Batterij bespaartips voor MacBooks

batterij-besparen-macbook
Altijd vervelend: een batterij die snel leegloopt als je onderweg aan het werk bent. Door ongebruikte functies uit te schakelen, en de energiestand te gebruiken kun je de batterijduur aanzienlijk verlengen.
Langer doen met de accu van je mobiel? Check onze batterij bespaartips voor Android en iPhone

Computer algemeen

Ken je batterij

In je MacBook zit een lithium-ionbatterij. Deze gaat na verloop van tijd wat minder presteren. Hier is niets aan te doen. Wel is het goed om te weten dat je dit type batterij prima tussentijds kunt opladen, voordat de batterij helemaal leeg is. Dit is niet slecht voor de levensduur van de batterij. Gebruik je je MacBook een tijd niet, zorg dan dat de batterij halfleeg is. Dus niet helemaal vol en ook niet helemaal leeg.

Let op de temperatuur van de batterij
Zorg ervoor dat de batterij niet te heet of te koud wordt. De accu van een MacBook presteert het best bij een omgevingstemperatuur tussen de 10 en 35 graden Celsius. Laad nooit de accu op terwijl je MacBook in een laptophoes of andere verpakking zit. Door het laden loopt de temperatuur op, wat een negatief effect kan hebben op de prestaties van de batterij.

Maak gebruik van de Energiestand

macbook-energiestand
In het menu Systeemvoorkeuren vind je het submenu Energiestand. Als je in dit menu naar het tabblad Batterij gaat, kun je je MacBook zo instellen dat deze sneller in sluimerstand gaat en het scherm donker maakt wanneer je werkt zonder netstroom, dus alleen op de accu. Ook kun je instellen dat in dit geval automatisch de helderheid van het beeldscherm wordt verlaagd.

Scherm dimmen

macbook-dimmen
Het scherm is een flinke stroomvreter. Door de helderheid hiervan lager te zetten, kun je veel energie besparen. Je doet dit het snelst met de functietoetsen F1 en F2, te herkennen aan het icoontje van een zonnetje.

Ongebruikte functies uitschakelen

macbook wifi uitschakelen
Schakel WiFi uit als je het niet gebruikt
Wanneer je geen WiFi gebruikt, verbruikt het wel stroom als je deze functie aan hebt staan. Zet WiFi dus uit wanneer je er geen gebruik van maakt. Hetzelfde geldt voor Bluetooth. Je schakelt deze functies uit door te klikken op het betreffende icoontje rechtsboven in beeld.

Schakel programma's uit die niet in gebruik zijn
Als je een programma sluit, blijft het vaak nog draaien op de achtergrond. Actieve programma's herken je aan de zwarte stip onder het icoon in de taakbalk, onder in beeld. Kies voor stop in het taakbalkmenu om een programma echt te beëindigen.

Verwijder geheugenapparatuur
Ook een SD-kaartje of USB-apparaat dat je niet gebruikt, verbruikt toch energie. Verwijder deze dingen dus om langer met je batterij te doen.

Advertentie

Software updaten

macbook appstore updates
Apple raadt gebruikers aan om altijd de laatste versie van de software te gebruiken voor optimale batterijprestaties. Je MacBook zal je automatisch vragen om te updaten als er een nieuwe versie is. In de App Store bij Updates kun je controleren of er nog updates voor je klaarstaan.

Extra accu aansluiten

Bij een chronisch tekort aan stroom kun je er over denken om een reserve accu aan te schaffen. Zo'n powerbank verlengt de batterijduur zonder stopcontact, en is niet groter dan een smartphone: handig voor onderweg. Bij de aanschaf van zo'n reserve accu kun je letten op capaciteit (in mAh), oplaadsnelheid en het aantal aansluitingen. Sommige powerbanks zijn zelfs voorzien van een zonnepaneeltje om de accu op te laden met gratis zonne-energie.
Kijk voor deze dit soort 'solar powerbanks' op: Bol.com