Internetverslaving

internetverslaving

Internet heeft zuigkracht: soms is het moeilijk om te stoppen. Maar er zijn hulpmiddelen: apps om minder te internetten, en je internetgebruik onder controle te krijgen.
Kijk voor het afschermen van internet voor kinderen op: Internetfilters.
Apps om websites (tijdelijk) te blokkeren: Websites blokkeren.

Zelftest internetverslaving

Zelftest riskant internetgebruik
Ben ik internetverslaafd? Deze online test van de Jellinek Stichting geeft aan of je internetgebruik riskant is. Afhankelijk van de score in de test worden er adviezen gegeven.

Zelftest gamen
Anonieme zelftest voor volwassenen of jongeren waarmee je kunt nagaan of gamen gewoon een hobby is, of dat het uit de hand loopt. Deze test is ontwikkeld door De Druglijn van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

Ontmoedigen van smartphone en internetgebruik

Forest
Mooie, originele app om smartphone en internetgebruik te verminderen: de app laat je een boom planten, die groeit als je niet op 'verboden' websites komt. Zodra je websites bezoekt die op je zwarte lijst staan, gaat de boom achteruit. Je kunt de app ook op je smartphone gebruiken, zodat je wordt aangemoedigd om van de mobiel af te blijven.
Platform: Android, iOS, Chrome, Firefox.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Pops. (iOS)
Deze speelse iPhone app is bedoeld voor mensen die de neiging hebben om voortdurend hun mobiel te checken. Door Pops te gebruiken maak je er een sport van om je apparaat met rust te laten. Je start de app, stelt een tijd in, bijvoorbeeld 1 uur, legt de mobiel omgekeerd op tafel en gaat iets anders doen. Als je de telefoon oppakt krijg je een waarschuwing te zien:'Put your phone back down! Pops geeft je elke 25 minuten een korte break - aangegeven met camera-flitsen - om je berichten te checken.
Platform: iPhone.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Kijk voor meer apps om telefoongebruik te ontmoedigen op: Minder op je smartphone zitten

Monitoren van internetgebruik

Back Again?
Deze Chrome extensie houdt bij hoe vaak je een website op een dag bezoekt. Het aantal keer wordt direct aangegeven naast de adresbalk, en je kunt ook een grafiek inzien met een weekoverzicht.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

ManicTime
Programma voor time management dat bijhoudt welke programma's worden gebruikt, en of je actief bent op de computer. Je kunt er ook je werkzaamheden in bijhouden.
Platform: Windows 10, 8, 7.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

MeeTimer
Plugin voor de Firefox browser die je internetgebruik in kaart brengt. Je krijgt hiermee inzicht in de hoeveelheid tijd die op bepaalde websites wordt doorgebracht.
Platform: Firefox.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Moment
Deze app voor de iPhone houdt precies bij hoe lang je gebruik maakt van je smartphone. Het programma werkt onzichtbaar op de achtergrond. Je kunt minder internetten door een limiet in te stellen, waarbij je een melding krijgt als de limiet in zicht komt, of overschreden wordt.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

TimeSnapper
Dit kleine programma maakt snapshots van je computergebruik, en houdt exact bij welke programma's worden gebruikt. Zo kun je een 'film' afspelen om te zien wat je hebt gedaan, en grafieken opvragen waarmee je computergebruik in kaart wordt gebracht.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Kijk voor apps om je productiviteit te vergroten op: Tools voor productiviteit.

Internet tijdelijk uitschakelen

Freedom
Uitstekend programma om websites en apps te blokkeren, of het internet helemaal af te sluiten. Freedom werkt eenvoudig en maakt het mogelijk om eigen roosters te maken met uren waarop je - bijvoorbeeld - geen toegang hebt tot bepaalde websites of chat apps. In Locked mode is het niet mogelijk om een ingestelde blokkering uit te zetten.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista, Mac OS X, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Wel een gratis proefperiode.

InternetOff
Dit is een internet tijdklok: niets meer dan een klokje in de Windows Taakbalk waarmee je snel het internet uitschakelt voor een periode - van vijf minuten tot een uur. Er zitten geen restricties op: als je je niet kunt beheersen is het internet met één klik weer aan.