Google privacy instellingen aanpassen


Google privacy
Bij de diensten van Google - zoals de zoekmachine, Gmail, YouTube en Picasa - zijn de advertenties afgestemd op je internetgebruik en je locatie. Ook worden er persoonlijke gegevens opgeslagen. Deze gegevens kun je inzien en bewerken.

Wat weet Google van mij?

  1. Elke dienst van Google slaat gegevens op, zoals - bijvoorbeeld - e-mailadres, gebruikersnaam en persoonlijke documenten.
  2. Een overzicht hiervan is te zien op: Google Dashboard.
  3. Per dienst worden hier de opgeslagen gegevens getoond, met links naar instellingen om ze te wijzigen.
  4. Als de gegevens openbaar zijn - bijvoorbeeld bij YouTube video's of Picasa foto-albums - staat er een icoon bij: Google privacy icoon
  5. Compleet verwijderen van Google diensten is niet altijd mogelijk. Je kan een YouTube account bijvoorbeeld wél sluiten, maar een Blogger profiel niet. De inhoud van een Blogger profiel - en een weblog - is dan weer wel te verwijderen.

Blokkeren van gepersonaliseerde advertenties

De advertenties van Google worden afgestemd op je zoekgedrag, locatie en de websites die je bezoekt.
  1. Op Advertentievoorkeuren zie je welke categorieën advertenties Google aan je account heeft gekoppeld.
  2. Op deze pagina kun je de categorieën zonodig verwijderen of bewerken.
  3. Het is ook mogelijk om de gepersonaliseerde advertenties helemaal uit te zetten. Kies daarvoor: Opt out/Afmelden.

Uitschakelen van gepersonaliseerde zoekresultaten

De zoekresultaten van Google worden afgestemd op je webgeschiedenis: de websites die je hebt bezocht, en je zoekopdrachten. Als je dit niet wilt kun je de webgeschiedenis uitschakelen via: Webgeschiedenis.
Let op: als je de webgeschiedenis uitschakelt wil dit níet zeggen dat Google je surfgedrag niet meer opslaat. Google houdt áltijd bij wat je op internet doet. Als je de webgeschiedenis uitschakelt worden deze gegevens alleen niet meer gebruikt bij het samenstellen van de zoekresultaten.

Voorkomen dat Google je gezicht gebruikt (voor Google+ gebruikers)

Als je een +1 geeft op een website kan Google je foto gebruiken in advertenties voor deze dienst of product. Om dit uit te schakelen ga je in Google+ naar Home - Settings, en klik je bij Shared Endorsements op Edit. Haal zonodig onderaan de vink weg bij: Based upon my activity, Google may show my name and profile photo in shared endorsements that appear in ads.

Gegevens uit Google diensten exporteren

Bij de diensten van Google kunnen o.a. mails, documenten, adressen, foto's en video's worden opgeslagen. Deze data kun je downloaden naar je computer.
Via TakeOut Google kun je per Google dienst je gegevens downloaden.