Gratis games

gratis games

De beste webadressen voor online casual games en multiplayer shooters, strategy en role playing games. In elk genre zijn er goede, gratis games te vinden op internet.

Online Flash spelletjes

Funnygames | Leukste spellen | Spelletjes | 1001 Spelletjes
Websites met spelletjes in categorieën: avontuur, sport, denk, puzzel, vechten, etc. De spelletjes zijn allemaal snel te spelen, maar lang niet allemaal simpel. De websites zijn vergelijkbaar, de een heeft wat meer reclame dan de andere.

The Casual Collective - Goed gemaakte spellen, waaronder Tower Defense games.

Jojo.net - Breed aanbod van kortdurende actie-, puzzel-, race- en strategiespelletjes.

Miniclip - Zeer grote website voor kleine spelletjes.

Nitrome - Originele spelletjes met een gaaf design.

New Grounds - Ook excentrieke, bizarre games.

Orisinal - Website zonder poespas met simpele, grappige spelletjes.

Kongregate - Website voor alternatieve Flash games.

Casual Gameplay
Spelletjes die net even anders zijn. Avonturen, puzzels en andere originele spellen, vaak fraai ontworpen en geestig. De site heeft leuke beschrijvingen, regelmatig nieuwe toevoegingen en geeft tips en spoilers.

BBC History Games
Spellen en quizzes over geschiedenis en archeologie: bouw een Vikingschip, speel de slag bij Waterloo, of kleed een Romeinse gladiator aan.

Freeware schietspellen

Deze First Person Shooters zijn gratis te downloaden. Ze kunnen alleen worden gespeeld, en vaak ook online met anderen.

Alien Arena
Quake kloon in een jaren '50 science-fiction setting. Er zijn veel maps, en verschillende speltypen.

America's Army
Realistisch oorlogsspel, gemaakt door de Amerikaanse regering. Ziet er goed uit, en wordt wereldwijd online gespeeld.

Assault Cube
Realistisch teamspel, gebaseerd op Cube. Klein Open Source programma, dat ook speelbaar is over een inbel internetverbinding.

Counter-Strike 2D
Een 2D freeware kloon van de populaire shooter Counter-Strike met leuke extra wapens.

Quake Live
Deze klassieke shooter is nu grotendeels speelbaar in de browser. Er moet nog wel een klein bestand gedownload worden, maar daarna kun je je fullscreen uitleven in meer dan 30 arena's.

Sauerbraten (Cube 2)
Quake-achtige shooter met veel mogelijkheden om levels te editen. Je kan ook online maps maken, samen met anderen.

Teeworlds
2-D shooter met een ouderwetse arcade-look. De gameplay en wapens zijn modern: dit Open Source spel is uitgekomen in 2007, en nog flink in ontwikkeling.

War§ow
Snelle Quake variant met opgevoerde graphics, en veel sprongen en bewegingen.

Strategie

Battle for Wesnoth
Strategiespel dat zich afspeelt in een fantasiewereld met elven, mensen, dwergen, zombies en draken. Wesnoth is een goed, tactisch spel met matige 2D graphics. Er zijn oefenscenario's voor beginners en gevorderden. Dit is een Open Source spel.

Eve Online
Multiplayer space-spel dat al zeer lang bestaat en enorm is uitgegroeid. Je kan o.a. missies en taken uitvoeren, vechten, bouwen, handelen of je bezig houden met piraterij. Eve Online is een zeer complex spel, maar er zijn goede tutorials beschikbaar.

Freeciv
Dit is een gratis multiplayer versie van Civilization, het strategiespel waarin je een prehistorisch dorp laat uitgroeien tot een wereldmacht met atoombom en ruimtevaart.

Ikariam
Simulatiespel waarin je een stad bouwt in de tijd van Oude Grieken. Het doet denken aan het spel Civilization: grondstoffen verzamelen, handel drijven en oorlog voeren. Om verder te komen in het spel is het nodig om allianties aan te gaan. Ikariam werkt in de browser: je hoeft er niets voor te installeren.

Kapi Regnum
Kapi Regnum speelt zich af in de Middeleeuwen: je kan producten maken en verkopen, huizen en dorpen bouwen, personeel inhuren en handel drijven. Het draait om economie: er wordt niet gevochten. Kapi Regnum werkt in de browser: je hoeft niets te installeren.

Moonbase Alpha
Spel van NASA waarin je een astronaut bent in een basis op de maan. Na een meteoriet inslag is de zuurstoftoevoer beschadigd, en moet je hard aan de slag om te overleven. Moonbase Alpha kan alleen worden gespeeld, of met een team.

Tribal Wars
Dit spel wordt direct in de browser gespeeld: je hoeft er niets voor te installeren. Het speelt zich af in de Middeleeuwen: je bouwt een dorp en verdedigt het tegen aanvallers. Er zijn ook betaalde abonnementen met meer opties.

Travian
Dit spel werkt geheel in de browser. Het werkt ook op mobiele telefoons (met Java). Travian is een real-time strategiespel waarin je Romein, Germaan of Gallier bent. Je bouwt een dorp, en kan andere dorpen gaan veroveren. Om iets te bereiken moet je allianties sluiten met anderen. Spelen is gratis, er zijn ook betaalde abonnementen.

Role Playing Games (RPG)

Anarchy Online
RPG game in een Science Fiction wereld. De graphics en karakters zijn erg sterk. Anarchy Online is sinds 2001 online, en heeft een grote spelers community. Het is grotendeels gratis (er zijn extra delen voor houders van een betaald abonnement).

Eternal Lands
Open Source spel dat zich afspeelt in een middeleeuwse fantasiewereld met historische elementen, magie en goden. Je kiest een karakter, dat je ontwikkelt in het spel. Het spelen van dit RPG game is gratis, er zijn wel betaalde opties.

Project Zomboid
Alternatief post-apocalyptisch game, waarin je - tevergeefs - probeert te overleven in een sfeervolle, desolate wereld vol levensgevaarlijke zombies en naargeestige geluiden.

Rakion
Actiespel met heftige zwaardgevechten. Rakion wordt gespeeld in een omgeving met een beperkt aantal spelers. Je speelt in teams, en kan punten verdienen om je karakter sterker te maken en items te verdienen.

Requiem: Bloodymare
Multiplayer horrorspel voor volwassenen, dat zich afspeelt in een postapocalyptische wereld met monsters. Requiem is grimmig en bloederig. Het spel is gratis, er zijn wel betaalde opties.

Runescape
Populair spel dat zich afspeelt in een middeleeuwse fantasiewereld. Je kan verder komen door je vaardigheden te vergroten en opdrachten te doen, zoals monsters doden of puzzels oplossen. Er zijn veel activiteiten, o.a. boogschieten, vissen, smeden, koken en runen maken. Runescape kan gratis worden gespeeld. Er is ook een betaalde, uitgebreidere versie.

Runes of Magic
Dit multiplayer game lijkt sterk op World of Warcraft. Er is keuze uit vele karakters en scenario's. Je kan ook spelen zonder vechten, en vaardigheden leren. Runes of Magic heeft uitstekende graphics.

The Universal
Dit is een heel ander soort RPG: je bezoekt werelden, die gebouwd en bevolkt worden door andere spelers. Iedere wereld is verschillend en heeft eigen wetten en speelmogelijkheden: bijvoorbeeld racen, jagen, hondengevechten, bouwen, chatten. The Universal is niet commercieel, het wordt door spelers onderhouden.