Bladwijzers synchroniseren

bookmarks organiseren
Het is handig om op elke computer en mobiel de beschikking te hebben over dezelfde bladwijzers. Hiervoor kun je gebruik maken van Google Chrome, of een dienst die je favorieten opslaat op internet.

Bladwijzers synchroniseren met Google

Chrome
De Chrome browser van Google maakt het mogelijk om toegang te hebben tot dezelfde bladwijzers op verschillende apparaten: computers, tablets of smartphones. Daarvoor moet je de Chrome browser installeren op je apparaten. Als je ingelogd bent bij Chrome - via een Google account - worden de bladwijzers automatisch opgeslagen en gesynchroniseerd. Ze zijn dan overal beschikbaar, evenals je surfgeschiedenis en instellingen. Dit is ook handig bij het overstappen op een nieuw apparaat. Je hoeft geen bladwijzers meer te exporteren en te importeren; alles is direct beschikbaar zodra je je Google-account inschakelt.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja. Google account nodig.
Gratis: Ja.

Freezetab
Deze plugin voor de Chrome browser biedt een alternatief voor het bewaren van bladwijzers: opslaan van al je open tabbladen op datum. Dit is handig als je haast hebt, of er een hekel aan hebt om bladwijzers stuk voor stuk in mappen te bewaren: Freezetab bewaart in één keer alle tabbladen met een datum erbij, zodat je ze later via een kalender weer terug kunt vinden.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Bladwijzers opslaan op internet

Bladwijzers kunnen ook bij een online dienst worden opgeslagen. Je kunt erheen gaan op op elk apparaat met een internetverbinding, en bent niet afhankelijk van de Chrome browser (en je Google-account). Het opslaan van bladwijzers bij zo'n webdienst vergt wel meer inspanning dan opslaan in je browser.
Kijk voor meer van dit soort diensten op: Startpagina maken

Netvibes
Bij deze dienst kun je een persoonlijk dashboard aanmaken: een slimme startpagina op internet. Je kunt hierop inloggen vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Op je dashboard kun je blokken met links (bladwijzers) aanmaken, feeds, zoekboxen en widgets. Netvibes heeft een overzichtelijke indeling met tabbladen, en is zeer flexibel.
Om een blok met links toe te voegen aan Netvibes kies je + Toevoegen > Essential apps > Link module.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.

Symbaloo
Symbaloo is een mooie dienst om een persoonlijke startpagina aan te maken met een indeling in blokjes. Je kunt hier je eigen bladwijzers opslaan, organiseren via tabbladen en feeds toevoegen.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.

Pinterest | Pinterest (Android)| Pinterest (iOS)
Bij deze dienst kun je foto's of video's van websites op een eigen pagina zetten: pinnen. Zo maak je visuele bookmarks om inspiratie op te doen voor - bijvoorbeeld - huisinrichting, mode, hobby's of reizen. Er wordt automatisch een link gemaakt naar de oorspronkelijke websites. Pinterest maakt het mogelijk om openbare of privé-pagina's aan te maken, en pagina's te delen met anderen.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.