Drivers downloaden

harde schijf opruimen
Bij het installeren van hardware of software wordt soms gemeld dat je een bepaalde driver moet updaten, bijvoorbeeld van je videokaart. Waar kun je zo'n stuurprogramma downloaden?
Kijk voor het installeren van drivers op: Drivers installeren

Drivers downloaden van de website van de fabrikant

Meestal kun je de drivers van een apparaat of kaart downloaden van de website van de fabrikant. Dit is de meest betrouwbare bron voor actuele drivers. Zorg dat je het typenummer van je apparaat bij de hand hebt.

Zoek op de website van de fabrikant naar drivers bij Support, Customer service of Downloads. Je kan ook het typenummer van je apparaat invoeren in een zoekveld. Sommige bedrijven - zoals bijvoorbeeld NVDIA - beschikken over tools die je computer kunnen scannen en direct aangeven welke driver je nodig hebt.

Drivers downloaden vanaf een download website

Als de driver niet te vinden is bij de fabrikant kun je zoeken bij een download website. Onderstaande websites zijn betrouwbaar, maar downloaden van de website van de fabrikant is altijd de eerste keus: daarbij weet je zeker dat je de meest recente versie krijgt.

Houd zelf de regie
Gebruik geen gratis tools die beloven om alle stuurprogramma's op je computer in één keer te upgraden: upgraden van drivers is alleen nodig als je een melding krijgt, en dit soort software kan ongewenste programma's op je systeem installeren.

Download.com
Download.com beschikt over zeer veel drivers voor PC en Mac OS. Blader naar je apparaat, of typ het merk en type van je apparaat in het zoekveld om de juiste driver te zoeken.
Taal: Engels.

Driverguide.com
Grote database met nieuwe en oude drivers voor alle mogelijke apparaten. Hier kun je ook drivers zoeken voor oudere besturingssystemen, zoals Windows 8 en 7.
Taal: Engels.