Gratis fotobewerking


fotobewerking
Wie digitale foto's wil bewerken hoeft geen duur pakket aan te schaffen: er zijn uitstekende gratis programma's. Ook online, en voor de mobiel. Voor eenvoudige fotobewerking, maar ook voor fotoshoppen en effecten.
Kijk voor retoucheren, filters en effecten ook op: Foto's pimpen
Voor het maken van fotocollages: Fotocollages maken

Online fotobewerking

Op deze websites kun je online foto's bewerken. Naast gewone beeldbewerkingen - zoals uitknippen, verkleinen, contrast verhogen - kunnen vaak filters en effecten worden toegevoegd. De bewerkte foto's zijn te downloaden naar de computer. Soms is het ook mogelijk om foto's online te bewaren - je krijgt dan een link - of je kunt foto's direct plaatsen op andere websites, zoals Facebook en Flickr.

Fotoflexer
Fotobewerking met veel extra's: filters, effecten, randen en teksten toevoegen, vervormingen, retoucheren, enzovoorts. Fotoflexer bevat uitstekende tools, zoals Slimme uitsnede om een achtergrond te verwijderen en Slim vergroten/verkleinen om de maat te veranderen zonder het onderwerp van de foto aan te tasten. Deze opties zijn te vinden bij Geavanceerd. Bij het openen van Fotoflexer kun je direct een foto uploaden van de computer.
Taal: Nederlands.

Photo Editor Canva
Deze editor is zeer handig voor basis bewerkingen, zoals verkleinen, bijsnijden, kantelen, roteren en aanpassen van contrast en helderheid. Ook is er een set filters aan boord voor dramatisch effect en een instant vintage look. Alles werkt soepel, en je kunt de foto's direct downloaden. Canva is tevens een online ontwerpstudio voor drukwerk en graphics.
Taal: Engels.

Photoshop Express Editor
De online versie van Photoshop werkt zeer goed. Geschikt voor al het gewone werk, en enkele effecten. Via Decorate kun je tekst toevoegen en een foto pimpen met tekstballonnen en lollige attributen. Het is nog niet mogelijk om in lagen te werken. Je kunt de foto's direct downloaden naar de computer. Photoshop Express Editor werkt alleen met .jpg afbeeldingen.
Taal: Engels.

Pixlr Editor | Pixlr Express
Goede, snelle fotoprogramma's met veel mogelijkheden.
Pixlr Express is een eenvoudig programma voor uitsnijden, kleuren corrigeren, en andere veelgebruikte bewerkingen. De foto's kunnen worden gedownload als .jpg of .png
Pixlr Editor is een uitgebreid programma, dat sterk lijkt op Photoshop. Hiermee kun je in lagen werken, wat handig is voor het maken van een fotocollage. Zie voor een handleiding: Fotocollage maken
Taal: Nederlands (Pixlr Editor).

Rsizr
Fotobewerking met een spectaculaire tool: je kunt foto's vergroten of verkleinen, zonder het onderwerp van de foto te vervormen. Het beeld wordt alleen geschaald op de plekken waar het minder opvalt. Deze optie heet "Retarget" en op de helppagina's is een goede uitleg te vinden. Je kunt de bewerkte foto's opslaan op de computer.
Taal: Engels.

Fotobewerking apps

foto corrigeren Aviary (iOS) | Aviary (Android)
Uitstekende app voor fotobewerking en correcties, zoals uitsnijden, draaien en aanpassen van contrast en helderheid. Aviary bevat ook goede filters en tools om op een foto te tekenen en tekst toe te voegen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

foto verbeteren Photoshop Lightroom
Lightroom is de mobiele versie van Photoshop, de beeldbewerkingssoftware voor professionals. Deze app biedt alle basisbewerkingen, zoals het aanpassen van contrast en helderheid. Ook zijn er effecten en ondersteunt de app foto's in RAW-formaat (voor nieuwere iPhone toestellen).
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

focuseffect Snapseed (Android) | Snapseed (iOS)
Uitstekende fotobewerkings app van Google: snel en eenvoudig in gebruik, met alle basismogelijkheden voor het bewerken, opleuken en delen van foto's. Snapseed bevat ook prima filters, zoals bijvoorbeeld het Focuseffect om de scherptediepte in te stellen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Kijk voor meer fotobewerking apps op: Foto apps

Fotobewerkingsprogramma's voor de computer

Er is goede, gratis software voor iedereen die zich bezighoudt met digitaal fotograferen: voor het snel bijsnijden van een foto, maar ook voor professioneel retoucheren. Sommige programma's bieden uitgebreide mogelijkheden, zoals het werken met filters en het maken van fotocollages.

Photoshop CS2
Adobe Photoshop is dé standaard in professionele fotobewerkingssoftware. Deze oudere versie van het programma wordt door de fabrikant niet meer ondersteund. Er is een licentie beschikbaar voor iedereen - ook als je niet betaald hebt voor het pakket - waarmee de software in feite is vrijgegeven. Het serienummer staat vermeld in de Publisher's Description. Photoshop CS2 is een uitstekend en zeer compleet pakket. Het is niet eenvoudig in gebruik maar biedt uitgebreide mogelijkheden voor het corrigeren, bewerken en printklaar maken van fotobestanden. Daarbij hoort uiteraard ook tekenen, slimme selecties maken, en het werken in meerdere lagen.
Platform: Windows, Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Paint.NET
Goed programma voor fotobewerking, dat veel uitgebreider is dan Paint (het standaard tekenprogramma van Windows). Naast alle gewone fotobewerkingen kun je in Paint.NET tekenen, selecties maken, delen van een afbeelding klonen, en in meerdere lagen werken. Zo kun je ook fotocollages maken. Dit programma is minder krachtig dan Photoshop en GIMP, maar wel eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows 10, 8, 7 met .NET Framework.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Irfanview
Klein, krachtig programma om foto's te bewerken en bestanden te converteren. Irfanview kan zeer veel bestandstypen aan, en veelvoorkomende fotobewerkingen uitvoeren, zoals uitsnijden, verkleinen, verscherpen, helderheid en contrast aanpssen, rode ogen wegwerken, spiegelen, roteren en tekst toevoegen. Irfanview bevat een tekenpalet om lijnen en vormen te tekenen. Met dit programma kun je ook meerdere foto's tegelijk bewerken, en omzetten naar een ander bestandstype.
Platform: Windows (alle versies).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.
Nederlands taalpakket installeren: Ga na het installeren van Irfanview naar Irfanview languages en download bij Nederlands de Installer. Installeer het bestand. Open Irfanview, ga naar Opties > Taal wijzigen en kies Nederlands.

GIMP
Dit programma heeft de mogelijkheden van een professioneel grafisch pakket, zoals Adobe Photoshop. Werken met zo'n programma is niet gemakkelijk. Naast alle gewone opties kun je o.a. tekenen, in meerdere lagen werken, selecties maken, maskers en kleurverlopen gebruiken. Via het online netwerk van GIMP kun je informatie en plugins vinden, en hulp vragen aan medegebruikers.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux, Sun OpenSolaris, FreeBSD.
Taal: Nederlands. In Windows installeert GIMP zich in de taal van je Windows versie.
Gratis: Ja. Open Source software.