LinkedIn profiel maken

LinkedIn profiel maken
Op zoek naar werk, werknemers of contacten? Handleiding voor het maken van een LinkedIn profiel.

LinkedIn profiel maken

LinkedIn is een internationaal netwerk voor het het onderhouden van zakelijke contacten. Het is vooral bedoeld voor mensen die werk of werknemers zoeken, hun bedrijf willen promoten, of contacten onderhouden met (ex)collega's. In een LinkedIn profiel ligt de nadruk op werkervaring en opleiding. Je kan hier actief je netwerk vergroten door contacten te leggen met - bijvoorbeeld - collega's, bedrijven en opdrachtgevers. Een basisaccount bij LinkedIn is gratis.

 1. Ga naar LinkedIn.
 2. Vul je persoonlijke gegevens in en klik op Nu lid worden.
 3. Vul je land en postcode in, en gegevens over je huidige positie.

  linkedin-profiel-maken

 4. Klik op Mijn profiel aanmaken.
 5. Je krijgt een scherm te zien met je e-mailadres. Als je gebruik maakt van een bekende e-maildienst, zoals Gmail, Outlook of Yahoo mail kun je op Doorgaan klikken en LinkedIn toestemming geven om je gegevens te gebruiken. Als je dit doet kan Linkedin automatisch je persoonlijke gegevens overnemen, en je contactpersonen. LinkedIn doorzoekt dan je adressenboek, en meld het als bekenden ook op LinkedIn zitten. Je kan ze dan uitnodigen om contact met je te leggen op LinkedIn. Als je geen gebruik maakt van zo'n e-maildienst klik je op Deze stap overslaan.
 6. In het volgende scherm kun je je mobiele telefoonnummer invoeren. LinkedIn stuurt dan een SMS waarmee je een LinkedIn app kan downloaden. Als je dit niet wil klik dan op Overslaan. Het is ook mogelijk om de app later zelf te installeren.
 7. Klik op Basic kiezen voor een gratis account.
 8. Er is nu een profiel aangemaakt, dat je meteen kan uitbreiden. Onderdelen kunnen altijd worden overgeslagen, en alle teksten zijn later aan te passen. LinkedIn begint met vragen over werkervaring, vaardigheden, opleiding en taalbeheersing. Let op: bij de vragen over de periode waarin je werkzaam was is het niet nodig om een maand op te geven: je kan ook alleen een jaartal invullen. Als laatste wordt gevraagd om een foto te uploaden.
 9. Twijfel over je profielfoto? Op Snappr kun je je LinkedIn profielfoto laten analyseren (dit kun je doen zodra je profiel online staat). Er wordt dan o.a gekeken of de foto niet teveel is ingezoomd, of je kaaklijn erop staat, en of je wel blij kijkt...


  linkedin-profiel-maken

 10. Na de eerste ronde vragen kun je stoppen door te klikken op Gereed. Als je op Doorgaan klikt gaat er o.a. gevraagd worden naar behaalde diploma's en vrijwilligerswerk.
 11. Om wijzigingen te maken in het profiel klik je op Bewerken. Bij elk onderdeel kun je klikken op Bewerken om de gegevens aan te passen. Je kan ook nieuwe items, links en bestanden toevoegen. Gereed? Klik op Klaar met bewerken.

  linkedin-profiel-maken

 12. Klik op Contactgegevens (onder Bewerken) om adres, telefoonnummers en websites toe te voegen. Contactgegevens zijn alleen zichtbaar voor connecties. De openbaarheid van andere gegevens kun je aanpassen, dit komt verderop in deze handleiding aan bod.

  linkedin-profiel-maken

 13. Geheel onderaan het profiel kun je Interesses en Persoonlijke gegevens invullen. Bij Aanbevolen contactmethode kun je extra informatie plaatsen, bijvoorbeeld over je beschikbaarheid en het werk dat je zoekt.

  linkedin-profiel-maken

 14. Een belangrijke stap is het toevoegen van connecties. De contacten worden automatisch voorgesteld als je een e-mailadres hebt bij een grote e-maildienst, en LinkedIn toegang hebt gegeven tot je gegevens. Als je dit niet wil kun je zelf zoeken naar mensen op LinkedIn, en klikken op Connectie maken. Ze krijgen dan een mail met een uitnodiging om jouw contact te worden. Hierna komt LinkedIn met voorstellen voor LinkedIn-groepen waar je lid van zou kunnen worden, en mensen en bedrijven die je zou willen volgen.

 15. Klik in het profielscherm op het zwarte pijltje naast Bewerken en kies Openbare profielinstellingen beheren. Je krijgt nu te zien hoe je profiel er 'van buiten' uitzien. In de rechterkolom kun je vinkjes weghalen bij onderdelen die je niet voor iedereen zichtbaar wil hebben, of je profiel onzichtbaar maken voor de buitenwereld.

  linkedin-profiel-maken