Werelderfgoed online

werelderfgoed online
Voor een bezoek aan de Sixtijnse kapel, de grotten van Lascaux of de tempels van Angkor Wat hoef je niet uit je stoel te komen. Deze virtuele tours brengen kunst en geschiedenis bij je thuis.

Het Achterhuis Online
Multimedia presentatie over Anne Frank, waarbij je het achterhuis virtueel kunt bezoeken. De ruimtes zijn voorzien van informatie en fragmenten uit Anne's dagboek.

Art Project
Bezoek de collecties van beroemde musea, zoals de Hermitage in St.Peterburg, het Uffizi in Florence, het Thyssen museum in Madrid, MoMA in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam. Je kan diep inzoomen op de schilderijen en rondwandelen door museumzalen.

The birth of the Eiffel Tower
Mooie presentatie van Google over het ontwerp en de bouw van de Eiffeltoren in Parijs. Inclusief een 360° panorama vanaf de top.

Bruegel unseen masterpieces
360° presentatie over het schilderij 'Val der opstandige engelen' van Pieter Bruegel de Oude.

Closer to Van Eyck
De kleinste details én infraroodbeelden van het Lam Gods van de gebroeders uit 1432. Het originele altaarstuk bevindt zich in de Sint-Baafskathedraal in Gent.

DailyArt (iOS) | DailyArt (Android)
Deze app stuurt elke dag een foto van een klassiek kunstwerk, met een beschrijving. Een leuke manier om dagelijks je kennis te vergroten.

Google Arts & Culture
Portal voor online tentoonstellingen van musea en archieven uit de hele wereld. Je kunt hier bladeren door een culturele schatkamer met prachtige presentaties over kunst, archeologie, geschiedenis en natuurwetenschappen. De foto's zijn vaak in hoge resolutie: je kunt inzoomen om de kleinste details te ontdekken.

Google Streetview Treks
Interessante presentaties van Google Streetview over beroemde cultuur- en natuurschatten zoals de stad Petra in Jordanië, de piramiden van Gizeh, Mount Fuji in Japan en de Burj Khalifa in Dubai.

Google World Wonders
Prachtige website om monumenten van de UNESCO Werelderfgoedlijst te bekijken met Google Streetview. Je kan 'rondlopen', inzoomen en de omgeving van verschillende kanten bekijken. Verder is er volop informatie te vinden en foto's en video's van de locaties. Te zien zijn o.a: Pompeii, Stonehenge, de molens van Kinderdijk, tempels in Kyoto en de historische centra van Florence, Siena en San Gimignano. De locaties zijn ook te vinden via Google Streetview Special Collection.

Ghost orchestra in de Notre Dame
Virtual reality opname van een concert van Jules Massenet in de Notre Dame, ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van de Parijse kathedraal. Het geluid is aangepast aan je positie en kijkrichting, zodat je de muziek ervaart zoals ze in de ruimte klinkt.

Lascaux
Een virtueel bezoek aan de grotten van Lascaux in Frankrijk.

NASA Ultra Dev Video
Prachtige opnamen van de aarde vanuit de ruimte, de zon, de maan, Jupiter en andere space-onderwerpen in hoge resolutie.

De Sixtijnse kapel
Een spectaculaire inkijk in de Sixtijnse kapel in Rome, met fresco's van Michelangelo. Klik op + om in te zoomen.

Rome Reborn
Een tour door antiek Rome, waarbij je door een 3D reconstructie vliegt. Deze video biedt een spectaculaire impressie van de oude stad, met o.a. het Circus Maximus, de boog van Constantijn en het Forum Romanum.

Het Louvre
In deze virtuele tour kun je de Egyptische afdeling bezoeken, en de afdeling met de geschiedenis van het Louvre. Je kan door de zalen bewegen en voorwerpen aanklikken voor meer informatie (Frans of Engelstalig). Ook de kaart linksonder is te gebruiken om naar een andere zaal te gaan.

Rijksmuseum
Meer dan 250.000 werken uit de collectie van het Rijksmuseum zijn online te zien in hoge resolutie. Je kan de afbeeldingen ook downloaden, bewerken en bestellen als poster.

Sint-Pietersbasiliek
Zeer gedetailleerde 360° panorama's van verschillende delen van de Sint-Pieter in Rome. Klik op + om in te zoomen.

Smithsonian National Museum of Natural History
Virtuele tour van één van de grootste natuurhistorische musea ter wereld, met o.a. fossielen, mineralen, flora en fauna. Tijdelijke tentoonstellingen zijn hier blijvend te bezoeken.

Web Gallery of Art
Enorme database met foto's van Europese kunst van de 11e t/m 19e eeuw, waaronder schilderijen, beelden, wandkleden en keramiek. De navigatie is niet heel handig, maar van elke bekende kunstenaar is hier werk aanwezig en de foto's zijn op een flink formaat.

Woudagemaal 360° (Android) | Woudagemaal 360° (iOS)
Prachtige virtuele tour van het Woudagemaal in Lemmer (UNESCO Werelderfgoed) waarbij je het gemaal in werking ziet. Tik op de aangegeven zônes in beeld om - bijvoorbeeld - de werking van de stoomketel te zien.