Gratis antivirus


alternatieve zoekmachines

Overzicht van de beste gratis antivirus software, die uitstekende bescherming biedt tegen virussen, spyware en malware. Deze programma's doen niet onder voor betaalde pakketten.

Besmet met een virus?
Kijk voor scanners die de computer onmiddellijk checken op: Instant Antivirus

Windows 10 en 8: ingebouwde virusscanners
Gebruikers van de laatste Windows versies hoeven geen apart antivirusprogramma meer te installeren: Windows 10 en 8 zijn standaard uitgerust met de antivirussoftware Windows Defender en Smartscreen.


Avast! Free Antivirus
Goede gratis antivirus software, die de computer en e-mails controleert op virussen, spyware en malware. De virusdatabase wordt dagelijks bijgewerkt. Het programma vertraagt de computer nauwelijks, en je kan zelf instellen wat er wel en niet wordt gescand. Een nadeel van de gratis versie is dat je jaarlijks de licentie moet vernieuwen.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista, Mac OS X.
Nederlands: Ja.
Gratis: Gratis voor privégebruikers.

AVG Antivirus Free
Degelijk antivirus pakket dat basisbescherming biedt tegen o.a. virussen, malware en schadelijke e-mailbijlagen. Downloads worden gecontroleerd wanneer je ze opent. AVG werkt onzichtbaar op de achtergrond. Een nadeel is dat AVG gegevens verzameld over je surfgedrag, en deze mogelijk doorverkoopt.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista, Mac OS X Mountain Lion of later.
Nederlands: Ja (het programma, de website is grotendeels Engelstalig).
Gratis: Ja.

Comodo Cloud Antivirus
Comodo Cloud Antivirus maakt gebruik van een online virusscanner: er draait minder software op je computer waardoor het programma kleiner is. Om virussen onschadelijk te maken wordt gebruik gemaakt van een lijst met schadelijke software - een blacklist - maar ook van een 'sandbox' om onbekende bestanden te isoleren.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Herd Protection
Herd Protection is een 'tweedelijns' anti-malware programma: je gebruikt dit náást een ander antivirus programma. Het programma is gebaseerd op een database van 68 online anti-malware programma's, voor een maximale bescherming.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Microsoft Security Essentials
Dit is het gratis antivirus pakket van Microsoft voor oudere versies van Windows. Het biedt uitstekende bescherming tegen virussen en malware: klein, werkt onopvallend op de achtergrond en is eenvoudig in gebruik. Windows 8 en 10 hebben een ingebouwd anti-virusprogramma: Windows Defender
Platform: Windows 7, Vista.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Panda Free Antivirus
Deze software installeert een klein programma op de computer: de rest staat op internet. Het voordeel is dat je er nauwelijks iets van merkt; de computer wordt niet trager. Je bent wel afhankelijk van een goede internetverbinding. Panda Free Antivirus werkt als een gewoon antivirusprogramma en biedt prima bescherming tegen virussen, Trojaanse paarden, spyware, rootkits en andere malware.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista met Internet Explorer.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Windows Defender
Dit is de ingebouwde antivirussoftware van Windows 10 en 8. Het is gratis en wordt dagelijks voorzien van updates. Defender biedt bescherming tegen virussen, spyware en andere malware en doet niet onder voor betaalde pakketten. Om te controleren of Defender is ingeschakeld typ je bij Start "defender" in en kies je Windows Defender. Om Defender te gebruiken is het nodig om andere antivirussoftware van de computer te verwijderen.
Platform: Ingebouwd in Windows 10, 8 en Windows RT.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.