Boot delen

boot delen
Een goede oplossing voor iedereen die weleens wil varen, maar geen boot bezit: een boot huren van een particulier. Deze webplatforms fungeren als tussenpersoon tussen booteigenaren en huurders.
AirBNB voor boten
De luxe van een eigen boot is lang niet voor iedereen weggelegd. En tegelijkertijd zullen de meeste eigenaren van een boot moeten toegeven dat hun boot eigenlijk best vaak ongebruikt voor anker ligt. Tel deze feiten bij elkaar op, en het idee van het delen van een boot is geboren. Zo profiteert iedereen: mensen die zelf geen boot hebben, kunnen er toch een gebruiken en de eigenaren houden er een leuk zakcentje aan over.

Verzekering en betaling
Er zijn verschillende diensten die bootbezitters en huurders met elkaar in contact brengen. Deze diensten fungeren als tussenpersoon: ze regelen verzekeringszaken, leiden de betaling in goede banen en controleren soms ook de technische staat van de aangeboden boten. Als er problemen zijn, bieden deze organisaties ondersteuning. Om de betrouwbaarheid te waarborgen, moet je bij de meeste aanbieders een account aanmaken en is er soms de mogelijkheid om een beoordeling achter te laten.

Nederlandse platforms voor bootverhuur

Barqo
Barqo is een Nederlands bedrijf dat booteigenaars en huurders van over de hele wereld met elkaar in contact brengt. Barqo werkt samen met Centraal Beheer Achmea, waardoor je als huurder of verhuurder goed verzekerd bent. Ook controleert Barqo of personen die zich inschrijven wel zijn wie ze zeggen te zijn. Het aanbod van beschikbare boten is erg groot en strekt zich uit over veel verschillende landen, zowel in Europa als daarbuiten. Je kunt een boot huren met of zonder schipper.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en Engels.
Kosten: Inschrijven is gratis voor beide partijen. Het betalen van de huurprijs verloopt via Barqo, waarbij 15% van de huur wordt ingehouden als commissie.

Reizen algemeen

GoBoat
GoBoat is een Nederlands deelplatform voor particuliere verhuurders en huurders van boten. Er zijn verschillende boten te huur, van eenvoudige boten waarvoor geen vaarbewijs nodig is tot grote boten die je alleen met schipper kunt huren. GoBoat regelt zaken als verzekering en onderhoudscontroles, wat voor beide partijen een hoop rompslomp scheelt. De huur kan direct betaald worden via iDeal.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Kosten: Verhuurders betalen een jaarlijks bedrag voor de plaatsing van hun boot.

Tubber
Tubber wordt wel vergeleken met Airbnb, maar dan voor boten. Net als Airbnb fungeert Tubber als tussenpersoon tussen eigenaren en huurders: Tubber regelt de betalingen, checkt de documenten van de boot en biedt verzekeringen aan in samenwerking met Yacht-Pool. Tubber is SGR-deelnemer en heeft betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan: zo is het verplicht een account aan te maken voordat je een boot kunt huren of verhuren. Je vindt via Tubber vooral veel boten binnen Europa, maar ook een aantal daarbuiten.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en andere talen.
Kosten: Tubber rekent verhuurders 3% commissie over de huurprijs.

Sport algemeen

We are on a boat | We are on a boat (iOS)
We are on a boat is een marktplaats voor het verhuren en huren van milieuvriendelijke boten: zeilboten en elektrische boten (al dan niet op zonne-energie).
Platform: Online, iOS.
Taal: Engels.
Kosten: We are on a boat rekent verhuurders 14% commissie over de huurprijs.

Internationaal platform voor bootverhuur

Nautal
Dit Spaanse bedrijf brengt booteigenaren en vaarders bij elkaar in ruim 20 landen. Nautal richt zich vooral op de vakantieganger die - bijvoorbeeld - een zeilboot of jacht wil huren aan de Middellandse Zee of op de Caraïben. Nautal houdt ook kantoor in Nederland en beschikt over een telefonische klantenservice om ondersteuning te bieden bij de huurovereenkomst.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Kosten: Inschrijven is gratis voor beide partijen. Het betalen van de huurprijs verloopt via Nautal, waarbij 15% commissie wordt ingehouden.