Online muziek luisteren


online muziek
Veel muziek is gewoon online te beluisteren: zonder MP3's te downloaden, en zonder een programma te installeren. Het enige dat je nodig hebt is een goede internetverbinding.
Kijk voor het opnemen van internetradio op: Muziek opnemen van internet

Online muziek luisteren

22tracks
Actuele lijsten van 22 tracks in verschillende genres, waaronder bass, deep house, hiphop, latin en techno. De lijsten worden geregeld ververst door toonaangevende dj's uit Amsterdam, Brussel, Londen en Parijs.

8tracks
Bij 8tracks kun je kiezen uit meer dan 1 miljoen playlists, die worden samengesteld door gebruikers. Je kan lijsten en tracks 'liken', commentaar geven en eigen lijsten aanmaken. Voor vrijwel elke smaak en genre is er iets avontuurlijks te vinden.

Apple Music
De streaming muziekdienst van Apple lijkt op Spotify: een enorm muziekaanbod voor een vast bedrag per maand. Je kan ook je eigen muziekcollectie toevoegen, afspeellijsten maken en suggesties krijgen. Na een gratis proefperiode van drie maanden betaal je 9.99 euro per maand of 14,99 per gezin (waarbij iedereen eigen collecties kan bijhouden).
Platform: iOS, Windows, Mac.
Taal: Nederlands.

Bandcamp
Goede website om nieuwe, alternatieve muziek te leren kennen. Je kan songs direct beluisteren en aanschaffen.

Beatport
Uitstekende website voor dance muziek. Deze website is begonnen als een webwinkel voor DJ's, maar biedt nu ook streaming muziek aan. De nieuwste electronische muziek in verschillende genres, die vaak niet te vinden is op de grote muziekwebsites.

Deezer
Populaire dienst die zich vooral richt op mainstream muziek. "Hear this" biedt dagelijkse aanbevelingen, en "Flow" geeft willekeurige nummers, die je meteen kan wegstemmen als ze niet bevallen. Bijzonder is de mogelijkheid om songs vooraf te beluisteren (terwijl je naar iets anders luistert). Daarvoor ga je met de cursor naar de afbeelding van de albumhoes, en klik je op de playknop. Als je deze ingedrukt houdt hoor je alvast een fragment van de song.

Earbits
Mooie website waarbij je kan kiezen uit honderden muziekgenres. Na het kiezen toont Earbit bij het luisteren een grote foto en informatie over de artiest. Als een song je niet bevalt kun je doorklikken naar de volgende.

Google Play Music
Google Play Music biedt een abonnement waarmee je voor een vast maandbedrag toegang hebt tot een muziekbibliotheek met miljoenen titels. Je kan ook je eigen muziekverzameling uploaden, om te luisteren vanaf verschillende apparaten. Alles werkt eenvoudig: playlists aanmaken, persoonlijke radiostations samenstellen, en tips ontvangen voor nieuwe muziek. De Music Timeline van Google Play biedt een mooi overzicht van verschillende muziekgenres.

The Hype Machine
Deze website volgt honderden weblogs over nieuwe, alternatieve muziek. Songs worden direct afgespeeld.

Musicovery
Musicovery is een originele website om te bladeren door muziekstijlen, en nieuwe muziek te leren kennen. Je kan songs sorteren op tijdperk en stemming: positive, dark, calm, energetic. Ook kun je een favoriete artiest intypen, waarna er een radiostation met vergelijkbare muziek wordt samengesteld.

PumpYouUp
Pompende techno, trance, dubstep en house van Indie labels en muzikanten. Je kan direct luisteren naar afspeellijsten en ook tracks downloaden.

Rdio
Streaming muziekdienst met een goed gevulde catalogus, die snel en gemakkelijk werkt. Rdio biedt voorgeprogrammeerde zenders, aanbevelingen en de mogelijkheid op afspeellijsten aan te maken. Er is een versie voor computers, en apps voor Android, iOS en Windows Phone.

Radio Reddit
Goede website voor alternatieve muziek, met live streams in verschillende genres, lijstjes en downloads.

the Sixty One
Website voor het ontdekken van nieuwe alternatieve muziek, waar de luisteraars bepalen wat "hot" is. Klik op de pijl rechts om iets nieuws te krijgen, of ga naar Explore - Moods voor muziek gesorteerd op stemming.

SoundCloud
Grote muziekwebsite, vooral voor alternative en dance. Het is een echte community, en een goede plek om trends te spotten. Iedereen kan hier - onder bepaalde voorwaarden - tracks uploaden en downloaden.

Spotify
Spotify is een Zweedse muziekaanbieder die ook in Nederland actief is. Het aanbod is groot: miljoenen tracks van grote én kleine labels. Om te luisteren is het nodig om een programma te installeren. Hiermee kun je muziek beluisteren, eigen MP3's afspelen en playlists maken. Bij een gratis abonnement zit er reclame tussen de muziek. Een betaald abonnement is reclame-vrij en biedt meer opties, zoals toegang vanaf mobiele telefoons.
Op Forgotify zijn de 'winkeldochters' van Spotify te vinden: tracks die nog nooit zijn afgespeeld.

The Infinite Jukebox
Deze website maakt een online analyse van een favoriete song, waardoor deze in eindeloze variaties kan worden afgespeeld. Na het zoeken - of uploaden - van een song verschijnt een soort grafiek, die elementen van de song weergeeft. Klik op de Spacebar om het afspelen te starten.

uWall.tv
Een visuele muur van muziekvideo's om te browsen en nieuwe muziek te leren kennen.

Wonder.FM
Overzicht van nieuwe songs die de afgelopen maand het populairst waren op SoundCloud.

Whyd
Via Whyd kun je gemakkelijk playlists en songs verzamelen van verschillende online muzieksites. Je kan 'likes' geven, commentaar geven en eigen lijsten aanmaken. Voor vrijwel elke smaak en genre is er een enorm aanbod.

Internet radio

Allradio | Radiozenders.fm - direct luisteren naar populaire radiostations in Nederland.

Belgie.fm | Radio+ - direct luisteren naar populaire radiostations in België.

Hit-Tuner
Ouderwetse, degelijke website voor het vinden van internet radiostations in de hele wereld. Inclusief zoeksysteem om zenders te vinden op genre, en opname-software om audio op te slaan.

Oorboekje.nl
Programma-overzicht van Nederlandse radiostations die in de ether te ontvangen, en enkele kabelstations. Je kunt direct luisteren, en zien wat er straks komt.

Radio.Garden
Prachtige website om streaming radio te vinden in de hele wereld: je navigeert op een wereldbol, waarop je kunt inzoomen en direct live kunt intunen bij een radiostation. Voor de liefhebbers zijn er ook historische radiofragmenten, jingles en verhalen te beluisteren. Radio Garden is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Soma FM
Kleinschalig alternatief radiostation uit San Francisco met handgeselecteerde muziek via 20 kanalen, waaronder ambient, electronica, dubstep en indie pop.

Radiospelers

Chilirec
Chilirec is helemaal gericht op het opnemen van internetradio. Je geeft een muziekvoorkeur op - toplists of artiesten - en het opnemen start automatisch zodra een song langskomt op een radiostation. Je kan ook een selectie maken uit de lijst met honderden radiostations, bijvoorbeeld op bitrate. De opgenomen tracks worden opgeslagen als MP3, en het programma controleert zelf of songs al aanwezig zijn.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X.
Taal: Engels.

LiveRadio - een toolbar voor de browser met Vlaamse radiostations.
Platform: Internet Explorer of Firefox.
Taal: Nederlands.

TapinRadio
Dit programma maakt het gemakkelijk om internetradiostations te zoeken en op te nemen. Je kan o.a zoeken op artiest en genre. Het is gemakkelijk schakelen tussen stations, en je kan het programma ook als wekker gebruiken (inclusief sleeptimer).
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.

Radio apps

App Radio
Deze desktop app voor Windows 8 biedt snelle toegang tot favoriete stations, die je zelf kan toevoegen uit webradio stations uit de hele wereld.
Platform: Windows 8.
Taal: Nederlands.

Doze (Android) Deze app biedt ambient en andere relaxte muziek voor slapen, yoga of mediteren. Met de ingebouwde timer kun je de app na een bepaalde tijd automatisch laten uitschakelen.
Platform: Android.
Taal: Engels.

Radio Belgium
Ruim 200 Belgische zenders, van de nationale omroep tot streekradio's. Je kunt ook zelf zenders toevoegen.
Platform: Android en iOS.
Taal: Nederlands.

Radio.net | Rad.io (Android) | Radio.net iOS (iOS)
Uitstekende app die toegang biedt tot ruim 30.000 geselecteerde zenders uit de hele wereld. Radio.net geeft goede tips en hitlijsten en kan ook worden ingesteld als wekker.
Platform: PC, Android, iPhone.
Taal: o.a Duits, Engels en Frans.

TuneIn Radio
Zeer complete radio app om naar duizenden webradio stations te luisteren. TuneIn biedt snel toegang tot lokale radiostations, en maakt het gemakkelijk om te zoeken naar nieuws, sport of muziekgenres.
Platform: Android, iPhone, Windows Phone, iPad, Kindle en meer.
Taal: Engels.