Muziek downloadenmuziek downloaden
Legaal muziek downloaden is gemakkelijk, en lang niet altijd duur. Er zijn goede websites voor o.a. alternative, dance en klassiek. Ook zijn er websites om gratis muziek te vinden: rechtenvrij.
In dit overzicht zijn alleen websites opgenomen met DRM-vrije muziek, dat wil zeggen: zonder afspeelbeperkingen.

Kijk voor gratis online muziek ook op: Online muziek luisteren

Algemene webwinkels

7digital
7digital heeft een groot, algemeen muziekaanbod. De muziek is te koop per song of compleet album, in MP3 en soms ook in MP4. Er kan worden betaald met creditcard en PayPal. 7digital is ook toegankelijk via apps voor Android, Windows Phone en iPhone.
Taal: Nederlands.

iTunes
iTunes is de mediaplayer van Apple, die verbonden is met een online webwinkel. Het aanbod is groot en sterk gericht op de iPod-gebruiker, maar ook afspeelbaar op PC's. Om in de winkel te kopen is het nodig om de iTunes software te installeren. De muziek is DRM-vrij: zonder afspeelbeperkingen. De aangeschafte muziek wordt ook online bewaard, en kan afgespeeld worden op al je (mobiele) apparaten. In de iTunes winkel kan betaald worden met creditcard of een iTunes Gift Card.
Taal: Nederlands.

MP3va | Melodishop
In Rusland zijn deze webwinkels legaal, daarbuiten staat dat ter discussie. Populaire muziek is er spotgoedkoop. Dit soort websites is te vergelijken via: MP3 Obsession
Taal: Engels.

Kleine labels, alternative, jazz en dance

Bandcamp
Deze 'fairtrade' muziekwinkel verkoopt albums, waarvan de opbrengst grotendeels naar de artiest gaat. Bij de aanschaf van digitale muziek - hoge kwaliteit MP3 en FLAC - is streaming altijd inbegrepen. Sommige muziek is ook te koop op vinyl, of CD.
Taal: Engels.

CD Baby
Online winkel in independent muziek, waar artiesten een groot percentage van de verkoopprijs krijgen. De meeste muziek is verkrijgbaar als gewone MP3, MP3 in hoge kwaliteit (320) en FLAC. De bestanden blijven voorgoed opnieuw te downloaden vanaf de website.
Taal: Engels.

eMusic
Deze website biedt muziek aan van independent labels. De collectie is groot, met veel alternative, electronica, rock, klassiek en jazz. eMusic werkt met abonnementen, waarvoor een aantal songs per maand gedownload kan worden.
Taal: Engels.

Magnatune
Online platenlabel, dat 50% van de verkoopprijs van de muziek aan de artiest geeft. Er zijn geen grote artiesten verbonden aan Magnatunes, maar wel muziek in alle genres: van klassiek tot punk. Voor $15 per maand kun je onbeperkt muziek downloaden en streamen.
Taal: Engels.

Klassieke muziek downloaden

Classic Cat
Links naar uitvoeringen van klassieke muziek die gratis te downloaden zijn. De muziek is gesorteerd op o.a. componist, werk en instrument. Classic Cat biedt de muziek niet zelf aan. Soms wordt er doorgelinkt naar een website waar je je moet registreren.
Taal: Engels.

Deutsche Grammophon
Grote webwinkel in klassieke muziek. De MP3's zijn van goede kwaliteit (320 kbps). Voor het aanschaffen van complete werken, losse tracks of albums.
Taal: Engels.

Rechtenvrije muziek downloaden

Electrobel.be | Electrobel.nl
Belgische community voor underground electronica, waaronder ambient, breakbeat, drum'n'bass, goa en house. Je kan hier je zelfgemaakte muziek delen met anderen. De muziek wordt verspreid met een rechtenvrije Creative Commons licentie: gratis downloaden of beluisteren.
Taal: Nederlands.

FMA
Het FMA (Free Music Archive) biedt een flinke collectie rechtenvrije, meest electronische muziek. Een goede bron voor - bijvoorbeeld - achtergrondmuziek of samples.
Taal: Engels.

Jazz-on-line.com
Verzameling van oude, rechtenvrije jazzmuziek.
Taal: Engels.

Internet Archive
Groot archief met rechtenvrije muziek, concerten, audioboeken en podcasts. Geen bekende namen, wel een goede vindplaats voor - bijvoorbeeld - achtergrondmuziek.
Taal: Engels.

Jamendo
Website voor muziek met een Creative Commons licentie: gratis muziek downloaden, en vrij verspreiden. Veel electronica, rock en experimentele muziek van onbekende muzikanten. Je kan ook je zelfgemaakte muziek uploaden.
Taal: Engels.

Newgrounds
Rechtenvrije muziek, waaronder veel trance en dance. Veel is ook geschikt als achtergrondmuziek. De muziek mag gebruikt worden in niet-commerciële projecten.
Taal: Engels.