Mobiel tracerenringtones maken
Mobiel verloren of gestolen? Deze apps kunnen een mobiele telefoon traceren. Met Android is het ook mogelijk om een volg-app te installeren ná het kwijtraken.

Android toestellen: Android Device Manager

Android toestellen met Android 2.2. of hoger hebben een ingebouwde terugvind-functie: Android Device Manager. Nadat je ingelogd bent met je Google Account kun je hier op een Google Map zien waar je toestel is, als het online is. Bij diefstal is het mogelijk om het apparaat op afstand te wissen. Je Android toestel wordt dan teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

iOS toestellen: Zoek mijn iPhone

Voor iOS toestellen is er Zoek mijn iPhone. Deze terugvind-functie is beschikbaar voor alle Apple apparaten vanaf iOS 5. Je kan het inschakelen via Instellingen - iCloud. Als Zoek mijn iPhone is ingeschakeld kun je apparaat traceren: je ziet op een kaart waar het is, als het online is. Je kan ook instellen dat je een melding ontvangt als de mobiel weer online gaat.

Windows Phone toestellen: Mijn telefoon zoeken

Op Windows Phone is standaard een terugvind-functie aanwezig. Via Instellingen - Mijn telefoon zoeken kun je nagaan of deze optie is ingeschakeld. Als de telefoon kwijt is ga je naar windowsphone.com en log je in met je Windows Live ID. Via Mijn telefoon - Mijn telefoon zoeken kun je vervolgens de locatie van de mobiel traceren. Het is ook mogelijk de telefoon te vergrendelen, een bericht te tonen, en de telefoon helemaal te wissen.

Volg-apps voor smartphones en tablets


Lost Android
Met Lost Android kun je een mobiel op afstand besturen door in te loggen op een website. Je kan o.a. het alarm laten afgaan, de locatie van de gsm traceren, het apparaat blokkeren, wissen, oproepen doorsturen, en een foto maken met de camera. Om opsporen mogelijk te maken moet mobiel dataverkeer zijn ingeschakeld op het verloren of gestolen apparaat.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Cerberus anti theft
Cerberus is een krachtig anti-diefstal programma voor Android toestellen. De app kan diep in de hardware worden geïnstalleerd, waardoor hij zeer moeilijk te verwijderen is. Je kan hiermee o.a je mobiel op afstand bedienen, en foto's en geluid opnemen om eventuele dieven te bespioneren.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, wel gratis proberen.

Prey
Prey is een beveiligingsprogramma voor verschillende smartphones en computers. Het werkt via een website: vanaf een Control Panel kun je het apparaat opsporen, een bericht naar je zoekgeraakte mobiel sturen, de locatie traceren en acties ondernemen. Het is o.a. mogelijk om het apparaat te blokkeren, en een waarschuwing aan de 'vinder' te laten zien. Om een apparaat te kunnen traceren moet het online zijn.
Platform: Android, iPhone, iPad, Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Where's My Droid
Handige app voor het terugvinden van een Android mobiel. Je kan een SMS met een code naar de zoekgeraakte mobiel sturen, deze gaat dan over (ook als het geluid uit staat). Je mobiel stuurt een bericht terug met de GPS locatie van de telefoon. Om de verloren of gestolen gsm te traceren moet mobiel dataverkeer zijn ingeschakeld.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Geen app geïnstalleerd? Android mobiel traceren met Plan B

Plan B
Deze app kan worden geïnstalleerd via Google Play, ook wanneer de Android mobiel al kwijt is. Als de mobiel is gestolen kan de app door zijn nieuwe eigenaar worden verwijderd. Kies daarom een slim tijdstip uit, bijvoorbeeld 's nachts. Om de locatie te kunnen traceren moet mobiel dataverkeer zijn ingeschakeld.

  1. Ga naar Google Play en log in met je Google account.
  2. Klik op Install en kies je mobiele telefoon.
  3. Install.OK.
  4. Plan B zal de mobiel nu automatisch opsporen, en een e-mail met je locatie naar je Gmail adres sturen.
  5. Na 10 minuten kun je de mobiel opnieuw traceren, door via een andere telefoon een SMS naar de verloren telefoon te sturen met locate.