Werken met HEIC bestanden

heic bestanden openen
Op de iPhone 11 - en nieuwere toestellen - worden foto's standaard opgeslagen in HEIC formaat, dat weinig ruimte inneemt. Je kunt HEIC bestanden openen in Windows met een aantal fotobewerkingsprogramma's, of omzetten naar JPG.
Wat is HEIC?
HEIC of HEIF (High Efficiency Image Format) zijn bestandstypen die gebruikt worden op mobiele apparaten om afbeeldingen klein op te slaan. Apple gebruikt dit formaat voor de opslag van foto's op iPhones. HEIC maakt gebruik van de HEVC (High Efficiency Video Codec) waarmee bestanden beter en kleiner kunnen worden opgeslagen dan in JPG. Op het moment dat je een foto vanaf de iPhone deelt, bijvoorbeeld om op social media te zetten, wordt de foto automatisch omgezet naar JPG.

Kijk voor het uitschakelen van HEIC op iPhones op: HEIC uitschakelen op de iPhone.

HEIC bestanden openen en omzetten in Windows

Sinds oktober 2018 heeft Windows ingebouwde ondersteuning voor HEIC/HEIF afbeeldingen. De foto's worden standaard geopend met de Microsoft Foto app. Je kunt een HEIC foto openen met deze app en omzetten naar - bijvoorbeeld - JPG door rechtsboven op de drie puntjes te klikken en Opslaan als te kiezen.

HEIC bewerken met gratis software

Google Photos
In de fotocloud van Google kun je foto's opslaan als je een Google account hebt (je hebt dit als je Gmail of YouTube gebruikt). HEIC bestanden zijn te bewerken door ze te openen, en op het potlood-icoon te klikken. Google Foto's biedt alle basisbewerkingen: bijsnijden, contrast, kleur en helderheid aanpassen, filters toepassen, kantelen en aanpassen van de beeldverhouding. Je kunt foto's delen via mail en sociale media, of een link krijgen. Om een foto te downloaden ga je naar Opties > Downloaden.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Nederlands.

Pixlr E
Uitgebreid online fotobewerkingsprogramma, dat sterk lijkt op Photoshop. Deze editor kan HEIC foto's openen, en biedt veel mogelijkheden zoals het toepassen van filters, kleureffecten, teksten toevoegen, vervormingen en retoucheren. Je kunt hiermee ook in lagen werken, wat handig is voor het maken van een fotocollage. Zie voor een handleiding: Foto's in een foto plaatsen
Platform: Online.
Taal: Nederlands).

GIMP
Dit programma kan HEIC bestanden openen en heeft de mogelijkheden van een professioneel grafisch pakket, zoals Adobe Photoshop. Werken met zo'n programma is niet eenvoudig. Naast alle gewone opties kun je o.a. tekenen, in meerdere lagen werken, selecties maken, maskers en kleurverlopen gebruiken. Via het online netwerk van GIMP kun je informatie en plugins vinden, en hulp vragen aan medegebruikers.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux, Sun OpenSolaris, FreeBSD.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Open Source software.

HEIC bestanden online omzetten naar JPG

Cloud Convert
Uitstekende website voor het online omzetten van fotobestanden, video en documenten tot 1 GB. Werkt ook op telefoons.
  1. Ga naar Cloud Convert
  2. Klik op Select File om je HEIC bestand te uploaden.
  3. Standaard wordt het HEIC-bestand 1 op 1 omgezet naar een JPG-bestand. Een andere maat opgeven kan via de opties, klik hiervoor op het m4a to mp3 icoon. Het is ook mogelijk om de Exif data te verwijderen.
  4. Klik op Convert om te beginnen met omzetten. Als de JPG klaar is wordt deze geopend en kun je klikken op Download.
Bij een gratis account hanteert Cloud Convert een limiet van 25 conversieminuten per dag.
Platform: Online.
Taal: Engels.