De eigenaar van een domeinnaam achterhalen

eigenaar website achterhalen
De eigenaar van een website kun je online checken via wereldwijde domein registers. NL en BE domeinnamen kunnen worden opgezocht via het SIDN en DNS Belgium, en internationale domeinnamen via het ICANN.Geen contactgegevens?
Op websites worden soms geen contactgegevens vermeld. Wie contact op wil nemen met de eigenaar van een website kan in een Whois register opzoeken op wiens naam de domeinnaam is geregistreerd. Vaak is dit de eigenaar van de website, of een bedrijf dat in contact staat met deze eigenaar (zoals de webdesigner).
Let op: steeds vaker worden alleen de gegevens vermeld van het bedrijf waar de website is geregistreerd, en worden de gegevens van de website-eigenaar afgeschermd.

Het abuse e-mailadres
Volgens de regels van ICANN, de organisatie die het domeinnaamsysteem beheert, moet elke registrar een abuse e-mailadres publiceren. Dit e-mailadres is bedoeld om klachten over misbruik van een domeinnaam te ontvangen, bijvoorbeeld over spam, phishing, malware, illegale inhoud of copyright schending. De registrar moet binnen 24 uur reageren op een klacht die via dit e-mailadres wordt ontvangen.

Wat mag je met de contactgegevens van de eigenaar?
De contactgegevens van de eigenaar (houder) die vermeld worden in het Whois register zijn bedoeld voor zaken die met de website te maken hebben, zoals klachten over de inhoud, technische problemen of interesse in het overnemen van een domeinnaam. Het is niet toegestaan om de gegevens te gebruiken voor marketingdoeleinden (reclame).

Kijk voor het vinden van vrije domeinnamen op: Beschikbare domeinnamen zoeken

NL domeinnamen opzoeken (Nederland)

SIDN
Typ een .NL domeinnaam in het zoekveld, en klik op Check. Als de naam bezet is klik je op Toon mij de gegevens. Vink in het volgende scherm het vakje aan om accoord te gaan met de voorwaarden. De Houder van de domeinnaam is de eigenaar, de registrar is het bedrijf dat de domeinnaam voor de eigenaar heeft geregistreerd. Via het e-mailadres dat vermeld wordt als Administratieve contactpersoon kun je contact opnemen met de eigenaar.

BE domeinnamen opzoeken (België)

DNS
Typ een domeinnaam in het zoekveld, en klik op de zoekbutton. In de resultaten wordt vermeld dat de domeinnaam niet beschikbaar is. Klik op Toon gegevens om te zien door wie de domeinnaam is bezet. De adres- en contactgegevens van de eigenaar worden vermeld onder Domeinnaamhouder.

Internationale domeinnamen opzoeken

ICANN WHOIS
Hier kun je de eigenaar checken van wereldwijde domeinnamen, zoals .com .edu .info .net en .org
ICANN is de internationale organisatie die verantwoordelijk voor de uitgifte van Top Level Domeinen.

Whois
In de Whois database kun je Top Level Domeinen (zoals .com .edu .info .net) opzoeken, landen domeinen en IP adressen. Je kunt hier praktisch alle domeinnamen controleren, en nagaan door wie de naam geregistreerd is. Ook bijvoorbeeld .tk en .nu domeinen. In ieder geval wordt hier het abuse e-mailadres van de registrar vermeld.