deze informatie kun je in de VISwijzer opzoeken hoe duurzaam deze vis is. De VISwijzer onderscheidt vier categorieën: keurmerk, goede vis, tweede keus en vermijden. Door de kleurcodes werkt de app overzichtelijk. Wanneer je een rood visje in beeld krijgt, weet je wat je te doen staat.
Platform: iOS en Android.

Veggie App (iOS) | Veggie App (Android)
De Veggie App richt zich op het verkleinen van je ecologische voetafdruk door het eten van minder vlees. In de app vind je dagelijks een nieuw artikel over vegetarisch eten. Ook staan er een heleboel vegetarische recepten in en kun je zien wat je bespaart door een dagje vegetarisch te eten. Zo zie je op een speelse manier hoeveel stoeptegels jouw ecologische voetafdruk kleiner is geworden.
Platform: iOS en Android.

Voedselafdruk
Voor iedere wereldbewoner is in principe 0,9 hectare landbouwgrond beschikbaar. Maar als je niet oplet, is er voor jouw voedselgebruik al snel meer landbouwgrond nodig. Hoeveel, dat kun je uitvinden door deze vijftien vragen van het Voedingscentrum te beantwoorden. Vervolgens krijg je een aantal persoonlijke uitdagingen gepresenteerd waarmee je jouw voedselafdruk kunt verkleinen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minder rood vlees eten of geen voedsel meer weggooien.
Platform: Online.