TAR.GZ uitpakken

tar gz uitpakken
Een TAR.GZ bestand is een TAR bestand dat gecomprimeerd is met een GZIP commando. Deze methode wordt veel gebruikt op Linux computers om meerdere bestanden te bundelen in één compact bestand. Een TAR.GZ bestand wordt ook een 'tarball' genoemd.


TAR.GZ uitpakken onder Linux

Ga naar de Terminal (meestal via Applications > Accessories > Terminal) en typ in:
tar -zxvf mijnbestand.tar.gz

Inhoud van een TAR.GZ bekijken onder Linux

Open de Terminal en typ in:
tar -tzvf mijnbestand.tar.gz

TAR.GZ uitpakken met een UNZIP programma

7-Zip
Uitstekend programma voor het in- en uitpakken van bestanden. 7-Zip installeert zich in de Verkenner van Windows, zodat je met de rechtermuisknop bestanden kunt inpakken of uitpakken. 7-zip kan TAR.GZ en zeer veel bestandsformaten aan, en kan archieven zonodig beveiligen met sterke encryptie.
Platform: Windows (alle versies), Linux. Voor Mac OS zijn er onofficiële versies beschikbaar.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

B1 Online Archiver
Website om gezipte bestanden direct online uit te pakken. Je kunt hier - zonder registratie - een TAR.GZ - bestand uploaden. Het TAR.GZ bestand wordt uitgepakt als een TAR-bestand. Dit kun je weer uploaden en laten uitpakken, waarna een lijst te zien is met de bestanden die het bevat. Vervolgens kun je een preview van de inhoud van de bestanden zien, en downloaden wat je nodig hebt.
Platform: Online, Windows (alle versies), Mac, Linux, Android.
Taal: Engels.
Maximale bestandgrootte: 200 MB.

PeaZip
Goed compressie programma met veel mogelijkheden. Naast het uitpakken van TAR.GZ - en vele andere gecomprimeerde bestanden - kan dit programma ook archieven maken, samenvoegen, splitsen en vergelijken.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.