Weblogs

weblog
Het starten van een weblog is gemakkelijk: binnen een paar minuten ben je online. Wie meer mogelijkheden wil, kan ook eigen weblog software installeren.

Blogger
De grootste blogdienst ter wereld. Een gratis Blogger weblog biedt veel mogelijkheden, zoals reacties, volgers, RSS, groepsblogs, profielen en statistieken. Je kan via e-mail en telefoon iets op je weblog zetten, en een eigen domeinnaam aan het weblog koppelen. Foto's en video's kunnen via Blogger worden geupload. Er is keuze uit diverse layouts, en je kan de opmaak geheel aanpassen.
Taal: Nederlands.
Reclame: Nee (wel een Blogger balkje).
Domeinnaam: mijnnaam.blogspot.com of eigen domeinnaam.

Edublogs
Edublogs richt zich op educatieve webblogs voor klassen, docenten, studenten en scholen. Je kan gemakkelijk discussieforums, wiki's en e-portfolio's opzetten en de bijdragen hieraan modereren. Edublogs is gebaseerd op het blogplatform WordPress. Er zijn gratis en betaalde abonnementen.
Taal: Engels.
Reclame: Nee.

Penzu
Bij Penzu kun je online een dagboek bijhouden, met foto's. Het werkt snel en is privé: niemand kan het lezen. Je kan wel mensen een persoonlijke uitnodiging sturen om het dagboek te zien.
Taal: Engels.
Reclame: Nee.

SkynetBlogs
De Belgische weblogdienst SkynetBlog biedt verschillende layouts, reacties, tags, categorieën, RSS en statistieken. Foto's kun je direct uploaden bij SkynetBlogs.
Taal: Nederlands.
Reclame: Ja.
Domeinnaam: mijnnaam.skynetblogs.be

Sunsed
Moderne, compacte blogdienst die zich richt op mensen die WordPress en TypePad te ingewikkeld vinden. Sunsed heeft aanzienlijk minder mogelijkheden, maar laat je met de meestgebruikte opties snel een mooi weblog maken.
Taal: Engels.
Reclame: Nee. Gratis proefperiode, daarna betaald abonnement.
Domeinnaam: mijnnaam.sunsed.com of eigen domeinnaam.

Tumblr
Dit is een tumblelog of microblog: een simpel weblog, dat vooral geschikt is om links, foto's en video's te posten. Verwacht bij Tumblr niet de mogelijkheden van Blogger of TypePad, maar alles werkt snel en gemakkelijk. Je kan ook een eigen domeinnaam koppelen aan een Tumblr blog.
Taal: Nederlands.
Reclame: Nee.
Domeinnaam: mijnnaam.tumblr.com of eigen domeinnaam.

TypePad
Typepad is een betaald weblog met veel mogelijkheden, o.a. publiceren vanaf je mobiel, sociale media buttons, en plaatsen van advertenties. Je kan kiezen uit uitstekende designs, die je zelf kan aanpassen. Sommige abonnementen zijn inclusief een eigen domeinnaam.
Taal: Nederlands.
Reclame: Nee.
Domeinnaam: mijnnaam.typepad.com of eigen domeinnaam.

Eigen weblog software


Wie beschikt over een webhosting provider kan eigen weblogsoftware installeren. Op die manier ben je niet afhankelijk van een blogdienst. Het weblog is geheel naar eigen smaak in te richten. Je moet wel de technische kennis hebben om de website zelf te beheren. Je bent dan ook verantwoordelijk voor de beveiliging van het systeem.

WordPress
De meestgebruikte Open Source blogsoftware heeft uitgebreide mogelijkheden, en er komen dagelijks nieuwe tools bij. Je kan o.a. een melding krijgen als er naar je artikel wordt gelinkt en pagina's maken die alleen zichtbaar zijn voor leden. Er zijn een groot aantal thema's (layouts) en extenties (plugins) beschikbaar. Via de grote gebruikerscommunity is online hulp te vinden voor het werken met WordPress.
Platform: Server met PHP 5.6 en MySQL 5.6 of hoger.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.