Privacy online

privacy online

Voorkom cyberpesten, identiteitsdiefstal en het hacken van accounts. Zo ga je zorgvuldig om met de persoonlijke gegevens van jezelf - en anderen - op internet.

Bescherm jezelf

Wees voorzichtig met het posten van persoonlijke zaken op forums, sociale netwerken en bij het chatten. Het is niet erg om op internet te staan: de meeste mensen staan ook in het telefoonboek. Maar het kan onprettig zijn als privé-zaken via Google voor iedereen te vinden zijn. Gebruik daarom een nickname bij het posten op websites, of vermeld alleen je voornaam. Je bent dan veel moeilijker te Googelen.

Denk aan de privacy van anderen

Ga zorgvuldig om met de privacy van anderen: kijk altijd kritisch naar de foto's en de informatie die je op internet deelt. Alles wat je online zet kan worden doorgestuurd en terechtkomen in een grotere groep. Wat jij 'lollig' vindt, is voor een ander misschien niet zo leuk. Tieners schamen zich vaak voor de berichten die hun ouders over hen posten op Facebook. En ouders maken regelmatig bezwaar als er herkenbare foto's van hun kinderen worden geplaatst op - bijvoorbeeld - een schoolwebsite.

Privacy op sociale netwerken

Denk na voordat je post
Bedenk dat berichten op Facebook, Twitter en andere netwerken niet privé zijn: er kijken altijd mensen mee. Je kunt een bericht uiteraard verwijderen, maar dan kan het al door anderen zijn doorgestuurd.

Scherm je profiel af
Activiteiten op sociale netwerken hebben soms een groter bereik dan je denkt: Facebook likes zijn bijvoorbeeld altijd openbaar. Kijk voor het afschermen hiervan op: Facebook privacy instellingen aanpassen

Tref maatregelen als je gepest wordt
Worden er nare berichten, foto's of filmpjes verspreid over jezelf, of over je kind? Lees hier wat je kunt doen tegen pesten op sociale media: Stop cyberpesten.

Privacy op openbare computers

Computers in openbare ruimtes - zoals internetcafé's - zijn niet veilig. Je kunt ze gebruiken om te surfen, maar het is niet verstandig om ergens in te loggen. Als het niet anders kan, maak dan gebruik van het schermtoetsenbord

Privacy op openbare Wifi netwerken

Openbare Wifi netwerken zijn niet veilig, ook niet als ze beveiligd zijn met een wachtwoord. Hackers kunnen relatief gemakkelijk toegang krijgen; dat betekent dat er kan worden gezien wat je op internet doet, en je wachtwoorden achterhaald kunnen worden. Je kunt openbare Wifi netwerken alleen veilig gebruiken met een VPN - Virtual Private Network - dat je dataverkeer geheel versleuteld. Kijk voor informatie over VPN op: VPN voor beginners.

Privacy op het werk

Log tijdig uit
Als je in een omgeving werkt waar mensen in- en uitlopen: log uit als je de werkplek verlaat. Als je ingelogd blijft kunnen anderen je email lezen, en onder jouw naam berichten achterlaten op internet.

Bedrijfs e-mail is niet privé
Houd er rekening mee dat netwerkbeheerders - en hun chefs - de e-mail kunnen lezen, en je surfgedrag kunnen volgen. Ga altijd zorgvuldig om met een bedrijfs e-mailadres, en gebruik het niet voor privé-zaken. Laat dit mailadres dus niet achter op forums of sociale netwerken.

Privacy thuis

Zet een wachtwoord op de computer
Een wachtwoord houdt huisgenoten uit je spullen, en voorkomt misbruik van je gegevens - identiteitsdiefstal - als de computer wordt gestolen.
Zie: Een wachtwoord op de computer zetten

Maak gebruikersaccounts aan
Als je een computer deelt met anderen, zorg er dan voor dat iedereen een eigen gebruikersaccount heeft, zodat je niet in elkaars spullen kunt neuzen.
Zie: Gebruikersaccounts aanmaken

Beveilig je Wifi
Zorg dat een draadloos netwerk (WiFi) goed is afgeschermd met een wachtwoord: anderen kunnen op internet gaan via jouw IP-adres, en daarvan misbruik maken.
Zie: Wifi installeren