Logo ontwerpen

logo-ontwerpen
Een logo kun je zelf ontwerpen met het gratis programma Inkscape. Het resultaat kan worden opgeslagen als een PDF die geschikt is om aan te leveren bij een printservice of in professionele DTP software.Handleiding logo ontwerpen met Inkscape

Kijk voor logo generatoren met kant-en-klare logo sjablonen op: logo maken

In deze handleiding wordt een eenvoudig tekstlogo gemaakt dat wordt opgeslagen als PDF. Dit bestand kan geupload worden naar een drukwerkservice, bijvoorbeeld bij het online ontwerpen van visitekaartjes. Uiteraard kun je ook tekenen in Inkscape: kijk bij Help > Handleidingen voor uitleg over vormen, overtrekken en de principes van het ontwerpen van vectortekeningen.
 1. Download Inkscape. Inkscape is een Open Source programma, dat gratis beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Het is grotendeels ook beschikbaar in het Nederlands.
 2. Open het programma, en maak het venster groter door aan een hoek te trekken.


 3. logo ontwerpen 1

 4. De tekst invoeren

 5. Klik op de A in de linkerkolom. Linksboven wordt nu een menu geopend met lettertypes. Kies hier het gewenste lettertype. Zet de lettergrootte groter, bijvoorbeeld op 144. Klik in het witte vlak en typ de tekst. Je kunt de tekst selecteren, en een ander lettertype kiezen. Vet en cursief zijn te maken door de tekst te selecteren en op Ctrl-b of Ctrl-i te drukken.

  logo ontwerpen 2

 6. De tekstkleur aanpassen

 7. Selecteer de tekst die je een andere kleur wil geven. Je kunt direct een kleur kiezen in de balk onder het scherm. Of klik op het balkje naast Vulling. Er opent een menu met alle opties voor kleur.

  logo ontwerpen 5

 8. Exporteren van het logo als PDF

  1. Ga naar Bestand > Documenteigenschappen.
  2. Bij paginagrootte klik je op Pagina herschalen naar tekening of selectie.
  3. Sluit het Documenteigenschappen-venster af met het kruisje. .
  4. Ga naar Bestand > Opslaan als > PDF en geef het bestand een naam.
  5. Vink aan: Tekst naar paden omzetten. Dit wil zeggen dat de letters worden omgezet in lettercontouren. Het lettertype wordt dan opgenomen in het logo.
  6. Bij Resolutie voor rasteriseren (ppi) kun je de gewenste resolutie opgegeven. Voor drukwerk is de resolutie gewoonlijk 300 of 150. Zoek zonodig de aanleverspecificaties op bij de printservice die je gaat gebruiken.
  7. Het PDF-bestand wordt opgeslagen.


 9. Kleurmanagement
Inkscape maakt een PDF aan met RGB-kleuren, terwijl voor drukwerk CMYK wordt gebruikt. Bij online printservices worden RGB bestanden gewoonlijk automatisch omgezet naar CMYK. Om een PDF zelf om te zetten naar CMYK bestand kun je gebruik maken van PDF2CMYK.