Internetverslaving


internetverslaving

Internet heeft zuigkracht: soms is het moeilijk om te stoppen. Maar er zijn hulpmiddelen om internetgebruik onder controle te krijgen, en te beperken.
Kijk voor het blokkeren van websites ook op: Websites blokkeren.
Meer informatie over het afschermen van internet voor kinderen: Internetfilters.

Zelftest internetverslaving

Zelftest riskant internetgebruik
Online test van de Jellinek Stichting die aangeeft of je internetgebruik riskant is. Afhankelijk van de score in de test worden er adviezen gegeven.

Zelftest gamen
Anonieme zelftest voor volwassenen of jongeren waarmee je kunt nagaan of gamen gewoon een hobby voor je is, of dat het uit de hand loopt. Deze test is ontwikkeld door De Druglijn van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

Internet of websites tijdelijk uitschakelen

Cold Turkey
Met Cold Turkey kun je bepaalde websites geheel blokkeren. De blokkade werkt in alle browsers, voor alle gebruikers, en is niet te omzeilen door de computer opnieuw te starten. Er is een gratis versie met beperkte opties en een betaalde versies met uitgebreide mogelijkheden.

InternetOff
Dit kleine programma zorgt ervoor dat je internet gemakkelijk aan en uit kan zetten met een knop in de Windows Taakbalk. Je kan ook een periode kiezen - van vijf minuten tot een uur - waarna het internet automatisch wordt uitgeschakeld. Er zitten geen verdere restricties op: je kan het internet met één klik weer inschakelen.

WebCurfew
Deze online dienst geeft een overzicht van alle apparaten met een internetaansluiting in je huishouden, en maakt het mogelijk om daarop het internet te blokkeren. Op elk apparaat afzonderlijk kun je dus het internet aan- en uitzetten.

Ontmoedigen van smartphone en internetgebruik

Back Again?
Deze Chrome extensie houdt bij hoe vaak je een website op een dag bezoekt. Het aantal keer wordt direct aangegeven naast de adresbalk, en je kan ook een grafiek zien met een weekoverzicht.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Forest
Mooie, originele app om smartphone en internetgebruik te verminderen: de app laat je een boom planten, die groeit als je niet op 'verboden' websites komt. Zodra je websites bezoekt die op je zwarte lijst staan, gaat de boom achteruit. Je kunt de app ook op je smartphone gebruiken, zodat je wordt aangemoedigd om van de mobiel af te blijven.
Platform: Android, iOS, Chrome, Firefox.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

KeepMeOut
KeepMeOut maakt een nieuwe bookmark voor een website waarop je minder tijd wil doorbrengen. Als je de bookmark vaker gebruikt dan je hebt ingesteld (bijvoorbeeld 1 keer per uur) krijg je een waarschuwing.
Platform: Online, voor alle browsers.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

ManicTime
Programma voor time management dat bijhoudt welke programma's worden gebruikt, en of je actief bent op de computer. Je kunt er ook je werkzaamheden in bijhouden.
Platform: Windows 10, 8, 7.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

MeeTimer
Plugin voor de Firefox browser die je internetgebruik in kaart brengt. Je krijgt hiermee inzicht in de hoeveelheid tijd die op bepaalde websites wordt doorgebracht.
Platform: Firefox.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Moment
Deze app voor de iPhone houdt precies bij hoe lang je gebruik maakt van je smartphone. Het programma werkt onzichtbaar op de achtergrond. Je kan een limiet instellen, waarbij je een melding krijgt als de limiet in zicht komt, of overschreden wordt.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

TimeSnapper
Dit kleine programma maakt snapshots van je computergebruik, en houdt exact bij welke programma's worden gebruikt. Zo kun je een 'film' afspelen om te zien wat je hebt gedaan, en grafieken opvragen waarmee je computergebruik in kaart wordt gebracht.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.