Geluiden en samples


geluiden samples downloaden
De beste links naar rechtenvrije muziek en effecten voor video's, games en andere producties. Soms is gebruik geheel vrij (Publiek Domein) of geldt er een Creative Commons licentie.

Freeware en rechtenvrije geluiden

Aliensonic
Kleine verzameling van vreemde spacesounds, te downloaden als MP3. Vrij beschikbaar voor hergebruik.

Bfxr
Online muziektool om geluidseffecten voor games te maken, zoals explosies, piepjes en bliepjes. De geluiden klinken enorm computerachtig, maar kunnen wel eindeloos worden getuned en gemixt. Het resultaat kun je downloaden naar de computer als WAV-bestand.

Dig.ccMixter
Op deze website voor remixers kun je gratis samples en remixen downloaden. De muziek wordt verspreid met Creative Commons licenties. Gebruik is soms geheel vrij, soms gelden er bepaalde voorwaarden. Als er restricties zijn is het ook mogelijk om een licentie voor alle gebruik te kopen.

Famous Sounds
Lijst van klassieke samples die (te) veel gebruikt worden. Met uitleg hoe de sound tot stand kwam.

Find Sounds
Deze zoekmachine vindt geluiden op andere websites. Je kunt uitgebreid zoeken, en doorzoeken naar bestanden die lijken op een geluid dat je hebt gevonden. De gevonden geluiden kunnen rechtenvrij zijn, maar er kunnen ook copyrights gelden. Kijk hiervoor op de website waarop het geluid is gevonden.

Flash Kit
Op deze website voor Flash-ontwikkelaars zijn Sound FX (geluidseffecten) en Sound Loops te downloaden. Iedereen kan hier een bestand uploaden: een groot aanbod, van wisselende kwaliteit. De geluiden zijn te downloaden als MP3, WAV of Flashtrak. Vaak zijn de bestanden gepost als Freeware (geheel vrij voor hergebruik) en soms gelden er restricties bij hergebruik.

FMA: Free Music Archive
Audio archief met rechtenvrije muziek in verschillende genres, bedoeld voor - bijvoorbeeld - videomakers, remixers en podcasters. In de meeste gevallen wordt de muziek verspreid met een Creative Commons Attribution licentie. Daarbij mag de muziek vrij gebruikt worden als de maker wordt vermeld.

Freesound
Archief van geluiden en samples met een Creative Commons licentie. Soms geheel vrij (Publiek Domein), maar meestal is het nodig om de naam van de maker te vermelden. De website is nogal onoverzichtelijk en biedt verschillende soorten bestanden, waaronder WAV, MP3, FLAC en OGG. Je kunt ook pakketten met samples downloaden. Het is nodig om je te registreren.

Historical Sounds
Historische speeches en quotes, met o.a. Apollo 11, Albert Einstein, Gandhi, John F.Kennedy, Nelson Mandela en George Bush.

JukeDeck
Deze online muziekmachine maakt unieke, rechtenvrije tracks op elke gewenste lengte. Er is keuze uit Ambient, Electronic, Folk en Piano. Klaar terwijl je wacht. Met een gratis basisabonnement kun je elke maand 5 tracks downloaden.

Looperman
Community voor muzikanten met loops, samples, effecten en vocalen. Alles is gesorteerd op genre, instrument en beats per minute. De muziek wordt geupload door muzikanten, en het wordt gewaardeerd als je de maker laat weten waar de muziek voor wordt gebruikt. Je kunt ook eigen creaties uploaden. Registratie vereist.

Media College
Rechtenvrije geluidseffecten zoals omgevingsgeluiden, mensen, dieren, stadsgeluiden, natuur, verkeer, water en explosies. Deze geluiden zijn direct te downloaden als WAV of MP3 en mogen gebruikt worden in alle soorten commerciële en niet-commerciële projecten.

Newgrounds.com
Complete rechtenvrije tracks voor games en video's, waaronder veel trance en dance. Newgrounds is vooral een platform voor electronica muzikanten die hun muziek promoten. De muziek mag gebruikt worden in niet-commerciële projecten (met credit voor de maker).

Sample Swap
Grote website voor het uitwisselen van geluidseffecten en samples, waaronder techno, hiphop, trance, breakbeats en drum hits. Er zitten zowel WAV als AIF-bestanden in deze bibliotheek. Om bestanden te downloaden is het nodig om je te registreren. Wat je precies met een track mag doen wordt aangegeven in de bijbehorende licentie.

Opsound
Tracks van muzikanten en geluidskunstenaars met een Creative Commons licentie, waaronder veel experimentele muziek en electronica. De muziek mag gebruikt en geremixed worden (wel de maker vermelden).

Sound Jay
Klein archief met geluidseffecten en achtergrondgeluiden. Gratis te downloaden in MP3 of WAV. De geluiden mogen gebruikt worden in alle soorten projecten, maar niet worden doorverkocht.

Space Audio
Geluiden uit de kosmos, opgenomen door de University of Iowa.

YouTube Audio Libary
Rechtenvrije achtergrondmuziek in verschillende genres, en geluidseffecten van prima kwaliteit.

Geluidsbanken

Audio Network
Webwinkel voor professionele geluidseffecten en rechtenvrije muziek.

Easytracks
Kleine Nederlandse webwinkel voor stockmuziek zonder ingewikkelde licentieovereenkomsten of restricties.

MusicLoops
Rechtenvrije muziek met levenslange licentie voor alle doeleinden, met uitzondering van bewerken en doorverkopen.