Geluiden en samplesgeluiden samples downloaden
Overzicht van de beste websites voor het downloaden van geluiden, samples, geluidseffecten, loops, muziektracks en remixen. Ook voor rechtenvrije muziek.

Freeware en rechtenvrije geluiden

Aliensonic
Kleine verzameling van vreemde spacesounds, te downloaden als MP3.

Bfxr
Online tool om geluidseffecten voor games te maken, zoals explosies, piepjes en bliepjes. De geluiden zijn te downloaden als .wav bestand.

Dig.ccMixter
Op deze website voor remixers kun je samples en remixen downloaden. Alle muziek wordt verspreid met Creative Commons licenties. Gebruik is vrij, maar er kunnen wel voorwaarden gelden.

Famous Sounds
Lijst van klassieke samples die (te) veel gebruikt worden. Met uitleg hoe de sound tot stand kwam.

Find Sounds
Deze zoekmachine vindt geluiden op andere websites. Je kan uitgebreid zoeken, en doorzoeken naar bestanden die lijken op een geluid dat je hebt gevonden. De gevonden geluiden kunnen rechtenvrij zijn, maar er kunnen ook copyrights gelden. Kijk hiervoor op de website waarop het geluid is gevonden.

Flash Kit
Op deze website voor Flash-developers zijn Sound FX (geluidseffecten) en Sound Loops. Iedereen kan hier een bestand uploaden: een groot aanbod, van wisselende kwaliteit. De geluiden zijn te downloaden als MP3, WAV of Flashtrak.

Het geluid van Nederland
Op deze website zijn opnamen te vinden uit het geluidsarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: "geluidsbeelden" van Nederland zoals bijvoorbeeld kerkklokken, verkeersgeluiden en omroepberichten. De geluiden zijn beschikbaar voor hergebruik via een Creative Commons licentie. Je kan downloaden door bij een geluid op het downloadsymbool te klikken.

JukeDeck
Muziekmachine die unieke, rechtenvrije tracks aanmaakt op elke gewenste lengte. Er is keuze uit Ambient, Electronic, Folk en Piano. Klaar terwijl je wacht. Met een gratis basisabonnement kun je elke maand 5 tracks downloaden.

FMA: Free Music Archive
Audio archief met rechtenvrije muziek in verschillende genres, bedoeld voor - bijvoorbeeld - videomakers, remixers en podcasters. Er kunnen wel bepaalde voorwaarden gelden bij het gebruik.

Freesound
Archief van geluiden en samples met een Creative Commons licentie: gebruik is vrij, als de naam van de maker wordt vermeld. De website is nogal onoverzichtelijk, en biedt verschillende bestanden, o.a. WAV. MP3, FLAC en OGG. Je kan ook pakketten met samples downloaden. Registratie nodig.

Historical Sounds
Historische speeches en quotes, met o.a. Apollo 11, Albert Einstein, Gandhi, John F.Kennedy, Nelson Mandela en George Bush.

Looperman
Deze community voor muzikanten biedt veel loops en samples, gesorteerd op genre, instrument en beats per minute. Er zijn ook effecten en vocalen te vinden. Wel registreren.

Media College
Rechtenvrije geluidseffecten zoals omgevingsgeluiden, mensen, dieren, natuur, verkeer, water en explosies. Alles is direct gratis te downloaden als .wav of .mp3 bestand.

Newgrounds.com
Complete rechtenvrije tracks, waaronder veel trance en dance. Mag gebruikt worden in niet-commerciële projecten (wel de maker vermelden).

Sample Swap
Website voor het uitwisselen van geluidseffecten en samples, waaronder techno, hiphop, trance, breakbeats en drum hits. WAV of AIFF-bestanden. Registratie nodig.

Opsound
Tracks van muzikanten en geluidskunstenaars met een Creative Commons licentie. Veel experimenteel en electronica. De muziek mag gebruikt en geremixed worden (wel maker vermelden).

Sound Jay
Klein archief met geluidseffecten en achtergrondgeluiden. Gratis te downloaden in MP3 of WAV. De geluiden mogen gebruikt worden in projecten en websites. Geen registratie nodig.

Soungle
Archief met rechtenvrije geluidseffecten en voorbeelden van muziekinstrumenten. Alle geluiden zijn direct af te spelen en gratis te downloaden als WAV-bestand. Geen registratie nodig.

Space Audio
Geluiden uit de kosmos, opgenomen door de University of Iowa.

YouTube Audio Libary
150 stuks rechtenvrije achtergrondmuziek, met verschillende genres, in prima kwaliteit.

Geluidsbanken

Audio Network
Webwinkel voor professionele geluidseffecten en rechtenvrije muziek.

Easytracks
Kleine Nederlandse webwinkel voor stockmuziek zonder ingewikkelde licentieovereenkomsten of resticties.

iStockphoto
Deze online winkel heeft ook audio: geluidseffecten, tracks en loops.

Soundrangers
Webwinkel voor geluidseffecten en rechtenvrije muziek.