Muziek opslag en streaming


muziek opslag streaming
Opslaan van muziekbestanden op internet is handig: je hebt altijd toegang tot je muziek, vanaf elk apparaat met een internetaansluiting. Een andere mogelijkheid is muziek streamen vanaf je computer.

Muziek opslag op Internet


Google Play Muziek
Bij de online muziekwinkel van Google kun je je eigen muziekverzameling uploaden, om te luisteren vanaf verschillende apparaten zoals laptop, tablet, smartphone, spelcomputer, mediaplayer of tv. Na het installeren van de software werkt alles snel en eenvoudig. Je kan ook playlists aanmaken.
Taal: Nederlands.
Registreren: Google account nodig.
Gratis: Nee, wel een gratis proefperiode.
Opslagruimte: gratis opslag van 20.000 nummers bij de standaardversie.
Soort bestanden: o.a mp3, m4a, wma, flac en ogg.

MyMusicCloud
Bij deze online dienst kun je zelf muziek uploaden, of bestanden importeren uit Google Drive of DropBox. Maximaal 250 nummers worden vervolgens gesynchroniseerd met computers, tablets of telefoons, zodat ze online en offline kunnen worden afgespeeld op verschillende apparaten. Je kan ook afspeellijsten maken, en aanbevelingen krijgen voor muziek.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.
Gratis opslagruimte: onbeperkt.

Er zijn ook opslagdiensten die alle soorten bestanden opslaan, MP3's, foto's en documenten. Daar kun je de bestanden opslaan, maar niet direct afspelen. Het voordeel van speciale muziekdiensten is dat je een overzichtelijke mediabibliotheek hebt waaruit je de muziek meteen kan afspelen.

Muziek streamen via Internet


Hoe werkt het?
Deze diensten werken met een programma dat op de computer wordt geinstalleerd. Op een andere computer (of mobiele telefoon) ga je naar de website van de dienst - of een app - en krijg je toegang tot de muziek op je eigen computer. Je hoeft de muziekbestanden dus niet te uploaden. Het nadeel van deze diensten is dat de computer met je muziekbestanden altijd aan moet staan.

Plex
Plex maakt van je computer een media server, waarmee je muziek, foto's en video's naar al je mobiele apparaten kan streamen (en naar een smart TV) als daarop een Plex app is geïnstalleerd. Alle mediabestanden worden door Plex overzichtelijk gepresenteerd.
Platform: Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Soort bestanden: vele audio-, video- en beeldformaten.
Gratis: Ja.

Subsonic
Goed programma om overal toegang tot je muziekcollectie te hebben. Subsonic werkt met een klein programma dat op de computer wordt geïnstalleerd, en apps voor mobiele apparaten. Na het installeren wijs je aan waar de muziekbestanden (en video) op je computer staan. Synchroniseren verloopt automatisch - alles is overal direct beschikbaar - en je kan ook playlists maken. Dit is een Open Source programma.
Platform: Windows, Mac OS, Android, iPhone, Windows Phone.
Taal: Nederlands (taalpakket).
Soort bestanden: o.a. MP3, AAC, OGG, WMA, FLAC, APE.
Gratis: Ja, maar voor streamen naar een mobiel is de Premium versie vereist.