Foto bestanden omzetten

foto bestanden omzetten
Er is goede gratis software om fotobestanden om te zetten naar een ander type bestand. En het kan ook zonder software, via online diensten die fotobestanden converteren.

JPG en JPEG?

Er is geen verschil tussen .JPG en .JPEG bestanden. Waarom zijn er dan twee namen in omloop? Op oude computersystemen mochten extensies maar 3 tekens bevatten: JPG dus. Hetzelfde verhaal geldt voor TIF en TIFF: die bestanden zijn ook hetzelfde.

Kijk voor het bewerken van een aantal foto's tegelijk, waarbij je meerdere acties uitvoert - zoals converteren, verkleinen, corrigeren, watermerken, bestandsnaam wijzigen - op: Meerdere foto's bewerken.

Online fotobestanden omzetten

I Love IMG
Handige website voor het omzetten van foto's van en naar JPG. Kies Converteren naar JPG om in één keer meerdere bestanden - PNG, GIF, TIF, PSD, SVG, WEBP, HEIC en RAW - te converteren naar JPG. Voor het omzetten van een JPG bestand naar PNG, TIF of Animated GIF kies je Converteren van JPG. De bestanden zijn direct beschikbaar om te downloaden.

Imverter
Uitstekende dienst om een foto - of een hele gezipte map met foto's - om te zetten naar een ander bestandstype. Imverter werkt met JPG, GIF, PNG, TIF, PSD en vele andere soorten bestanden. Het is ook mogelijk om een kleine fotobewerking uit te voeren, zoals verkleinen of het toevoegen van een rand of watermerk. Maximale bestandgrootte: 20 MB.

Office Converter
Ook op deze website kun je foto's direct converteren naar een ander bestandstype. Office Converter verwerkt zeer veel soorten bestanden, waaronder JPG, PNG, GIF, TIF, BMP, EPS, ICO, PCT, PSD en TGA. Je kunt foto's omzetten naar al deze bestandstypen. Na het uploaden van de foto is het nieuwe bestand meteen te downloaden.

Foto's converteren met Paint (Windows)

Het programma Paint is aanwezig op de meeste Windows computers.

In Windows 11, 10, 8: Ga naar start Start en typ in: paint. Klik op Paint.
Ga in oudere Windows edities naar: Start - Programma's - Bureau-accessoires - Paint.

Paint kan deze bestanden openen en omzetten: JPG, GIF, PNG, BMP, ICO en TIF.
  1. Open de foto met Bestand - Openen.
  2. Kies Bestand - Opslaan als.
  3. Kies bij Opslaan als type het nieuwe bestandstype.
  4. Opslaan.

Foto's converteren met Voorvertoning (Mac)

Het programma Voorvertoning is aanwezig op de meeste Mac OS X computers. Hiermee kun je deze bestanden openen en omzetten: JPG, PNG, GIF, ICNS, JPEG-2000, BMP, ICO, OpenEXR, PDF, PSD, PICT, PNG, SGI, TGA, TIFF.

  1. Open de foto die je wilt omzetten in Voorvertoning.
  2. Kies Bestand - Opslaan als of Export.
  3. Kies het nieuwe bestandstype in de lijst.
  4. Opslaan.

Foto conversie software

Irfanview
Klein maar krachtig programma om digitale foto's te bekijken en te bewerken. Irfanview kan zeer veel soorten fotobestanden openen en omzetten, waaronder camera RAW bestanden en verouderde bestandstypen. Kijk voor de volledige lijst met bestanden op: Supported file formats. Er zijn weinig fotobestanden waar Irfanview geen raad mee weet. Soms is het wel nodig om een extra plugin te installeren. Irfanview kan ook meerdere foto's tegelijk omzetten, met opties voor het regelen van de fotokwaliteit en het hernoemen van bestanden.
Platform: Windows (alle versies).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.
Nederlands taalpakket installeren: Ga na het installeren van Irfanview naar Irfanview languages en download de Installer bij Nederlands. Dubbelklik op het bestand. Open Irfanview, ga naar Opties > Taal wijzigen en kies Nederlands.

XnConvert
Handig programma voor het converteren van afbeeldingen. Het is niet waarschijnlijk dat XnConvert een fotobestand niet kan openen: dit programma ondersteunt meer dan 500 bestandstypen. XnConvert kan meerdere foto's tegelijk omzetten - Bulk converteren - en allerlei bewerkingen uitvoeren zoals verkleinen, corrigeren, watermerken en hernoemen van bestanden.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.