RAW bestanden openen en bewerken

camera raw openen
RAW bestanden worden gebruikt bij digitale fotografie: het zijn de originele fotobestanden van digitale camera's. Ze bevatten alle beeldinformatie, zonder correcties of compressie. Met een RAW viewer of een fotobewerkingsprogramma kun je deze bestanden openen, of bewerken.

Meegeleverde camera software

Bij aankoop van een digitale camera krijg je vaak een DVD meegeleverd met een programma om RAW te openen, en om te zetten in bijvoorbeeld TIF of JPG. Of kijk op de website van de fabrikant. Canon biedt bijvoorbeeld een Canon RAW codec waarmee CRW, CR2 en CR3 bestanden bekeken kunnen worden in Windows en Mac OS.

Freeware RAW viewers

Irfanview
Klein, krachtig programma om foto's te bewerken en bestanden om te zetten. Irfanview kan zeer veel bestandstypen aan, en eenvoudige fotobewerkingen uitvoeren. Het kan deze RAW bestanden openen: CRW en CR2 (Canon), DCR (Kodak), DNG (Digital Negative van Adobe), EEF (Epson), NEF (Nikon), MRW (Minolta), ORF (Olympus), PEF (Pentax), RAF (Fuji), SRF (Sony), X3F (Sigma). Kijk voor de volledige lijst met bestanden op: Supported file formats. Let op: voor CR2 en NRW is het ook nodig om een plugin te installeren.
Platform: Windows (alle versies).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.
Nederlands taalpakket installeren: Ga na het installeren van Irfanview naar Irfanview languages en download bij Nederlands de Installer. Installeer het bestand. Open Irfanview, ga naar Opties > Taal wijzigen en kies Nederlands.

Microsoft RAW Afbeeldingsextensie
Deze extensie voor Windows 10 maakt het mogelijk om thumbnails van RAW bestanden te zien, en RAW bestanden te openen in de Windows app Foto's.
Platform: Windows 10.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Raw Therapee
Dit programma is speciaal voor het omzetten en bewerken van RAW foto's. Het werkt met zeer veel RAW formaten en geeft uitstekende controle overo.a. scherpte, kleurbalans en contrast.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Nederlands (apart taalbestand).
Gratis: Ja.

XnView MP
Handig programma voor het openen, bewerken en converteren van afbeeldingen. Het is niet waarschijnlijk dat XnView een RAW-bestand niet kan openen: dit programma ondersteunt meer dan 500 bestandstypen. XnView MP kan ook meerdere foto's tegelijk omzetten - Bulk converteren - met uitgebreide opties voor het bewerken en hernoemen van bestanden.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Engels. De Windows-versie is beschikbaar in vele talen, waaronder Nederlands.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.

Fotobewerking in RAW

GIMP
GIMP is een professioneel pakket voor digitale fotobewerking, dat vergelijkbaar is met Adobe Photoshop. Het is gratis, biedt uitgebreide mogelijkheden en heeft plugins voor camera RAW. Niet eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux, Sun OpenSolaris, FreeBSD.
Taal: Engels (en Nederlandse handleidingen).
Gratis: Ja. Open Source software.