Time management met de Pomodoro techniek

time management tools
De Pomodoro techniek helpt je om je tijd efficiënter te besteden, door taken in blokjes te verdelen. Voor deze time management methode zijn handige time management timers beschikbaar.De Pomodoro techniek is een time management methode die je helpt je tijd efficiënter te besteden. Door het opdelen van je beschikbare tijd in blokken, waarna je steeds een korte pauze neemt, is het makkelijker om je focus vast te houden. Bovendien maakt deze techniek je bewust van hoeveel tijd je activiteiten kosten.

Kijk voor meer apps om werk gedaan te krijgen op: Tools voor productiviteit

Maar wat heeft dit nu te maken met een pomodoro, het Italiaanse woord voor 'tomaat'? Het antwoord op die vraag is een kookwekker in de vorm van een tomaat. Die werd gebruikt door de bedenker van de Pomodoro techniek, Francisco Cirillo, toen hij begon met het opdelen van zijn tijd in blokken. Hij zette de kookwekker op 25 minuten en ging aan de slag, en dat bleek zo goed te werken dat hij zijn techniek naar deze kookwekker vernoemde.

Hoe werkt het precies?
De kern van de Pomodoro techniek is het opdelen van je tijd in blokken van 25 minuten. Een blok wordt een 'pomodoro' genoemd. Nadat je je gedurende deze pomodoro helemaal op je werk hebt geconcentreerd, doe je 5 minuten lang iets anders. Daarna start je weer een nieuwe pomodoro en herhaal je het proces. Na vier pomodoro's neem je een langere pauze.

De Pomodoro techniek werkt het best wanneer je je pomodoro's van tevoren voorbereidt. Voor je begint met werken, maak je een lijst van wat je gedaan wilt krijgen. Vervolgens schat je het aantal pomodoro's dat je daarvoor nodig denkt te hebben. Ook wordt het aangeraden om je pomodoro's een kop en een staart te geven: stort je niet halsoverkop in het werk zodra de timer loopt, maar bedenk even wat je in de komende 25 minuten precies wilt gaan doen. De laatste minuten van je pomodoro bekijk je in hoeverre dat is gelukt en of je je planning wellicht moet bijstellen.

Het Pomodoro imperium
De Pomodoro techniek is uitgegroeid tot een wereldwijd bekende timemanagement methode met een uitgebreide website: The Pomodoro Technique. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt en kun je zelfs een boek bestellen of downloaden met nóg meer tips en trucs. Met de informatie en gratis hulpmiddelen op de website kun je echter ook al een heel eind komen.

Pomodoro apps

Je kunt natuurlijk gewoon een kookwekker op je bureau zetten, al dan niet in de vorm van een tomaat. Maar er zijn ook verschillende digitale tools te vinden die je helpen de Pomodoro techniek optimaal voor je te laten werken. Alle tools zijn gratis of hebben een goede gratis basisversie.

Focus Keeper Free
Deze online Pomodoro app voor de iPhone heeft het uiterlijk van een kookwekker. Net als bij een echte kookwekker kun je de tijd instellen door te draaien. De app heeft uitgebreide mogelijkheden; je kunt je timer customizen zoals je dat zelft het prettigst vindt. Je kunt zelfs muziek uit je eigen collectie kiezen om te laten klinken als je pomodoro voorbij is. Ook houdt de app statistieken bij, zodat je je eigen productiviteit kunt volgen.
Platform: iOS.
Taal: Engels.

Marinara Timer
Op deze website vind je verschillende Pomodoro timers, die je kunt aanpassen naar jouw wensen. Je kunt deze timers starten in je browser; je hoeft dus niets te downloaden. De timers zijn geïnspireerd op de Pomodoro techniek, maar gemaakt om aan te sluiten bij individuele workflows. De makers zijn van mening dat de Pomodoro techniek te rigide is om bij iedereen aan te sluiten en willen op deze manier de mogelijkheid bieden om meer vrijheid in te bouwen.
Platform: Online.
Taal: Engels.

PomoDone
PomoDone is een programmaatje voor Mac, Windows en Linux. Het heeft ook een webversie. PomoDone heeft alle features die de andere Pomodoro wekkers ook hebben, met één belangrijke extra: je kunt PomoDone synchroniseren met andere productiviteitstools, zoals Wunderlist, Evernote en Trello. Zo kun je van de taken op je to-do-list meteen pomodoro's maken. De lengte van de pomodoro kun je per taak instellen.
Kijk voor meer informatie over productiviteitstools op: Tools voor productiviteit
Platform: Windows, Mac, Linux, Online.
Taal: Engels.

Pomodoro Clock
Pomodoro Clock is een plugin voor Google Chrome. Dit is vooral handig wanneer je in deze browser aan het werk bent. Wanneer je de timer aanzet, begint er automatisch een pomodoro van 25 minuten. De tijd van de pauzes kun je zelf instellen: je kunt kiezen uit 5, 10 of 15 minuten. Je wordt gewaarschuwd met een geluid wanneer de tijd om is.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.

TomatoTimer
Deze minimalistische website biedt je de Pomodoro methode zonder verdere afleiding. Je kunt kiezen voor een pomodoro, een korte pauze of een lange pauze. Behalve het volume en het geluidje dat je te horen krijgt als de tijd om is, kun je niets instellen. Dat maakt de Tomato Timer misschien wat kaal, maar zo kun je in elk geval meteen aan de slag.
Platform: Online.
Taal: Engels.