BitTorrent voor beginners

torrents downloaden
Handleiding voor het downloaden via torrents: hoe werkt het? Welke programma's kun je gebruiken, en waar vind je betrouwbare torrents?


Wat is BitTorrent?

BitTorrent is een techniek om bestanden uit te wisselen met anderen. Je hebt er een breedband internetaansluiting voor nodig. Net als bij andere P2P - peer to peer - systemen staan de bestanden niet op één centrale computer, maar op verschillende computers die aangesloten zijn op een netwerk. BitTorrent werkt anders dan P2P netwerken als Limewire: er wordt een speciaal bestandje gebruikt - de torrent - dat coordineert tussen de aanbieders en downloaders van een bestand. Als je een bestand download worden de stukjes die bij jou binnen zijn direct aangeboden aan de volgende downloader. Op deze manier zijn bestanden zeer snel uit te wisselen, en worden de kosten van dataverkeer gedeeld. BitTorrent is vooral geschikt voor het uitwisselen van grote bestanden. Het wordt o.a. gebruikt voor software, demo's van games, muziek en video's.

Hoe werkt het?

Om bestanden te downloaden heb je twee dingen nodig: een torrent en een client. Een torrent is een klein bestand, dat aangeboden wordt op een website. Je opent een torrent in een BitTorrent client. Dat is een programma dat op de computer wordt geinstalleerd, maar je kunt ook gebruik maken van een online client. Als de torrent wordt geopend in de client begint het downloaden. Je ziet de snelheid en de voortgang van je download. Als je de client sluit stopt het downloaden, en het gaat automatisch verder als je de client weer opent. Als je de torrent verwijdert deel je het bestand niet meer met anderen, en er staan ook geen computermappen 'open' voor anderen. Omdat het BitTorrent systeem afhankelijk is van de deelnemers wordt het gewaardeerd als je de torrent een tijdje in de client laat staan (als het bestand al binnen is). Zonder aanbieders kan een torrent 'uitsterven'.

Torrents vinden

Torrents worden aangeboden via websites. Open Source software wordt soms als torrent verspreid, en er zijn speciale torrent websites, waar alle soorten bestanden - legaal en illegaal - worden uitgewisseld. Deze websites staan onder druk van anti-piraterij organisaties, en worden regelmatig uit de lucht gehaald. Omdat ook de gebruikers van torrent websites in het oog kunnen lopen van anti-piraterij organisaties, maken deze gebruik van VPN-diensten: de meeste betaalde VPN-diensten maken het mogelijk om anoniem gebruik te maken van torrent websites.
Voor meer informatie: VPN voor beginners

Op een torrent website wordt altijd aangegeven wat de conditie van een torrent is. Het draait daarbij om het aantal seeders (aanbieders die het bestand compleet hebben), ten opzichte van het aantal leechers (downloaders). Hoe meer seeders er zijn, hoe sneller je bestand binnen is. Bij een 'ongezonde' torrent kan het dagen duren voordat een bestand binnen is.

BitTorrent clients

Bitport.io
Deze BitTorrent client werkt helemaal in de browser. Je hoeft er niets voor te installeren, alleen een account aan te maken. De downloads worden opgeslagen op de Bitport servers in Tsjechië, en als je bestand compleet is download je het in een keer naar je computer. Bitport.io is handig voor mensen die weinig downloaden, of BitTorrent willen uitproberen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisaccount met 1 GB opslag en 1 torrent per dag, daarboven betaald abonnement.

Tribler
BitTorrent programma van de TU Delft, dat niet gebruik maakt van torrent sites: je download direct bij andere gebruikers. Deze manier van downloaden is niet te stoppen: het gaat door als torrent websites uit de lucht worden gehaald.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

qBittorrent
Kleine, snelle BitTorrent client. Je kunt torrents zoeken, meerdere torrents tegelijk downloaden en torrents maken. qBittorrent werkt op de achtergrond: het gebruikt zo min mogelijk geheugen en processorkracht.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Transmission - compacte BitTorrent client voor de Mac.
Platform: Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.