Internetdating: herken de fakers

internetdating fakers
Fakers zijn mensen die zich op internet anders voordoen dan ze zijn, met een verzonnen profiel. Pas op dat je er niet in trapt op op datingsites - zoals Tinder - of in chatboxen om teleurstellingen en oplichterij te voorkomen.
Fakers zijn mensen - mannen en vrouwen - die een profiel hebben dat verzonnen is: een valse naam, en foto's van iemand anders. Hij of zij is ook helemaal niet uit op een date. Soms gaat het om mensen die er lol in hebben om met mensen te 'spelen'. Ook zijn er bendes die deze profielen inzetten om je geld af te troggelen.

Advertentie

Scammers
Een scammer is uit op geld. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje van een exotische schoonheid. Ze heeft je profiel gezien en vind je helemaal geweldig. Na een tijdje chatten kan ze niet meer zonder je en wil op het vliegtuig springen. Of je alleen nog even die 400 euro wil overmaken die ze tekort komt? Scammers zijn net als de Nigeriaanse brievenschrijvers: steeds bedenken ze weer nieuwe verhalen en nieuwe trucs. Hun mails zijn vaak een beetje houterig, en ze proberen op je gevoel te werken.
internetdating fakers
Players
Een player manipuleert. Hij of zij kan mensen eindeloos aan het lijntje houden. Vaak zijn ze heel charmant en zoeken steeds contact. Natuurlijk wil hij je beter leren kennen. Hij wil écht met je webcammen, maar helaas is de webcam steeds stuk. Toch probeert hij je steeds weer te bereiken. Players gebruiken meerdere identiteiten, en spelen spelletjes met meerdere mensen. Als je langere tijd rondhangt in chatrooms ga je ze herkennen. Het kan moeilijk zijn om van ze af te komen. Soms benadert dezelfde persoon je weer, onder een andere naam.

Herken de fakers

Fakers hebben vaak veel internet-ervaring, en weten goed wie ze aan de haak kunnen slaan. Ze zijn experts in manipulatie, en zeker niet dom. Toch laten ze zichzelf kennen doordat ze ander gedrag tonen dan echte mensen. Let op de signalen:

 1. Hij is charmant, rijk, heeft een topbaan en stuurt modellenfoto's rond. Inderdaad: te mooi om waar te zijn.

 2. Zij is lid van een betaalde datingsite en vraagt of jij ook lid wil worden. Zodra je lid bent geworden is ze nergens meer te vinden.

 3. Hij heeft zijn vrouw verloren bij een vreselijk ongeluk, ze is bestolen en alles kwijtgeraakt, hij zit in de gevangenis en wil een nieuw leven beginnen, haar moeder ligt op sterven: met zielige verhalen proberen oplichters medelijden op te wekken en je te manipuleren.

 4. Ze vindt alles aan jou fantastisch. Jouw hobbies zijn ook haar hobbies. Haar idealen en toekomstplannen zijn toevallig ook hetzelfde. Daar klopt iets niet: een echt persoon heeft eigen voorkeuren, en zal daarover willen vertellen.

 5. Hij bestookt je met berichten, en lijkt wel 24 uur per dag online. Ook als je nog geen antwoord hebt gegeven is er alweer een nieuw bericht. Hoe kan dat als hij zo'n goede baan heeft? Die heeft hij niet: hij heeft er een dagtaak aan om jou (en anderen) aan het lijntje te houden.

 6. Ze stuurt berichten die heel algemeen zijn. "Schatje, ik denk veel aan je. Vannacht heb ik van je gedroomd. Ik wil bij je zijn." De teksten gaan niet in op dingen die jij hebt geschreven. Het zijn standaardberichten, die je aan iedereen kunt sturen.

 7. Hij spreekt zichzelf tegen, is vaag, stelt meerdere keren dezelfde vraaag, of weet iets niet dat hij echt zou moeten weten. Het lukt bijna niemand om zichzelf over langere tijd voor te doen als iemand anders. Daar sluipen foutjes in.

Advertentie

Tips voor internetdating

 1. Houd je hoofd koel en let goed op. Ga niet snel ergens op in. Neem de tijd om na te denken, of erover te praten met een vriend(in). Als je intuitie je zegt dat er iets niet klopt, vertrouw daar dan op.

 2. Je kunt nagaan of een profielfoto ook gebruikt wordt op andere websites via omgekeerd zoeken naar afbeeldingen.

 3. Vertrouw niemand met je geld. Geef nooit geld of een rekeningnummer aan iemand die je niet in het echt kent.

 4. Stuur nooit naaktfoto's van jezelf, maar alleen neutrale foto's. Als je een probleem hebt met iemand kunnen naaktfoto's tegen je gebruikt worden, en op internet belanden.

 5. Als je iemand online ontmoet en het klikt, maak dan een afspraak om te webcammen. In deze tijd kan het voor niemand een probleem zijn om een computer te vinden met een webcam. Je weet dan meteen of het plaatje klopt met de foto's. Maar: laat je niet verleiden tot webcamseks. De beelden van een webcam zijn gemakkelijk op te nemen: je kan ermee worden gechanteerd, en als het eenmaal op internet staat komt het er nooit meer vanaf.

 6. Spreek pas met iemand af als je elkaar al via de telefoon hebt gesproken. En als je afspreekt, spreek af op neutraal terrein: bijvoorbeeld een café.

 7. Als je met iemand breekt omdat je hem niet vertrouwt, kom daar dan niet op terug. Een faker die een band met je heeft opgebouwd zal alles uit de kast halen om je terug te winnen. Laat je niet manipuleren en zorg dat hij of zij je niet meer kan bereiken: blokkeer je mailadres en telefoonnummer.

 8. Als je een nare ervaring hebt gehad met een faker bedenk dan dat je niet de enige bent. Dit kan iedereen overkomen. Kijk voor verhalen van mensen die slachtoffer zijn geworden van fakers op: Te mooi om waar te zijn

 9. Help anderen, door te waarschuwen op de websites waar de faker uithangt.