Software installeren

domeinnaam verhuizen
Handleiding voor het installeren van software op Windows computers.
N.B: je moet Administrator zijn op de computer om software te kunnen installeren.

Software installeren vanaf een CD

 1. Sluit alle programma's af, en plaats de CD in de CD-speler.

 2. Gewoonlijk start de installatie vanzelf. Soms verschijnt er een menu, waarin je kunt kiezen om de installatie te starten.

 3. Tijdens het installeren wordt aangegeven waar het programma op de computer wordt gezet. Bijvoorbeeld: C:\Program Files\Programma.
  Vaak kun je dit wijzigen: klik op Bladeren en wijs een andere map aan.
  Als je een Windows computer hebt met een C en een D-schijf hebt kun je nieuwe programma's beter op de D-schijf installeren. Dan raakt de C-schijf minder snel vol.

 4. Het programma kijkt zelf of er genoeg schijfruimte is. Soms wordt gevraagd of je het programma Typical of Custom wilt installeren. Kies voor Typical als je het programma niet kent. Het wordt dan geinstalleerd met alle gebruikelijke onderdelen. Vaak wordt er gevraagd of je een icoon op je Desktop wilt, en kun je aangeven of je het programma in het startscherm of startmenu wilt plaatsen.

 5. Let op: Bij gratis software wordt soms aangeboden om extra programma's te installeren, zoals toolbars en demo's. Kies nee, of haal de vinkjes weg om te voorkomen dat deze overbodige programma's op de computer wordt gezet.

 6. Na het installeren wordt meestal gevraagd of je het programma wilt openen. Als je het later wilt openen kun je het terugvinden via het blokjesscherm of Startmenu.

Software downloaden en installeren van internet

 1. Klik op de knop om de software te downloaden. Er opent er een venster met de vraag of je het bestand wil openen/uitvoeren of opslaan. Kies voor Opslaan.

 2. Geef aan waar je het installatieprogramma op de computer wilt zetten. Kies bijvoorbeeld voor het Bureaublad.

 3. Het downloaden begint. Als het klaar is krijg je een melding.

 4. Sluit alle open programma's.

 5. Ga naar het Bureaublad, en dubbelklik op het programma icoon. Meestal opent er een scherm, waarin je gevraagd wordt of je het programma wilt installeren. Soms moet je het bestand eerst nog uitpakken.
  Zie: Ingepakte bestanden openen

 6. Tijdens het installeren zie je waar het op de computer wordt gezet.
  Bijvoorbeeld: C:\Program Files\Programma.
  Vaak kun je dit wijzigen: klik op Bladeren en wijs een andere map aan.
  Als je een Windows computer hebt met een C en een D-schijf hebt kun je nieuwe programma's beter op de D-schijf installeren. Dan raakt de C-schijf minder snel vol.

 7. Het programma kijkt zelf of er genoeg schijfruimte is. Soms wordt gevraagd of je het programma Typical of Custom wilt installeren. Kies voor Typical als je het programma niet kent. Het wordt dan geinstalleerd met alle gebruikelijke onderdelen. Vaak wordt er gevraagd of je een icoon op je Desktop wilt, en kun je aangeven of je het programma in het startscherm of startmenu wilt plaatsen.

 8. Let op: Bij gratis software wordt soms aangeboden om extra programma's te installeren, zoals toolbars en demo's. Kies nee, of haal de vinkjes weg om te voorkomen dat deze overbodige programma's op de computer wordt gezet.

 9. Na het installeren wordt meestal gevraagd of je het programma wilt openen. Als je het later wilt openen kun je het terugvinden via Start. Of op het Bureaublad, als daar een icoon is geplaatst.

 10. Het installatiebestand - het bestand dat je hebt gedownload - kun je verwijderen.