Boot delen

boot delen
Een goede oplossing voor iedereen die weleens wil varen, maar geen boot bezit: een boot huren van een particulier. Deze webplatforms fungeren als tussenpersoon tussen booteigenaren en huurders.

AirBNB voor boten
De luxe van een eigen boot is lang niet voor iedereen weggelegd. En tegelijkertijd zullen de meeste eigenaren van een boot moeten toegeven dat hun boot eigenlijk best vaak ongebruikt voor anker ligt. Tel deze feiten bij elkaar op, en het idee van het delen van een boot is geboren. Zo profiteert iedereen: mensen die zelf geen boot hebben, kunnen er toch een gebruiken en de eigenaren houden er een leuk zakcentje aan over.

Verzekering en betaling
Er zijn verschillende diensten die bootbezitters en huurders met elkaar in contact brengen. Deze diensten fungeren als tussenpersoon: ze regelen verzekeringszaken, leiden de betaling in goede banen en controleren soms ook de technische staat van de aangeboden boten. Als er problemen zijn, bieden deze organisaties ondersteuning. Om de betrouwbaarheid te waarborgen, moet je bij de meeste aanbieders een account aanmaken en is er soms de mogelijkheid om een beoordeling achter te laten.

Barqo
Barqo is een Nederlands bedrijf dat booteigenaars en huurders van over de hele wereld met elkaar in contact brengt. Barqo werkt samen met Centraal Beheer Achmea, waardoor je als huurder of verhuurder goed verzekerd bent. Ook controleert Barqo of personen die zich inschrijven wel zijn wie ze zeggen te zijn. Het aanbod van beschikbare boten is erg groot en strekt zich uit over veel verschillende landen, zowel in Europa als daarbuiten. Je kunt een boot huren met of zonder schipper.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en Engels.
Kosten: Inschrijven is gratis voor beide partijen. Het betalen van de huurprijs verloopt via Barqo, waarbij 15% van de huur wordt ingehouden als commissie.

GoBoat
GoBoat is een klein deelplatform voor particuliere verhuurders en huurders van boten. Er zijn verschillende boten te huur, van eenvoudige boten waarvoor geen vaarbewijs nodig is tot grote boten die je alleen met schipper kunt huren. GoBoat regelt zaken als verzekering en onderhoudscontroles, wat voor beide partijen een hoop rompslomp scheelt. De huur kan direct betaald worden via iDeal.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Kosten: Verhuurders betalen een jaarlijks bedrag voor de plaatsing van hun boot.

Tubbber
Tubbber wordt wel vergeleken met Airbnb, maar dan voor boten. Net als Airbnb fungeert Tubbber als tussenpersoon tussen eigenaren en huurders: Tubbber regelt de betalingen, checkt de documenten van de boot en biedt verzekeringen aan in samenwerking met Yacht-Pool. Tubbber is SGR-deelnemer en heeft betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan: zo is het verplicht een account aan te maken voordat je een boot kunt huren of verhuren. Je vindt via Tubbber vooral veel boten binnen Europa, maar ook een aantal daarbuiten.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en andere talen.
Kosten: Tubbber rekent verhuurders 3% commissie over de huurprijs.

We are on a boat
Veel boten hebben ruimte voor meer opvarenden dan alleen de eigenaars. De app We Are On A Boat brengt mensen die een boot bezitten ('captains') in contact met mensen die graag willen meevaren. Een soort carpoolen dus, maar dan op een boot. De nadruk ligt hier op het sociale aspect: een boot delen en in contact komen met anderen. Op basis van je locatie kun je zoeken op boten in de buurt. Dit levert echter weinig op. Het idee is aardig, maar de app lijkt nog niet erg actief gebruikt te worden.
Platform: iOS, Android.
Taal: Engels.
Kosten: Captains kunnen zelf aangeven wat ze graag willen dat opvarenden meebrengen als bedankje.