Schijf defragmenteren

schijf defragmenteren
Regelmatig defragmenteren zorgt ervoor dat een harde schijf beter is ingedeeld, en sneller werkt. Omdat programma's na defragmentatie minder plaats innemen kan het ook ruimte opleveren.
Kijk voor het vrijmaken van schijfruimte op PC's op: Harde schijf opruimen


Automatische defragmentatie in Windows
In Windows 10, 8, 7 en Vista is het niet meer nodig om de harde schijf zelf te defragmenteren: dit gebeurt automatisch. Standaard wordt het defragmenteren - in Windows 10 heet het optimaliseren - één maal per week uitgevoerd. Je merkt hier weinig van.

Traditionele harde schijven en SSD-drives
Alleen traditionele harde schijven moeten regelmatig gedefragmenteerd worden. Solid State Drives (SSD) zijn harde schijven zonder bewegende onderdelen: de data hierop kunnen - ook als ze verspreid zijn opgeslagen - snel afgelezen kunnen worden. Windows herkent SSD-schijven en zal ze niet automatisch defragmenteren, maar alleen als het echt nodig is.

Defragmentatie van de harde schijf van een Mac
Het besturingssysteem OS X maakt gebruik van Hot File Adaptive Clustering, een methode om veelgebruikte bestanden te verplaatsen naar plaatsen op de harde schijf die het snelst benaderd kunnen worden. Ook controleert OS X bestanden bij het openen, en verplaatst en groepeert bestanden die gefragmenteerd zijn. Hierdoor is het niet nodig om de harde schijf regelmatig te defragmenteren.

Controleren van defragmentatie in Windows

Defragmenteren in Windows 10:
  1. Ga naar Start en typ in: defrag.
  2. Er opent een venster waarin de status van de defragmentatie wordt getoond.

Defragmenteren in Windows 8:
  1. Klik in het blokjesscherm op Configuratiescherm.
  2. Klik op Systeem en beveiliging.
  3. Klik bij Systeembeheer op De stations defragmenteren en optimaliseren.

Defragmenteren in Windows 7 en Vista:
Ga naar: Start - Alle programma's - Bureau-accessoires - Systeemwerkset - Schijfdefragmentatie.