Mobiel traceren


ringtones maken
Mobiel verloren of gestolen? De meeste toestellen hebben een ingebouwde terugvind-functie. Daarmee kun je de mobiel traceren en vergrendelen. Op Android-toestellen kan een volg-app ook worden geïnstalleerd ná het kwijtraken.
Wat doe ik als mijn mobiel kwijt of gestolen is?
  1. Probeer het toestel te traceren met de terugvind-functie, en vergrendel het.
  2. Laat je SIM-kaart blokkeren.
  3. Doe aangifte bij de politie. Geef de locatie van je telefoon door, als je die weet. Ga er niet zelf op af.

Hoe werkt een terugvind-functie?
De meeste mobiele toestellen hebben een ingebouwde terugvind-functie. Als deze is ingeschakeld kun je het toestel opsporen: op een kaart is te zien waar het is. Daarvoor moet het apparaat wel ingeschakeld zijn, en beschikken over internet. Je kunt ook een geluid laten afspelen: handig als je telefoon is zoekgeraakt in de buurt. Als je de telefoon ergens vergeten bent kun je een boodschap voor de vinder - bijvoorbeeld een telefoonnummer - op het startscherm laten zetten. Een verloren of gestolen telefoon kun je direct laten vergrendelen, zodat anderen niet bij je gegevens kunnen. Bij diefstal is de kans niet groot dat je je mobiel kunt traceren, omdat het de dieven meestal om je toestel gaat: de simkaart wordt verwijderd, het apparaat gereset en - al dan niet in onderdelen - doorverkocht. Toch komt het voor dat een gestolen smartphone later - bij een nieuwe eigenaar - alsnog online komt.

Wat kan ik doen als de terugvind-functie niet is ingeschakeld?
Op een Android mobiel kun je proberen om alsnog de traceer-app Plan B te installeren. Kijk voor uitleg hierover onderaan op deze pagina. Andere toestellen hebben deze mogelijkheid niet. Om je gegevens te beschermen kun je belangrijke wachtwoorden wijzigen, zoals bijvoorbeeld Apple ID, e-mail en Facebook. Via je bank kun je apps voor mobiel bankieren blokkeren. Er kan dan geen misbruik worden gemaakt van je account.

Android toestellen: Android Apparaatbeheer

Android toestellen hebben een ingebouwde terugvind-functie voor gebruikers van een Google-account. Je kunt deze functie inschakelen via (Google) Instellingen > Google > Beveiliging. Als de functie aanstaat kun je het apparaat traceren. Ga daarvoor naar Android Apparaatbeheer en log in. Je kunt op een kaart zien waar je toestel is, als het online is. Je kunt het toestel nu vergrendelen, een boodschap tonen, of helemaal wissen.
Kijk voor verdere uitleg op: Uw apparaat lokaliseren met Android-apparaatbeheer.

iOS toestellen: Zoek mijn iPhone/iPad

Op alle mobiele Apple apparaten (vanaf iOS 5) zit een terugvind-functie: Zoek mijn iPhone/iPad. Je kunt deze functie inschakelen via Instellingen - iCloud - Zoek mijn iPhone/iPad. Als de functie is ingeschakeld kun je het apparaat traceren, als het online is. Ga daarvoor naar iCloud Find en log in. Kies bij Apparaten het juiste toestel. De locatie van het apparaat wordt met een stip aangegeven op de kaart. Klik op de stip: je kunt het apparaat nu in Verloren-modus zetten. Het toestel wordt dan vergrendeld en de locatie wordt gevolgd.
ipad verloren
Kijk voor verdere uitleg op: Als een iPhone, iPad of iPod touch is zoekgeraakt of is gestolen.

Windows Phone toestellen: Mijn telefoon zoeken

Op Windows Phone is standaard een terugvind-functie aanwezig. Via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Beveiliging > Mijn telefoon zoeken kun je nagaan of deze optie is ingeschakeld. Als de telefoon kwijt is ga je naar Microsoft en log je in met je Windows Live ID. Kies bij de mobiel die je wilt traceren op Mijn telefoon zoeken. Je krijgt nu de locatie op een kaart te zien. Het is mogelijk om de telefoon te vergrendelen, een bericht te tonen, en de telefoon helemaal te wissen.
Kijk voor verdere uitleg op: Een verloren telefoon of apparaat vinden.

Sony toestellen: My Xperia

Op Sony Xperia mobiels en tablets is standaard een terugvind-functie aanwezig. Om deze in te schakelen ga je naar Apps > Instellingen > Vergrendelingsscherm en beveiliging > Bescherming door my Xperia. Als de telefoon kwijt is ga je naar MyXperia en log je in. Je kunt vervolgens je apparaat zoeken met een geluidssignaal, of de locatie zien op een kaart. Het apparaat kan vergrendeld worden, en helemaal worden gewist.
Kijk voor verdere uitleg op: Een verloren apparaat vinden.

Android mobiel traceren met Plan B

Plan B
Deze app kan worden geïnstalleerd via Google Play, ook wanneer de Android mobiel al kwijt is. Als de mobiel is gestolen kan de app door zijn nieuwe eigenaar worden verwijderd. Kies daarom een slim tijdstip uit, bijvoorbeeld 's nachts. De mobiel moet uiteraard wel aanstaan, en online zijn.

  1. Ga naar Google Play en log in met je Google account.
  2. Klik op Install en kies je mobiele telefoon.
  3. Install.OK.
  4. Plan B zal de mobiel nu automatisch opsporen, en een e-mail met je locatie naar je Gmail adres sturen.
  5. Na 10 minuten kun je de mobiel opnieuw traceren, door via een andere telefoon een SMS naar de verloren telefoon te sturen met locate.