Nieuws volgen

nieuws op internet
Hoe houd je de laatste ontwikkelingen bij via internet? Overzicht van de handigste websites en tools voor het volgen, bewaren en monitoren van Twitter, blogs en andere nieuwsmedia op internet.

Twitter bijhouden

Tweetdeck
Tweetdeck is een handig programma om meerdere Twitter tijdlijnen te volgen in één scherm. Je kunt hiermee gemakkelijk veel accounts monitoren, en doorzoeken op bepaalde trefwoorden of hashtags. Het is ook mogelijk om te zoeken naar tweets die verstuurd zijn vanaf een bepaalde locatie (als de Twitteraar zijn of haar locatie aan heeft staan).
Platform: Online, Chrome extensie, Mac.
Registreren: Ja, met een Twitter account.

Artikelen opslaan om later te lezen

  In de Chrome browser voor iPhone en iPad:
 1. Open Chrome, en ga naar het artikel dat je wil opslaan.
 2. Tik rechtsboven op de puntjes en kies Delen > Later lezen.
 3. De pagina wordt opgeslagen, en is ook offline te lezen. Je kunt de pagina terugvinden via Leeslijst. Opgeslagen pagina's worden op volgorde in een lijst geplaatst.
 4. Je kunt een opgeslagen pagina verwijderen door onderaan de leeslijst op Bewerken te drukken. Je kunt dan artikelen markeren als gelezen, en verwijderen.
  In de Chrome browser voor Android:
 1. Open Chrome, en ga naar het artikel dat je wil opslaan.
 2. Tik in de adresbalk op het download-icoon.
 3. De pagina wordt opgeslagen, en is ook offline te lezen. Je kunt de pagina terugvinden via de opties (puntjes-icoon) > Downloads. Opgeslagen pagina's worden op volgorde in een lijst geplaatst.
 4. Je kunt een opgeslagen pagina verwijderen door er lang op te drukken, er verschijnt dan een prullenbak.
Instapaper
Instapaper is een dienst waarmee je artikelen op internet opslaat om later te bekijken. Het werkt met een extra knop in de browser: Read Later. Op de Instapaper website wordt een lijst aangemaakt met de opgeslagen pagina's. Via de knop text wordt alleen de tekst van een pagina weergegeven: prettig leesbaar. Instapaper heeft ook apps voor iPhone en iPad.
Platform: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari.
Registreren: Ja.

Pocket
Pocket slaat artikelen en video's op in een overzichtelijke lijst, die je kunt benaderen vanaf elke computer en mobiel. Opslaan werkt met een knop in de browser, of via apps waarin Pocket is ingebouwd. Je kunt ook zelf artikelen naar Pocket e-mailen. De opgeslagen items kunnen ook offline worden bekeken.
Platform: Online, e-mail, Android, iOS.
Registreren: Ja.

RSS readers

rssEen RSS-lezer haalt nieuwe berichten van websites op, en toont ze direct in je browser. Je hoeft dan geen sites meer af te lopen: het nieuws komt naar je toe. Als je de RSS-pagina instelt als startpagina zit je altijd bovenop het nieuws. Uiteraard stel je zelf in welke nieuwsbronnen - en sociale media - er in jouw persoonlijke newsfeed verschijnen.

Commafeed
Overzichtelijke online RSS-reader met een eenvoudige, sobere opmaak. Het toevoegen en verwijderen van websites met feeds is zeer gemakkelijk. Commafeed heeft een met feeds gevulde demo die je kunt uitproberen voordat je een account aanmaakt.

Flow Reader
Flow Reader combineert berichten op sociale media en van nieuwsmedia in één newsfeed, die je kunt sorteren en indelen op categorie. Interessante pagina's kunnen worden opgeslagen om later te lezen.

Good News
Moderne, complete RSS-lezer die geen onderscheid maakt tussen feeds, websites en sociale netwerken: alle nieuwe berichten op de gekozen kanalen worden overzichtelijk gepresenteerd. Je kunt kiezen uit 12 verschillende layout stijlen.

Go Read
Online RSS-lezer die gebaseerd is op de vroegere Google Reader. De opmaak is strak en sober, en je kunt gemakkelijk door de nieuwe artikelen bladeren. Uiteraard kies je zelf de websites waarvan je de RSS-feed volgt.

Netvibes
Netvibes is een slimme startpagina, die je zelf kunt inrichten met RSS feeds en handige onderdelen, zoals kalenders, weer, mail en zoeken. Het werkt uitstekend, en ziet er strak uit. Netvibes is er ook in het Nederlands. Registreren is eenvoudig.
  Toevoegen van een RSS feed aan Netvibes
 1. Open Netvibes, en klik op de button + Toevoegen.
 2. Klik op Reading app.
 3. Geef het webadres op van de site waarvan je de feed wil toevoegen. Netvibes zal nu zelf de feed opzoeken. Je kunt ook het exacte adres van de feed opzoeken en in het venster plakken.
 4. Netvibes laat een voorbeeld zien.
 5. Na bevestiging wordt de feed in een blok op de pagina geplaatst.

Websites en berichten monitoren

Deze diensten maken het mogelijk om heel gericht op de hoogte te blijven van nieuws rond bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld door een bericht te laten sturen als er een bepaald trefwoord voorbij komt op Google, of bij een bepaalde beurskoers. Je kunt ook regelen dat je een melding ontvangt als een website is bijgewerkt.

Google Alerts
Met deze dienst kun je veranderingen bijhouden in de zoekresultaten van Google. Bijvoorbeeld om op de hoogte te blijven van een nieuwsgebeurtenis, bedrijf, sportclub, persoon of festival. Je geeft zelf zoektermen op, waarbij je dezelfde mogelijkheden hebt als in Google, zoals zoeken op combinaties van woorden. Ook geef je aan waar Google kijkt: in nieuws, webpagina's, discussiegroepen of alles. Je kunt meerdere alerts aanmaken, en ze zijn gemakkelijk aan te passen en te verwijderen. De resultaten worden naar een e-mailadres gestuurd of naar een RSS-feed.
Taal: Nederlands.
Registreren: Google-account nodig.
Gratis: Ja.

IFTTT
Innovatieve dienst om allerlei taken te automatiseren, die ook geschikt is om jezelf nieuwsberichten te laten sturen. Bijvoorbeeld: stuur me een pushbericht bij een bepaalde beurskoers. Of: ontvang wekelijks per e-mail een selectie van artikelen uit de New York Times. IFTTT is op het eerste gezicht niet eenvoudig, maar biedt zeer veel mogelijkheden.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Microsoft Flow
Flow is de tegenhanger van IFTTT van Microsoft. Deze dienst is in de eerste plaats gericht op het automatiseren van terugkerende taken - met name in Microsoft software - maar je kunt ook acties koppelen aan (nieuws)berichten. Bijvoorbeeld: opslaan van Tweets met een bepaalde hashtag of trefwoord, of een melding krijgen van een update van een bepaald blog, Facebook- of YouTube account.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde versie met meer opties.

Visualping
Extensie voor de Chrome browser die wijzigingen volgt op websites die je zelf opgeeft. Je ontvangt een mail als er een update is. Zowel een hele pagina, of een bepaald gedeelte dat je zelf aangeeft, kan gemonitord worden.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

WatchThatPage.com
Deze dienst volgt wijzigingen op webpagina's, en stuurt ze direct naar je e-mail adres. Alles is zelf in te stellen: je geeft webpagina's op, eventuele trefwoorden en het aantal mails dat je wil ontvangen.
Taal: Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.