Foto DVD maken in Windows 8 en 7

slideshow maken
Met Windows Movie Maker maak je gemakkelijk een beeldvullende slideshow van je foto's met muziek. Deze kun je zelf op een DVD branden om af te spelen op de TV. In deze handleiding voor Windows 8 en 7 wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit aanpakt met gratis software.Windows 10?
Gebruikers van Windows 10 kunnen een beeldvullende slideshow maken met de Windows Foto app.
Kijk voor een handleiding op: Foto DVD maken in Windows 10

1. Slideshow maken met Windows Movie Maker in Windows 8

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van Windows Movie Maker. Deze software is niet standaard aanwezig in Windows 8, maar kan gedownload worden als onderdeel van het pakket Windows Essentials bij Microsoft. Je hoeft niet het hele Essentials pakket te installeren. Bij de installatie kun je aangeven dat je zelf de programma's wilt kiezen die geïnstalleerd worden. Kies dan voor Photo Gallery en Movie Maker. In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van Movie Maker versie 2012.

 1. Ga naar Start, en typ je in het zoekveld: Windows Movie.
 2. Open Movie Maker.
 3. Klik op Video of foto toevoegen.
 4. Blader naar je map met foto's, selecteer alle bestanden, en klik op Open.
 5. Ga naar Start en kies een thema bij Thema's voor 1-klikfilms.
 6. Er wordt nu automatisch een slideshow gemaakt. Je kunt eenvoudig foto's verwijderen met Delete, en foto's slepen om de volgorde te veranderen.
 7. Ga naar Start > Titel om de titel te wijzigen.
 8. Andere beeldovergangen zijn te vinden via Animaties.
 9. Beelden sneller of langzamer afspelen? Ga naar Bewerken. Selecteer de foto's en wijzig de Weergaveduur.
 10. Muziek toevoegen? Ga naar Start > Muziek toevoegen en kies muziek van je computer, of van een online muziekdienst.
 11. Voor een voorbeeld klik je op Beeld > Voorbeeld op volledig scherm.
 12. Je kunt de slideshow opslaan op de computer door via File > Film opslaan of Film publiceren. Je kunt daarbij kiezen voor het apparaat of de online opslagdienst waar je de slideshow wil plaatsen.
 13. Opslaan op DVD: sla de slideshow bij File > Film opslaan op in High-Definition. Je kunt de slideshow nu afspelen, delen of op een DVD branden om af te spelen op de TV.

2. De slideshow op een DVD branden

Voor het branden wordt in deze handleiding gebruik gemaakt van het programma DVD Flick. Dit is een Open Source programma dat gratis gedownload kan worden. Uiteraard kan de DVD ook gebrand worden met andere DVD-brand software, als die al aanwezig is op de computer.
 1. Ga naar DVD Flick en klik op Download DVD Flick.
 2. Installeer het programma op de computer. Zorg ervoor dat je het programma op een harde schijf installeert met voldoende vrije schijfruimte.
 3. Open DVD Flick en klik in het menu aan de rechterkant op Add title.
 4. Er opent een venster, waarin je bestanden kunt opzoeken. Een Windows slideshow wordt meestal geplaatst in: Deze PC > Afbeeldingen > Geëxporteerde video's.
 5. Klik in het menu bovenaan op Project settings.
 6. Kies bij Target size de maat van de lege DVD. Dit staat op de DVD vermeld. Accept.
 7. In de balk aan de linkerkant geeft DVD Flick aan hoe vol de schijf wordt. Als de balk rood is past het niet meer op de schijf.
 8. Kijk onderaan het scherm bij Project Destination folder. Hier wordt de map vermeld waarin DVD Flick de tijdelijke DVD-bestanden gaat aanmaken. De harde schijf waarop deze map staat moet veel vrije schijfruimte hebben. De hoeveelheid vrije schijfruimte die nodig is staat onderaan de rechterkolom vermeld bij Harddisk space required.
 9. Klik op Project settings.
 10. Klik op Burning.
 11. Vink aan: Burn project to disk. Bij Drive wordt nu automatisch de DVD-brander geselecteerd.
 12. Plaats de lege, beschrijfbare DVD in de DVD-lade.
 13. Klik op Accept.
 14. Klik op Save project, en geef een naam op.
 15. Sluit andere computerprogramma's die nog open staan.
 16. Klik op Create DVD. DVD Flick gaat nu het videobestand encoderen. Dit kan een poos duren: de voortgang zie je in het venster. Na het encoderen wordt IMGburn gestart: hiermee wordt het aangemaakte bestand op de DVD gebrand. DVD Flick zal aangeven wanneer de DVD gereed is.