Video players

filmstrip
Voor het afspelen van video's zijn er goede alternatieven voor Windows Media Player. Er zijn compacte en geavanceerde video players voor computers, tablets en smartphones die overweg kunnen met vrijwel alle videobestanden.Windows Media Player

Windows Media Player
Deze mediaplayer is standaard aanwezig op Windows computers. Hij biedt uitgebreide mogelijkheden om video's te organiseren en speelt o.a. WMA, MPG, AVI en DVD's af. De nieuwste versie - Windows Media Player 12 - kan alle veelgebruikte typen video afspelen. Voor oudere versies van Windows Media Player geld die niet, maar hiervoor zijn codec pakketten beschikbaar waarmee deze player wel vrijwel alles kan afspelen.

Advanced Codecs for Windows 7, 8, 10 - codec bundel die vrijwel alle video afspeelbaar maakt in Windows Media Player.
N.B. Dit pakket komt gebundeld met verschillende 'aanbiedingen'. Deze extra software heb je niet nodig en kun je overslaan door op de Skip button te klikken.

QuickTime

QuickTime Player
Quicktime is de standaard mediaplayer op Apple computers. Je kan er o.a. MOV, QT, MP4 en M4V videobestanden mee afspelen. Voor de meest recente versies van OS X is er geen goede add-on waarmee je ook andere soorten video kunt afspelen in iTunes. Je kunt de video's converteren naar een bestandstype dat QuickTime wel afspeelt, of een videoplayer installeren die meer bestandsformaten aankan. De laatste optie is het snelste.
Platform: Mac OS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Compacte videoplayers

5Kplayer
Deze veelzijdige videoplayer is ideaal om videobestanden en DVD's af te spelen op de computer: hij ondersteunt veel videoformaten, waaronder 4K, 5K en 1080p HD video's. Je kan ook video's downloaden van YouTube, Vimeo en andere videowebsites. 5KPlayer bevat ook een AirPlay ontvanger om audio en video naar de computer te streamen vanaf iPhone, iPad en andere mobiele Apple apparaten.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

VLC media player
Uitstekende mediaplayer die zeer veel audio, videobestanden, streams en ondertitels kan afspelen, waaronder 3GP, MP4, FLV en MOV. VLC heeft ook geen moeite met het afspelen van DVD's, video-CD's, disc-images zoals ISO en NRG, en het ondersteunt zelfs sommige HD-formaten en Blu-ray-schijven. Je kunt met dit programma ook DVD's opslaan, streaming video opnemen, en video's naar het internet streamen. VLC is een programma zonder toeters en bellen.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Open Source software.

GOM Media Player
Deze Koreaanse media player kan vrijwel alle soorten video afspelen. GOM gaat automatisch zoeken naar codecs als een bestand niet direct kan worden afgespeeld. Je kan ook screenshots maken en audio opnemen. Het programma is lichtgewicht, en eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

MPC-HC (Media Player Classic Home Cinema)
Kleine, snelle video player die oogt als een ouderwetse Windows mediaplayer, en vrijwel alle soorten video afspeelt. Dit programma is lichtgewicht, het werkt op vrijwel alle - ook verouderde - systemen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Soda Player
Soda Player is een geavanceerde video player die vrijwel alle soorten video afspeelt, en gericht is op snel afspelen van grote video's. Zo kun je Bittorrent video's direct afspelen door het opgeven van een torrent of een magnet link. Ook is er ondersteuning voor Chromecast en Apple TV, en kunnen ondertitels automatisch opgehaald worden uit de OpenSubtitles databank.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Gebruik van SOCKS5 proxy is een betaalde dienst.

Videoplayers voor Android, iPad en iPhone

VLC for Android/VLC for Mobile
Dit is de mobiele versie van VLC: een uitstekende mediaplayer die zeer veel audio, videobestanden, ondertitels en streams kan afspelen, waaronder 3GP, MP4, FLV en MOV (QuickTime).
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Open Source software.

MX Player
Goede video player voor Android toestellen die doet wat hij belooft: probleemloos afspelen van vrijwel alle soorten video en ondertitels. MX Player heeft een uitstekende performance.
Platform: Android.
Taak: Nederlands.
Gratis: Ja.