Website testen in verschillende browsers

website testen in verschillende browsers
Een onmisbaar hulpmiddel voor websitebouwers: websites die laten zien hoe een webpagina eruit ziet in verschillende browsers, op verschillende platforms.

Lettertypes zien er anders uit op PC en Mac, en de code van webpagina's wordt anders 'gelezen' door verschillende browsers. In nieuwe browsers zijn de verschillen vaak klein, maar webbouwers zullen een website nog steeds moeten controleren. Dat kan ook online, via websites die screenshots maken van de weergave in verschillende browsers.

Hoe werkt het?
De webpagina die je gaat testen moet online staan. Je geeft het webadres op, en vinkt aan in welke browsers/platforms je de pagina wil testen. Vervolgens worden screenshots getoond van de pagina in de gekozen browsers.

Browsershots
Deze online dienst biedt zeer veel testen: ook oude, zeldzame platforms en browsers. Na het aanvinken van de keuze wordt aangegeven wanneer de screenshots gereed zijn. Dit kan lang duren, afhankelijk van de wachtrij. Een aanvraag verloopt na een half uur. Als de screenshots dan niet gereed zijn moet je op Verlengen klikken om aan de beurt te blijven.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.
Gratis: Ja. Snellere service met betaald abonnement.
Geteste browsers: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari en andere browsers onder Windows, Linux, en BSD.

Browsera
Browsera biedt niet alleen screenshots, maar spoort ook layout problemen en Javascript fouten op. Na het opgeven van de URL duurt het enkele minuten voordat de screenshots verschijnen. Er wordt niet alleen gekeken naar de opgegeven pagina, maar ook naar andere pagina's in de website. Een gratis abonnement test een beperkt aantal browsers, en biedt screenshots in lagere resolutie.
Taal: Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis en betaalde abonnementen.
Geteste browsers: Firefox, Internet Explorer (Opera en Safari bij betaling).

Lunascape
Dit is een speciale browser, die 3 browser engines bevat:
Trident (Internet Explorer), Gecko (Firefox) en WebKit (Chrome en Safari).
Je kunt een webpagina dus direct zien in meerdere browsers, ook naast elkaar in 3 vensters. Lunascape biedt uiteraard de actuele browsersversies: geen oude browsers.
Platform: Windows (alle versies) met Internet Explorer.
Taal: Nederlands (apart taalpakket).
Gratis: Ja.
Browsers: Firefox, Internet Explorer, Chrome/Safari.

Browser screenshots
Browser screenshots is een dienst in de website van Microsoft voor webontwikkelaars, die geleverd wordt door BrowserStack. Geef de URL op van je website en de pagina wordt direct getest in recente versies van o.a. Edge, Internet Explorer, Chrome en Firefox.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.
Browsers: o.a. Edge, Internet Explorer, Chrome en Firefox.

Website testen in verschillende resoluties

Screenfly
Eenvoudige online tool om websites te testen in verschillende resoluties, waarbij je direct kunt schakelen tussen desktops, tablets en telefoons met verschillende schermmaten.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.