Muziek downloaden


muziek downloaden
Legaal downloaden van muziek hoeft niet duur te zijn. Er zijn goede, gespecialiseerde websites voor alternative, jazz, dance, klassiek, en platforms voor gratis rechtenvrije muziek.

In dit overzicht zijn alleen websites opgenomen met DRM-vrije muziek, dat wil zeggen: zonder afspeelbeperkingen.

Kijk voor gratis online muziek ook op: Online muziek luisteren

Algemene webwinkels

7digital
7digital heeft een groot, algemeen muziekaanbod in hoge kwaliteit (high-res audio). De muziek is te koop per song of compleet album, in o.a. FLAC en M4A formaat. Er kan worden betaald met creditcard en PayPal.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Nederlands.

iTunes
iTunes is de mediaplayer van Apple, die verbonden is met een online webwinkel. Het aanbod is groot en sterk gericht op de iPod-gebruiker, maar ook afspeelbaar op PC's. Om in de winkel te kopen is het nodig om de iTunes software te installeren. De aangeschafte muziek wordt ook online bewaard, en kan dus afgespeeld worden op al je (mobiele) apparaten. In de iTunes winkel kan betaald worden met creditcard of een iTunes Gift Card.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Nederlands.

MP3va | Melodishop
In Rusland zijn deze webwinkels legaal, daarbuiten staat dat ter discussie. Populaire muziek is er spotgoedkoop. Dit soort websites is te vergelijken via: MP3 Obsession
Taal: Engels.

Kleine labels, alternative, jazz en dance

Bandcamp
Bandcamp is een serieus platform om nieuwe, alternatieve muziek te leren kennen en artiesten te ondersteunen. Je komt hier gemakkelijk in aanraking met de laatste trends, en kunt songs direct beluisteren en aanschaffen. Als je registreert als fan krijg je een eigen profielpagina met de muziek die je hebt aangeschaft, en die op je wishlist staat.

Bleep
Engelse winkel voor independent music, met de nadruk op underground electronica en dance. Alle tracks en albums worden aangeboden in high-res audio. Bleep levert ook fysieke geluidsdragers: vinyl en CD's.
Taal: Engels.

CD Baby
Online winkel in independent muziek, waar artiesten een groot percentage van de verkoopprijs krijgen. De meeste muziek is verkrijgbaar als gewone MP3, MP3 in hoge kwaliteit en FLAC. De bestanden blijven voorgoed opnieuw te downloaden vanaf de website.
Taal: Engels.

eMusic
Deze website biedt muziek aan van independent labels. De collectie is groot en gevarieerd, met veel alternative, electronica, rock, klassiek en jazz. eMusic werkt met abonnementen, waarvoor een aantal songs per maand gedownload kan worden.
Taal: Engels.

Magnatune
Online platenlabel, dat 50% van de verkoopprijs van de muziek aan de artiest geeft. Er zijn geen grote artiesten verbonden aan Magnatunes, maar wel muziek in alle genres: van punk tot new age, in high-res kwaliteit. Voor een vast bedrag kun je onbeperkt muziek downloaden en streamen.
Taal: Engels.

PumpYouUp
Kleine website met waarop techno, trance, dubstep en house wordt gepromoot van indie labels en onafhankelijke muzikanten. 6x per jaar worden er nieuwe afspeellijsten geplaatst, waarvan de tracks ook gedownload kunnen worden (MP3).

Klassieke muziek downloaden

Classic Cat
Links naar uitvoeringen van klassieke muziek die gratis te downloaden zijn. De muziek is gesorteerd op o.a. componist, werk en instrument. Classic Cat biedt de muziek niet zelf aan. Soms wordt er doorgelinkt naar een website waar je je moet registreren.
Taal: Engels.

Deutsche Grammophon
Grote webwinkel in klassieke muziek, die muziekbestanden aanbiedt in hoge kwaliteit. Voor het aanschaffen van complete werken, losse tracks of albums.
Taal: Engels.

Rechtenvrije muziek downloaden

Electrobel.be | Electrobel.nl
Belgische community voor underground electronica, waaronder ambient, breakbeat, drum'n'bass, goa en house. Je kunt hier je zelfgemaakte muziek delen met anderen. De muziek wordt verspreid met een rechtenvrije Creative Commons licentie: gratis downloaden of beluisteren.
Taal: Nederlands.

FMA
Het FMA (Free Music Archive) heeft een flinke collectie rechtenvrije, meest electronische muziek. Een goede bron om te zoeken naar - bijvoorbeeld - achtergrondmuziek of samples voor een project.
Taal: Engels.

Jazz-on-line.com
Verzameling van oude, rechtenvrije jazzmuziek.
Taal: Engels.

Internet Archive
Groot archief met rechtenvrije muziek, concerten, audioboeken en podcasts. Bekende namen zijn hier niet te vinden, maar het is een goede vindplaats voor - bijvoorbeeld - achtergrondmuziek voor een video.
Taal: Engels.

Jamendo
Website voor muziek met een Creative Commons licentie: deze muziek is gratis te downloaden, en mag ook verder verspreid worden. Veel electronica, rock en experimentele muziek van onbekende muzikanten. Je kunt ook je zelfgemaakte muziek uploaden.
Taal: Engels.

Newgrounds
Rechtenvrije muziek, waaronder veel trance en dance. Veel is ook geschikt als achtergrondmuziek. De muziek mag gebruikt worden in niet-commerciële projecten.
Taal: Engels.