Foto's verkleinen

foto verkleinen

Handige tips en tools voor het verkleinen van foto's.

Online foto's verkleinen

Cropp.me
Voor het snel uitsnijden van één of meerdere foto's. De foto's worden automatisch verwerkt: het onderwerp wordt in het midden gezet. Je kan kiezen uit standaardmaten of een eigen maat opgeven. Cropp.me werkt met JPG, GIF en PNG en kan de verkleinde foto's ook bundelen in een zip-bestand.
Taal: Engels.

FixPicture
Handige website om online een fotobestand te verkleinen. Klik op Options om direct de mogelijkheden aan te klikken: de nieuwe maat, roteren, draaien, verscherpen, contrast verbeteren. Deze website werkt ook met RAW bestanden uit digitale camera's.
Taal: Engels.

Pic Resize
Op deze website kun je zeer snel een digitale foto verkleinen. Het werkt met JPG, GIF en PNG foto's. Na het uploaden is de maat op te geven in percentage of pixels. Er zijn ook een paar opties: o.a. draaien, verscherpen en rand toevoegen.
Taal: Engels.

Foto's verkleinen met Paint

Het programma Paint is aanwezig op de meeste Windows computers.

  In Windows 10 en 8:
 1. Ga naar Start start of het blokjesscherm en typ in: paint.
 2. Klik op Paint.
 3. Open de foto met Bestand - Openen.
 4. Klik op Formaat wijzigen.
 5. Vul nieuwe percentages in bij Horizontaal en Verticaal, bijvoorbeeld 50%.
  Je kan ook een maat opgeven in pixels.
 6. Niet goed? Klik op Ctrl-z.
 7. Als de maat goed is klik je op Bestand - Opslaan of Bestand - Opslaan als. Als je Opslaan kiest, wordt de oude foto overgeschreven. Als je Opslaan als kiest maak je er een nieuw bestand van. De originele foto blijft dan bewaard.

  In Windows 7 en Vista:
 1. Open de foto met Bestand - Openen.
 2. Kies Afbeelding - Formaat wijzigen/hellen (of Uitrekken/hellen).
 3. Vul nieuwe percentages in bij Horizontaal en Verticaal, bijvoorbeeld 50%. OK.
 4. Niet goed? Klik op Bewerken - Ongedaan maken.
 5. Als de maat goed is klik je op Bestand - Opslaan of Bestand - Opslaan als. Als je Opslaan kiest, wordt de oude foto overgeschreven. Als je Opslaan als kiest maak je er een nieuw bestand van. De originele foto blijft dan bewaard.

Foto's verkleinen en e-mailen met Windows 10, 8 en 7

Vanuit de map Afbeeldingen in Windows 7 en 8 kun je direct foto's mailen, en daarbij een nieuwe maat opgeven. Selecteer de foto's, en klik met de rechtermuisknop op Kopieren naar - E-mailgeadresseerde. Er opent nu een venster waarin je kan kiezen uit een paar standaardmaten. De foto's worden als bijlage toegevoegd aan een e-mail in het standaard e-mailprogramma.

Foto's verkleinen en e-mailen met Vista

Vanuit de Fotogalerie in Windows Vista kun je direct foto's mailen, en daarbij een nieuwe maat opgeven. Selecteer de foto's, en klik op E-mail. Je kan nu kiezen uit een paar standaardmaten. De foto's worden als bijlage toegevoegd aan een e-mail in het standaard e-mailprogramma.

Meerdere foto's verkleinen

Kijk voor een handleiding voor het bewerken van meerdere foto's op: Meerdere foto's bewerken

EnterImage
EnterImage is een eenvoudig Nederlands programma om foto's te verkleinen. Daarbij kunnen ook de bestandsnamen worden gewijzigd. De foto's worden omgezet naar JPG formaat, waarbij je zelf de JPG-kwaliteit opgeeft. EnterImage is zeer gemakkelijk in gebruik: het wijst zich vanzelf.
Platform: Windows.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. De betaalde versie biedt ook fotobewerking.

Faststone Photo Resizer
Programma dat meerdere foto's tegelijk kan bewerken. Je kan foto's omzetten naar een andere maat, bestandstype, en beeldbewerkingen uitvoeren, zoals verscherpen en contrast verhogen. Ook kan aan de foto's een tekst of watermerk worden toegevoegd. De beeldkwaliteit is goed en het werkt snel. Faststone werkt ook met RAW bestanden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.

XnView MP
Handig programma voor het converteren van meerdere afbeeldingen. Het is niet waarschijnlijk dat XnView een fotobestand niet kan openen: dit programma ondersteunt meer dan 500 bestandstypen. XnView MP kan hele fotomappen tegelijk omzetten - Bulk converteren - met uitgebreide opties voor het bewerken en hernoemen van bestanden.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Engels. De Windows-versie is beschikbaar in vele talen, waaronder Nederlands.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.