Online woordenboek Nederlands

online woordenboek
Een online woordenboek Nederlands is een onmisbaar hulpmiddel. Deze woordenboeken hebben veel te bieden, zoals de officiële woordenlijst (het Groene boekje), van Dale Online, Vlaamse woorden, puzzelwoorden, synoniemen, SMS-taal, spreekwoorden en etymologie.

Nederlands woordenboek

Woordenlijst Nederlandse Taal
De woordenlijst Nederlandse taal is ook bekend als het Groene Boekje. Bij twijfel over de juiste spelling van een woord kun je hier de officiële spelling opzoeken (vastgelegd door de Taalunie). De lijst bevat alleen woorden, zonder verdere uitleg. Hoe spel je Azerbeidzjan en Beijing? Hiervoor is er een aparte website: Buitenlandse aardrijkskundige namen

MWB Mijn woordenboek
Deze website biedt verschillende woordenboeken en taalhulpen, waaronder puzzelwoorden, dialecten, rijmwoorden, synoniemen, antoniemen en vervoegingen van werkwoorden.

Puzzelwoordenboek
Handig woordenboek voor puzzelwoorden: je kunt o.a. zoeken naar synoniemen en namen (zoals aardrijkskundige namen) en oplossingen vinden van anagrammen en cryptische omschrijvingen. Of zoek op "woordpatroon": typ puntjes op de plaats van de missende letters, en je krijgt een lijst met passende woorden.

SMS taal
Woordenlijsten en uitleg over de 'breezertaal' met o.a. sms-letterwoorden, sms-smileys en shordjes: verkorte woorden, zoals g1 = geen.

Synoniemen.net
Website voor synoniemen: woorden die - ongeveer - hetzelfde betekenen. Je kunt direct zoeken op woorden en de verbanden tussen verschillende woorden bekijken in een grafische weergave.

Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands
Online basis woordenboek dat de betekenis van Nederlandse woorden geeft. Ook het geslacht van woorden, meervoud en werkwoordsvormen worden vermeld. Dit woordenboek is een 'uitgeklede' versie van de Dikke Van Dale.
Het Van Dale pocketwoordenboek is ook verkrijgbaar als app voor Android en iPhone en iPad.

Van Dale Rijmwoordenboek
Het online rijmwoordenboek van Van Dale is een hulpmiddel bij het schrijven van gedichten. Er wordt gezocht op uitspraak van woorden, dus 'cadeau' rijmt op 'hallo'.

Het Vlaams Woordenboek
Goede website met meer dan 10.000 Vlaamse woorden, termen en uitspraken: woorden die bekend zijn in Vlaanderen, maar niet tot de Nederlandse standaardtaal worden gerekend. Naast een beschrijving worden er vaak ook voorbeelden gegeven en zijn er verwijzingen naar verwante woorden.

Historische woordenboeken

Etymologiebank.nl
Uitstekende website voor etymologische informatie - de herkomst van woorden - uit verschillende woordenboeken. Je kunt direct woorden opzoeken, waarna de informatie uit verschillende bronnen wordt getoond.

Historische woordenboeken op internet
Deze website van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie biedt een aantal historische woordenboeken. Je kunt zoeken naar woorden in o.a. Oudnederlands en Middelnederlands.

Spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden
Nederlands standaardwerk uit 1923 met uitgebreide uitleg over de betekenis, herkomst en gebruik van spreekwoorden.