Online films kijken


online video
Legaal films bekijken via internet is gemakkelijk, en hoeft niet duur te zijn. Er zijn goede websites voor recente bioscoopfilms, Nederlandse films, klassiekers en internationale arthouse films.

Speelfilms en series online

Film.nl
Op Film.nl kun je opzoeken waar populaire films en series te legaal te zien zijn: bioscopen, on demand TV, streamingdiensten en DVD-winkels. Je krijgt een overzicht van meerdere aanbieders, waarnaar je kunt doorklikken. Film.nl is een handig startpunt om te checken waar een bepaalde titel te vinden is, en de prijzen te vergelijken. Dit platform is opgezet door de Nederlandse entertainment branche om piraterij tegen te gaan.

Google Play Movies
Bij Google Play zijn - naast muziek en games - ook films te bekijken. Er is een groot aanbod van recente en oudere speelfilms, die te huur en/of te koop zijn. Een huurfilm kun je gedurende 30 dagen starten, en moet binnen 48 uur worden uitgekeken.
Ondertitels: Soms Nederlands ondertiteld.
Kosten: Tussen de 2 en 20 euro.

Netflix
Netflix is een Amerikaanse aanbieder van films en series: onbeperkt kijken voor een vast maandbedrag. Er zijn ruim 1500 films in alle genres, waaronder met enige vertraging ook bioscoopfilms te vinden zijn. Het aanbod is niet zo groot als in de VS (en series lopen vaak 1 of 2 seizoenen achter). Voor kinderen zijn er in het Nederlands nagesynchroniseerde films en tekenfilmseries. Je kunt kijken op elk apparaat met een internetverbinding, zoals smart TV's, (spel)computers, tablets, smartphones en Blu-rayspelers.
Ondertitels: Nederlands.
Kosten: Vanaf 7,99 euro per maand.

Pathé Thuis
Films die in Pathé bioscopen hebben gedraaid zijn hier - met enige vertraging - online te huur en te koop. Je hebt toegang op verschillende apparaten, zoals computer, smart TV, spelcomputer, tablet en smartphone. De apps van Pathé Thuis ondersteunen Chromecast, zodat je de films naar je TV kunt streamen.
Ondertitels: Ja.
Kosten: Tussen de 3 en 15 euro.

Videoland
Videoland is het Video On Demand bedrijf van RTL. Je kunt hier recente speelfilms huren (pay-per-view) en een abonnement nemen: onbeperkt kijken voor een vast bedrag per maand. In het abonnement zitten Nederlandse en buitenlandse series en speelfilms van minimaal twee jaar oud. Videoland is vooral sterk in Nederlandse tv-series.
Ondertitels: Nederlands.
Kosten: Vanaf 9 euro per maand, of films per stuk huren.

Arthouse films en documentaires

IDFA
Via de website van het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdams) zijn meer dan 500 documentaires te vinden die de afgelopen jaren op het festival draaiden. Veel titels zijn gratis online te zien, voor anderen wordt doorgelinkt naar een online aanbieder.
Ondertitels: Engels gesproken of ondertiteld.
Kosten: Gratis, of circa 3 tot 7 euro.

IFFR Unleashed
Het IFFR (International Film Festival Rotterdam) is begonnen met online distributie, om ervoor te zorgen dat geselecteerde films ook buiten het festival een publiek vinden. De speelfilms worden vertoond via iTunes.
Ondertitels: Engels gesproken of ondertiteld.
Kosten: Bij iTunes circa 7 euro.

Vimeo On Demand
Vimeo is een platform voor creatieven, waar filmmakers en kunstenaars zelf films publiceren. On Demand is de online webwinkel, waar de beste artistieke producties te huur en te koop worden aangeboden. Vimeo promoot hier een origineel aanbod van arthouse films en documentaires.
Ondertitels: Engels gesproken of ondertiteld.
Kosten: Tussen de 5 en 20 euro.

Gratis films online

British Pathé
Historisch filmmateriaal uit de archieven van British Pathé: nieuws, sport, mode en amusement dat vroeger in de bioscoop werd vertoond vóór de hoofdfilm. Ook de complete collectie met beelden van de Eerste Wereldoorlog is hier te zien.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Freemeo
Dit YouTube kanaal is gevuld met films uit de jaren '20, '30 en '40 waarop geen copyrights meer gelden. Naast vergeten films zijn o.a. Tarzanfilms en Phantom-films te zien, en titels met Buster Keaton, Charlie Chaplin en The Three Stooges. Zonder reclame.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Hammer
Klassieke horrorfilms van het legendarische Britse productiehuis Hammer, waaronder The Quatermass Experiment, The Man In Black en Captain Kronos, Vampire Hunter. Alles in uitstekende HD kwaliteit.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Internet Archive Feature Films
Speelfilms in het Internet Archive, met de nadruk op klassieke komedie, science fiction, horror en film noir. Na het aanklikken van een titel wordt de film direct afgespeeld.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Movies Found Online
Deze website speurt naar vrij toegankelijke films op andere websites, en sorteert ze op genres zoals speelfilm, documentaire en animatie. De kwaliteit van het aanbod is wisselend.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Prelinger Archives
Het Prelinger filmarchief maakt deel uit het Internet Archive. Dit is een verzameling van propangadafilms, reclamefilms, educatieve films en amateurfilms. Voor liefhebbers van 20e eeuwse geschiedenis zijn er boeiende documenten te vinden, bijvoorbeeld: Your Name Here, Dating Dos and Don'ts en Duck and Cover.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.