PDF maken

pdf
Documenten worden vaak uitgewisseld in PDF-formaat: ideaal om te lezen en uit te printen. De meeste Office pakketten kunnen documenten omzetten naar PDF, maar er is ook gespecialiseerde software.
Kijk voor het bewerken van PDF-bestanden op: PDF bewerken
Een overzicht van goede PDF-lezers staat op: PDF openen

PDF's maken met Office software

De meeste tekstverwerkingsprogramma's en officepakketten beschikken over een ingebouwde PDF plugin. Hiermee kan elk document worden geëxporteerd als PDF:
Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint): Bestand > Opslaan als > PDF (*.pdf)
LibreOffice: Bestand > Exporteren als PDF.
Google Docs: Bestand > Downloaden als > PDF-document (.pdf)
Pages Archief > Exporteer naar > PDF.

PDF's maken op een Mac

Op Mac OS X computers kan elk document worden afgedrukt als PDF:
  1. Open het document.
  2. Kies Archief > Druk af.
  3. Klik op PDF en kies Bewaar als PDF.

Gratis PDF software

doPDF
Klein programma om elk document op de computer om te zetten naar PDF. doPDF installeert zichzelf als een printer. In een programma kies je Afdrukken, en print je het document naar PDF.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Nitro Reader
Om een document om te zetten naar PDF sleep je het in het venster van Nitro (of bovenop het Nitro icoon op de desktop). Dit programma is tevens een PDF viewer, en kan tekst en afbeeldingen uit een PDF halen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

PrimoPDF
PrimoPDF installeert zich op de computer als een printer. Je kan hoge resolutie PDF's maken en opties instellen voor o.a. drukwerk, webweergave en encryptie. PrimoPDF kan ook meerdere PDF's samenvoegen.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Online PDF tools

Documenten omzetten naar PDF: Convert Files | Office Converter
Online omzetten van documenten naar PDF. Je krijgt een link waarmee je het nieuwe bestand kunt downloaden. Deze documenten kunnen o.a. worden omgezet naar PDF: doc, docx, ods, odt, ppt, pptx, rtf, txt, xls, xlsx.

Meerdere PDF's samenvoegen: Small PDF
Meerdere bestanden - maximaal 10 - zijn hier samen te voegen tot één PDF. Dit kunnen ook verschillende soorten bestanden zijn: o.a. doc, html, jpg, ppt en xls. Je ontvangt een link om de PDF te downloaden. Wel registreren.

PDF-bestand kleiner maken: Small PDF
PDF's kunnen worden gecomprimeerd, zodat het bestand kleiner wordt.

Pagina's uit een PDF halen: FoxyUtils SplitPDF
Bij deze dienst kun je een PDF uploaden en aangeven welke pagina(s) je eruit wil halen. Je ontvangt direct een link om de nieuwe PDF te downloaden. De maximale grootte van de geuploade PDF is 50 MB.

PDF omzetten naar tekst: CloudConvert
Na het uploaden van de PDF wordt het document direct omgezet naar een docx, odt of rtf-bestand. Dit werk goed voor eenvoudige documenten, maar complexe layouts blijven niet intact.

PDF formulier invullen: PDF Escape
Deze viewer kan een PDF openen, en kleine wijzigingen maken: je kan een PDF formulier invullen, en tekst en invulvelden toevoegen.

PDF boekje printen: BookletCreator
Via deze website kun je een grote PDF (max. 20 pagina's) handig uitprinten. De pagina's worden in een andere volgorde gezet, waardoor ze na dubbelzijdig printen als een boekje in elkaar te vouwen zijn. Er is een handleiding online. Geen registratie nodig.

Webpagina omzetten naar PDF: HTML PDF Converter
Op deze website kun je elke webpagina omzetten in een PDF. Het werkt snel: plak het webadres in het venster, en de PDF wordt direct aangemaakt.